Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
`Η με τα μονοπώλια ή με το λαό η γραμμή της αντιπαράθεσης

Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
-- Υπό το βάρος των μέτρων που εξαγγέλθηκαν και όσων έρχονται, το Κομμουνιστικό Κόμμα θα επιδιώξει μια συμμαχία με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αντιμάχονται τα μέτρα;

-- Ποιες;

-- Για παράδειγμα, σήμερα (σ.σ. χτες) το απόγευμα υπάρχουν 2 συγκεντρώσεις. Μία που καλεί το ΠΑΜΕ και μία που καλεί η ΑΔΕΔΥ με συμμαχία του ιδιωτικού τομέα, τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Εσείς θεωρείτε ότι αυτή η τακτική ξεχωριστών συγκεντρώσεων αποδυναμώνει αυτή τη στιγμή και την ανοδική τάση του κινήματος;

-- Την έχουμε απαντήσει αυτή την ερώτηση εκατοντάδες χιλιάδες φορές. Πρέπει να σας πω το εξής: Το κίνημα αυτή τη στιγμή είτε κάνει μια συγκέντρωση είτε κάνει δέκα, αντικειμενικά είναι διασπασμένο.

Γιατί; Γιατί, αυτή τη στιγμή, δεν έχει διαμορφώσει μια πλειοψηφική γραμμή αγωνιστική, που λέει: Από εκεί τα μονοπώλια, και από εκεί ο λαός. Από εκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, από εκεί ο λαός. Από εκεί η εκάστοτε κυβέρνηση η οποία κινείται στη στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων, και από εδώ ο λαός. Αρα είναι διασπασμένο.

Και βρείτε μου μια χώρα που δεν είναι έτσι. Γιατί αν υπήρχε μια πλειοψηφία λαϊκή τέτοια, δε θα είχαμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Βεβαίως, δεν μπορεί ούτε με τεχνικά μέσα, ούτε με βίαια μέσα να διαμορφωθεί αυτή η λαϊκή πλειοψηφία. Διαμορφώνεται μέσα στον αγώνα με κοινωνικοπολιτικά και ιδεολογικά μέσα.


Εμείς μετέχουμε σε όλα αυτά τα όργανα και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι οι κομμουνιστές, οι συνεργαζόμενοι προτείναμε και στην ΑΔΕΔΥ απεργία, και στη ΓΣΕΕ και παντού.

Επειδή ξέρουμε ότι όταν κηρυχθεί από παντού μια απεργία, κάτω στη βάση οι εργαζόμενοι καλύτερα θα δράσουν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα δίνουμε και συγχωροχάρτια στις κορυφές.

Εγώ βάζω το εξής ερώτημα. Αν το ΠΑΜΕ, το οποίο δεν είναι, να το ξαναπούμε άλλη μια φορά, δεν το θέλουμε κομματικό παράρτημα, δε θέλουμε παραρτήματα, ούτε θέλουμε να υποβιβάσουμε το Κόμμα στο επίπεδο του κινήματος, άλλο το Κόμμα, άλλο το κίνημα. Αλλο ότι δρούμε μέσα στο κίνημα. Τι θα γινόταν αν δεν προκήρυσσε το ΠΑΜΕ την αυριανή απεργία; Οταν άκουσα την ανακοίνωσή του, είπα «μπράβο, κοίταξε τόλμη».

Ξέρετε τι τόλμη χρειάστηκε χτες (σ.σ. προχτές). Εγώ λέω, οι άνθρωποι αυτοί που πήραν την απόφαση έχουν μεγάλη τόλμη. Και δε μου λέτε, τι έγινε από χτες το απόγευμα μέχρι σήμερα; Αποφασίζουν απεργία Ομοσπονδίες κλπ., οι οποίες πολεμάνε το ΠΑΜΕ.

Δεν είμαστε καθόλου στενοχωρημένοι που εξήγγειλε απεργία η ΟΛΜΕ 24ωρη, η ΔΟΕ, οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αττική κλπ., ούτε λέμε αυτά που λένε, «τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΚΚΕ». Εμείς δουλεύουμε σε όλα τα συνδικάτα είτε είμαστε πλειοψηφία ή μειοψηφία και ακόμα κι όταν δεν έχουμε εκπρόσωπο στη διοίκηση, λέμε στους κομμουνιστές και στους άλλους εργαζόμενους: Πηγαίνετε από τα κάτω και παλέψτε να γίνει η απεργία.

Αλλά πρέπει να σας πω ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις που μου είπατε, έχουν ολέθριες ευθύνες για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, χωρίς να είναι πλειοψηφία. Θα σταματήσουν επιτέλους να κατεβαίνουν σε ενιαία ψηφοδέλτια με την έκφραση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα;

Δεν τους ζητάμε να έρθουν με μας. Τους ζητάμε ως αυτοτελής κίνηση να έχουν μια συνεπή στάση. Αυτές τις μέρες γίνεται το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι και στις Ομοσπονδίες και στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ η ΠΑΣΚΕ δίνει συγκεκριμένες ψήφους και καμιά φορά και άλλοι, για να βγουν συγκεκριμένοι συνδικαλιστές και να μη βγουν αυτοί που είναι στο ψηφοδέλτιο, είναι συνεργαζόμενοι, που στηρίζουν ας πούμε δυνάμεις που ανήκουν στο ΚΚΕ ή και που είναι φίλοι.

Να το ξεκαθαρίσω, δεν είναι τα κουκιά. Εμείς θεωρούμε ότι τώρα πια οι εργαζόμενοι πρέπει να ενεργούν από τα κάτω και να πιέζουν τις διοικήσεις και να παίρνουν αποφάσεις με Γενικές Συνελεύσεις. Δεν είναι τα κουκιά το παν. Δηλαδή, το συν ένα κουκί, μείον ένα κουκί, δεν αλλάζει το πρόβλημα. Αλλά αυτό δε δείχνει κάτι;

Τώρα πήγαν να μπουν κάτω από την ομπρέλα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), των ευρωπαϊκών συνδικάτων, της δύναμης εκείνης η οποία έχει ρημάξει το συνδικαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη. Είναι η επικεφαλής συνδικαλιστική οργάνωση πανευρωπαϊκά και παίζει και παγκόσμιο ρόλο και βρώμικο ρόλο στη Λατινική Αμερική, η οποία έχει βοηθήσει στην από τα πάνω υπόσκαψη του κινήματος και πάνε παρακαλώντας να στηριχθούν από τη ΣΕΣ. Ελεος!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα κήρυξης της νέας αντεργατικής επίθεσης εργοδοτών - ΕΕ - κυβερνήσεων (2023-05-30 00:00:00.0)
Προκλητική και επικίνδυνη παρέμβαση οργανώσεων του διεθνούς εργατοπατερισμού (2019-03-29 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία στα σαλόνια... οι εργάτες στην Απεργία! (2003-03-06 00:00:00.0)
... και Ευρωπαϊκός Ραγιαδισμός (2002-11-15 00:00:00.0)
Ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος (2002-06-04 00:00:00.0)
Ευρω - πρόκληση! (1995-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ