Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Καταργούν και τις συλλογικές συμβάσεις

Τα μέτρα επηρεάζουν το σύνολο της εργατικής τάξης και σύντομα θα βρουν καθολική εφαρμογή και στον ιδιωτικό τομέα

Συμπληρωματικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης σε όφελος της πλουτοκρατίας έρχονται από την κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή. Στη λαιμητόμο ανεβάζουν τώρα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, νομοθετώντας ακόμη και την κατάργηση αυτών που ήδη έχουν υπογραφεί ή βρίσκονται σε εφαρμογή.

Στο σχέδιο νόμου που μπαίνει σήμερα στην Ολομέλεια, ρητά και κατηγορηματικά διευκρινίζεται ότι οι μειώσεις των μισθών που προβλέπονται με τις διατάξεις τους είναι πάνω από όλα. Συγκεκριμένα ότι «κατισχύουν κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης ή ρήτρας ή όρου συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης ή ατομικής σύμβασης εργασίας ή συμφωνίας».

Η κατάργηση των συμβάσεων ξεκινά από εργαζόμενους σε μια σειρά από εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου, που αμείβονται και εργάζονται με βάση τα προβλεπόμενα σε αυτές. Για αρχή, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αφορά τους εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ. Στον επόμενο τόνο η καμπάνα θα χτυπήσει και τις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, όπως ακριβώς έχει αξιώσει το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας.

Η παραπάνω εξέλιξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θίγουν εξίσου και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα δουν και αυτοί έναν μισθό τους να εξανεμίζεται από τις αυξήσεις στα βασικά ήδη λαϊκής κατανάλωσης.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία άλλωστε, ότι οι απευθείας μειώσεις στους μισθούς θα περάσουν σύντομα και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε χτες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για οικονομικές υποθέσεις, Α. Αλταφάζ: «Η περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς του Δημοσίου, αναπόφευκτα, θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Σε πολλές χώρες έγινε αυτό. Τα μέτρα για τους μισθούς του Δημοσίου έχουν επίπτωση και στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια ότι στην ίδια αγορά εργασίας είναι φυσικό να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα». Στην ίδια κατεύθυνση έδειξαν και οι προχτεσινές δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών.

Σε εφαρμογή οι νέοι φόροι

Στο μεταξύ, σε εφαρμογή μπήκαν από χτες 4 Μάρτη οι πρόσθετοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά. Τα αυξημένα χαράτσια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης θα προσθέτουν στο κρατικό ταμείο ακόμη 1,1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ μπαίνουν σε εφαρμογή από 15 Μάρτη, διάστημα μέσα στο οποίο τα καταστήματα λιανικής υποχρεώνονται να αναπροσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές στη βάση των νέων συντελεστών.

Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ η κυβέρνηση περιμένει να μαζεύει ακόμη 1,3 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους για κάθε χρόνο. Το κόψιμο των επιδομάτων έχει και αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη 2010. Το κονδύλι αυτό μαζί με τη συρρίκνωση στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, καλοκαιρινής άδειας, τη γενίκευση του παγώματος στις συντάξεις και το κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης για τα ταμεία ΔΕΗ και ΟΤΕ φτάνει σε 1,7 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ