Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ενα από τα καλά εργαλεία του συστήματος

Μια ακόμη «επαναστατική, ριζοσπαστική» πράξη έχει να επιδείξει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που την ώρα που εξαγγέλλονταν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε διά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην ευρωομάδα της Αριστεράς στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δοθεί η «μόνη απάντηση, η πανευρωπαϊκή αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό». Γιατί τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη οφείλονται σε αυτό ακριβώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγής» στις 03/03/10, στο «νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα να παραθέτει σημεία από την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο οποίος τονίζει ότι είναι αναγκαία η «επανίδρυση της ΕΕ», «μια διαφορετική Ευρώπη», «μια Ευρώπη δημοκρατική, κοινωνική, μια Ευρώπη αποφασισμένη να συγκρούεται και όχι να υποτάσσεται στις αγορές, με πρόσχημα το ξεπερασμένο Σύμφωνο Σταθερότητας που ουδείς τηρεί σήμερα, που θα έχει ως κριτήριο σύγκλισης την αειφόρο ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την πλήρη απασχόληση, μια Ευρώπη της οποίας οι οικονομικοί θεσμοί και πρώτα από όλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ελέγχονται πολιτικά».

Είναι απορίας άξιον, τι ακριβώς θέλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει στην ΕΕ, αφού με βάση τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας η σύγκλιση της πολιτικής της ΕΕ με τις δικές του θέσεις είναι πασιφανής. Ας μη σταθούμε στο ότι το συγκεκριμένο κόμμα συνέβαλε και συμβάλλει αποφασιστικά και έμπρακτα στο να δημιουργηθεί και να τρανεύει η ιμπεριαλιστική ΕΕ. Ας πιάσουμε μερικά σημεία που παρατέθηκαν από την ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ:

  • «Το ξεπερασμένο Σύμφωνο Σταθερότητας». Το κατανόησε η ΕΕ ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ξεπερασμένο. Ηδη έχει προχωρήσει στη νέα στρατηγική της για το έτος 2020, που θα συζητηθεί στην Εαρινή Σύνοδο το Μάρτη και φυσικά θα καθορίσει πώς θα χάσουν οι εργαζόμενοι περισσότερα, με σκοπό την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.
  • «Κριτήριο η σύγκλιση της αειφόρου ανάπτυξης». Σε όποιο κείμενο της ΕΕ και να ανατρέξει κανείς ο όρος αειφόρος ανάπτυξη έχει περίοπτη και συχνότατη αναφορά. Στρατηγικός στόχος της ΕΕ η ανάπτυξη, η καπιταλιστική ανάπτυξη, η ανάπτυξη προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που σημαίνει ξεζούμισμα της εργατικής τάξης, χτύπημα των δικαιωμάτων και κατακτήσεών της.
  • «Κοινωνική προστασία» λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Κοινωνική προστασία λέει και η ΕΕ, καλώντας τα κράτη - μέλη της να προχωρήσουν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις των Συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Προστασίας, προάγοντας τη μείωση των παροχών, τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, την «ενεργό γήρανση» με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προσφέροντας μάλιστα ως κίνητρο τη μείωση των συντάξεων.
  • «Πλήρης απασχόληση». Απασχόληση λέει και η ΕΕ. Γιατί με τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας στόχος είναι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να απασχολούνται, όχι να εργάζονται, όχι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, να καταστρατηγείται ακόμη και το κατακτημένο 8ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.
  • «Να ελέγχονται οι οικονομικοί θεσμοί και πρώτα από όλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πολιτικά». Γιατί τώρα πώς ελέγχεται; Τα συμφέροντα ποιας τάξης εξυπηρετεί; Πολιτικότατα ελέγχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλοι οι οικονομικοί θεσμοί της ΕΕ από τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης και οι συνέπειες που έχουν στους εργαζόμενους είναι πέρα για πέρα αντιλαϊκές.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προφανώς είναι πολύ ικανοποιημένος που οι συστάσεις του εισακούονται από την ΕΕ και υλοποιούνται. Πρόκειται για καταλυτική νίκη που πέτυχε.

Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται περίτρανα ο ρόλος των δυνάμεων του οπορτουνισμού, που στόχο έχει να συγκαλύψει τη μόνη αιτία που προκαλεί όλα αυτά τα δεινά στην εργατική τάξη και που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Στόχος των απανταχού οπορτουνιστών είναι να παραπλανήσουν, να χειραγωγήσουν, να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη, να διοχετεύσουν την αγανάκτηση και την οργή τους σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, να μείνει αλώβητο το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, ΕΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.

Την ίδια στάση κρατούν και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με τη συμμαχία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τις ξεπουλημένες ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αποδεικνύεται ο ρόλος του ως αναχώματος στη ριζοσπαστικοποίηση των εργατικών, λαϊκών μαζών. Με συνθήματα του τύπου «ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη» προσπαθούν να ζυμώσουν ψεύτικα ιδεολογήματα που μόνο απογοήτευση και μοιρολατρία μπορούν να φέρουν στο εργατικό κίνημα. «Μόνη απάντηση η πανευρωπαϊκή αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό», λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ λέει, μόνη απάντηση ο παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, όπου η ανάπτυξη θα γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα, και όχι με γνώμονα το αυγάτισμα των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι τάξεις είναι δύο: Η εργατική τάξη και η αστική. Οι δρόμοι ανάπτυξης είναι δύο: Ο καπιταλιστικός, που στόχο έχει να γεμίζει τις τσέπες της αστικής τάξης με τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη, και ο σοσιαλιστικός, όπου παραγωγός του πλούτου είναι η εργατική τάξη, η οποία απολαμβάνει και τον πλούτο που παράγει.

Μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν!


Μαρία ΚΑΤΣΑΛΗ
Μέλος του Τμήματος για την Εργατική και Συνδικαλιστική δουλειά της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ