ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Γύρισαν την πλάτη τους στη φιέστα της δενδροφύτευσης

Αμερικάνικη πρεσβεία, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση και ο δήμαρχος Μαραθώνα μετέφεραν μαθητές από σχολεία της Νέας Ιωνίας για να γίνει η εκδήλωση...

Την πλάτη τους γύρισαν στον δήμαρχο του Μαραθώνα Σπύρο Ζαγάρη, στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Β. Σπέκχαρντ και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Green Belt» οι μαθητές του Λυκείου στο Βρανά Μαραθώνα, αλλά και εκπαιδευτικοί, στη δενδροφύτευση που είχαν προγραμματίσει για χτες στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μετά από γενική συνέλευση που έκαναν μαζί με τους καθηγητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην εκδήλωση δενδροφύτευσης. Αλλωστε, τέτοιες δραστηριότητες που γίνονται στο όνομα της εθελοντικής «κοινωνικής» προσφοράς, κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Το αντίθετο μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν βούτυρο στο ψωμί για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και άλλων ύποπτων δράσεων.

Χαρακτηριστικό του φιάσκου της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος, ο Αμερικανός πρέσβης και η ΜΚΟ, με κοινή τους απόφαση, μετέφεραν στο Μαραθώνα μαθητές από δύο σχολεία της Νέας Ιωνίας...

Την ίδια στιγμή, κλιμάκιο από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε Μεσόγεια και Λαυρεωτική, τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ανατολικής Αττικής (ΝΑΣ) μαζί με τη Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Μαραθώνα (ΔΑΣ) και τη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Νέας Μάκρης (ΔΑΚ) παραβρέθηκε στο χώρο της συγκέντρωσης, μοιράζοντας ανακοινώσεις που καλούσαν μαθητές και καθηγητές, αλλά και πολίτες του Μαραθώνα να μη γίνουν όργανα της αμερικανικής προπαγάνδας και των ΜΚΟ. Εκείνους που χτίζουν το φιλο-περιβαλλοντικό τους προφίλ με σκοπό να χειραγωγήσουν και ενσωματώσουν τη νέα γενιά σε κινήσεις που δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα, που δε δίνουν πραγματική διέξοδο.

ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Παραμένει ο κίνδυνος τσιμεντοποίησης

Στην παραχώρηση μέρους του Πάρκου Γουδή στο Δήμο Αθηναίων, συμφώνησαν χτες ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευ. Βενιζέλος, κόντρα στο αίτημα κατοίκων και φορέων για τη δημιουργία ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου. Kι αυτό γιατί η τμηματική παραχώρηση έκτασης του πάρκου ενέχει τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης.

Χτες, συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν στο δήμο περίπου 500 στρέμματα, από τα συνολικά 4.500 που καταλαμβάνει το Πάρκο. Στην έκταση αυτή βρίσκονται σήμερα το άλσος Χωροφυλακής, το γήπεδο του μπάντμιγκτον, οι αθλητικές εγκαταστάσεις Ζωγράφου και το κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι. Για την αξιοποίησή τους προβλέπεται να γίνει μελέτη διαμόρφωσης, ενώ σχετικό μνημόνιο συνεργασίας για τη διαχείρισή του θα υπογραφεί ανάμεσα στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου και το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στο μεταξύ, ο δήμος πρότεινε και ο υπουργός αποδέχθηκε - κατά τον Ν. Κακλαμάνη - σε έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, στο Σχιστό, να γίνει μουσουλμανικό νεκροταφείο. Η συγκεκριμένη έκταση ανήκε στο Ναυτικό κι έχει παραχωρηθεί στο Στρατό. Μελετάται δε να γίνουν εγκαταστάσεις για καύση νεκρών είτε σε διακριτό χώρο της παραπάνω έκτασης ή σε χώρο του Γ' Νεκροταφείου. Τέλος, από την πλευρά του δήμου προτάθηκε η κατασκευή τζαμιού στη θέση «Ναυτικό Οχυρό», που βρίσκεται στα όρια του Ελαιώνα.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΑΜΙΝΑ»
Μειώνεται η ποινή του πλοιάρχου

Με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου

Μειώνεται η ποινή κάθειρξης 12 ετών που είχε επιβληθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά στον πλοίαρχο του «Εξπρές Σαμίνα» Β. Γιαννακή και είχε ως αποτέλεσμα από το ναυάγιο να χάσουν τη ζωή τους 80 επιβάτες. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου χτες σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι η ποινική μεταχείριση του πλοιάρχου από το Πενταμελές Εφετείο ήταν εσφαλμένη. Το Ανώτατο Δικαστήριο υιοθέτησε την εισήγηση του αντεισαγγελέα Αθ. Κονταξή και έκρινε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να αφαιρεθεί η κατηγορία για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας και των σωματικών βλαβών από αμέλεια, καθώς δεν μπορούν να συνυπάρχουν με το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο. Επομένως, τα δύο πρώτα αδικήματα απορροφώνται από το τρίτο και πρέπει να καταργηθούν οι δύο πρώτες κατηγορίες. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η υπόθεση θα επανέλθει στο Πενταμελές Εφετείο για να μειωθεί η ποινή.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόσκρουση του «Σαμίνα» στη βραχονησίδα Πόρτες της Πάρου στις 26 Σεπτέμβρη 2000, οι υπεύθυνοι της πλοικτήτριας εταιρείας («ΜΙΝΟΑΝ FLYING DOLPHINS») Κ. Κληρονόμος και Ν. Βικάτος είχαν «πέσει στα μαλακά» με 2,5 χρόνια φυλάκιση ο καθένας, ενώ σε κάθειρξη 12 χρόνων είχαν καταδικαστεί ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος, σε 7,5 χρόνια κάθειρξη ο α' μηχανικός και ο ύπαρχος σε φυλάκιση 5 χρόνων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ δύο αυτοπτών μαρτύρων συνεχίστηκε και χτες η δίκη των δύο ειδικών φρουρών Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, στην Αμφισσα. Ο αυτόπτης μάρτυρας Γ. Παλαμάρας είπε ότι είδε τον έναν αστυνομικό να κρατά το όπλο με τα δύο χέρια και να ρίχνει ευθεία.

ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ του Θριάσιου Νοσοκομείου πιάστηκαν από την Αστυνομία μετά από καταγγελία ασθενούς ότι του ζήτησαν χρήματα για να τον χειρουργήσουν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι δύο γιατροί - χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους - ζήτησαν από πολίτη 2.400 ευρώ για χειρουργική επέμβαση. Ο πολίτης - πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - το κατάγγειλε στο νεοδιορισθέντα διοικητή του Θριάσιου Νοσοκομείου Αγγελο Λιόση, ο οποίος σε «συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία». Ακολούθησε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και προσαγωγή των δύο γιατρών.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου, των μοναχών και όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, ζήτησε η εφέτης ανακριτής, Ειρήνη Καλού, για το χρονικό διάστημα από το 1998 έως το 2005. Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Η εφέτης ανακριτής θα υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Κύπρο, για όσους από αυτούς που εμπλέκονται έχουν συναλλαγές στο νησί.

«ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ»: Οι Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης συνελήφθησαν χτες στην πλατεία Κάνιγγος μετά την έκδοση ενταλμάτων σε βάρος τους και οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Τέλος, προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν, ζήτησαν και πήραν οι υπεύθυνοι της αμερικανικής χρηματιστηριακής εταιρείας «JP Morgan», καθώς και ο Γ. Παπαμαρκάκης, διευθύνων σύμβουλος της «North Asset Management».


ΚΗΔΕΙΑ

Τη λατρεμένη, μονάκριβη κόρη μου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΡΕΚΑ

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010 και ώρα 12η μεσημβρινή από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η μητέρα της: Μερόπη Πρέκα. Ο υιός: Γιώργος Τσόκας - Πρέκας. Οι λοιποί συγγενείς και οι φίλοι.

Παράκληση αντί στεφάνων να δοθούν δωρεές στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ή στην «Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία».

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 65 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διοργανώνει εκδρομή σε Λένινγκραντ - Στάλινγκραντ - Μόσχα, από 18 έως 26 Μάη 2010. Μεταξύ άλλων θα γίνουν επισκέψεις: Στο Μαυσωλείο του Λένιν, στην Κόκκινη Πλατεία, στο Κρεμλίνο, μουσεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πλατείες και μνημεία της Νίκης, το Λόφο Μαμάεφ στο Στάλινγκραντ, στα Χειμερινά Ανάκτορα, το θωρηκτό «Αβρόρα» κλπ. (Θέσεις περιορισμένες - δηλώσεις συμμετοχής έως 10 Μάρτη. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2108225407 και 2108831368, πρωινές ώρες).

Εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Τους 22 ήρωες κομμουνιστές εκτελεσθέντες του Μπλόκου της Καλογρέζας τιμούν οι Οργανώσεις Βορειοδυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Ιωνίας και συγγενείς των εκτελεσθέντων, με εκδήλωση που διοργανώνουν, την Κυριακή 7 του Μάρτη 2010 ώρα 11 το πρωί, στο χώρο του Μνημείου των εκτελεσθέντων, στην Καλογρέζα. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.15 π.μ. στην πλατεία Αναπήρων Καλογρέζας.

Στην Καλαμπάκα

Εκδήλωση τιμής στους ήρωες του ΕΛΑΣ που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη με τους γερμανοφασίστες κατακτητές, το 1943, στη Μερίτσα Καλαμπάκας, διοργανώνουν την Κυριακή 7 Μάρτη, στις 11 το πρωί, τα Παραρτήματα Τρικάλων και Καλαμπάκας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στην εκδήλωση συμμετέχει και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Aναχώρηση πούλμαν από τη Λάρισα για τη Μερίτσα στις 8.30 το πρωί, από την πλατεία Εβραίων.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση για τους Μακρονησιώτες

- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου(ΠΕΚΑΜ), τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, διοργανώνει, την Κυριακή 7 Μαρτίου και ώρα 11 το πρωί στο Λαύριο, ιστορική πολιτιστική εκδήλωση.

Στην εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ στο Λαύριο, συμμετέχουν και τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τιμώντας τους νεκρούς και όλους τους αγωνιστές της Μακρονήσου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Κατάθεση στεφάνων στο «Μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη», ομιλίες - χαιρετισμούς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο παλαιό Μηχανουργείο.

Πούλμαν της ΠΕΚΑΜ θα αναχωρήσει ώρα 8.30 πμ, από πλατεία Κάνιγγος. Για συμμετοχή: Στο Μουσείο Μακρονήσου (τηλ:2103247820, καθημερινά από 10 πμ έως τη 1 μμ. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 5-7 μμ.).

Επίσης, πούλμαν βάζει και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που θα αναχωρήσει από Κάνιγγος, ώρα 8.30 το πρωί (για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 2108831368, 2108222952, καθημερινά 8 πμ-1 μμ).

Εκδήλωση για τη Μάχη της Κοκκινιάς

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τον εορτασμό της Μάχης της Κοκκινιάς που έγινε στις 6,7 και 8 Μάρτη 1944. Την Κυριακή 7 Μάρτη στις 11 π.μ. στην πλατεία Δαβάκη θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμος Νίκαιας θα τιμήσει τρεις επιζώντες από τη Μάχη της Κοκκινιάς.

ΣΥΜΗ
Αλλοι δύο νεκροί μετανάστες

Αλλοι δύο άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στη νέα τραγωδία της περασμένης Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή Διαπόρι της Σύμης με την ανεύρεση τότε του πτώματος ενός άνδρα ασιατικής καταγωγής. Χτες το μεσημέρι, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε τα πτώματα άλλων δύο ανδρών να επιπλέουν στη θάλασσα. Εξαιτίας όμως των δυνατών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, καταβάλλονταν πολύωρες προσπάθειες για να τους περισυλλέξουν και, σύμφωνα με το ΥΕΝ, τα δύο περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους. Πρόκειται δηλαδή για οικονομικούς μετανάστες που ξεκίνησαν μαζί το ταξίδι για μια καλύτερη ζωή και τελικά βρήκαν το θάνατο στο Αιγαίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ