ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει ήδη το επόμενο «πακέτο»

Ασφαλιστικό και εργασιακά στο κρεβάτι του Προκρούστη, με το βλέμμα στραμμένο σε νέες συνταγές λιτότητας το επόμενο διάστημα

Καθήκον της εργατικής τάξης είναι να αντιστοιχίσει την απάντησή της στο μέγεθος της επίθεσης που δέχεται. Για μια τέτοια προοπτική αγωνίζεται το ΠΑΜΕ

*

Καθήκον της εργατικής τάξης είναι να αντιστοιχίσει την απάντησή της στο μέγεθος της επίθεσης που δέχεται. Για μια τέτοια προοπτική αγωνίζεται το ΠΑΜΕ
Την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης για την επιβολή των ταξικών μέτρων που αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, πρόταξε χτες ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Εξαπέλυσε ταυτόχρονα ανοιχτή επίθεση σε οποιονδήποτε αντιστέκεται στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, καλώντας προκλητικά τον ελληνικό λαό να «αφήσει πίσω το συντηρητισμό και τις συντεχνιακές λογικές».

Την ίδια στιγμή, στελέχη της κυβέρνησης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να δηλώνει ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει πού και πόσο πρέπει να φτάσει ως προς τη λήψη συμπληρωματικών αποφάσεων».

«Εχω ακούσει πολλές φορές ότι κάποια πράγματα δε γίνονται, εμείς λέμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε, τώρα θα αλλάξουν όλα, δεν υπάρχει "δεν μπορώ" από κανένα», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προβάλλοντας την αντιδραστική αποφασιστικότητα της κυβέρνησης.

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων - φωτιά, ο πρωθυπουργός αξιοποίησε το βήμα του υπουργικού συμβουλίου - συνεδρίασε για να εγκρίνει νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας που προωθούν αντιεκπαιδευτικές ανατροπές - για να σαλπίσει τη γενική έφοδο τονίζοντας: «Ανοίγουμε και πάλι την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών. Για εμάς, βασικός, κεντρικός πυλώνας αυτών των αλλαγών, είναι η παιδεία».

Ανοίγει όλη τη βεντάλια

Η κυβέρνηση, μετά την αφαίμαξη του λαού, θέτει επί τάπητος τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις με στόχο να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, ενισχύοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου απαίτησε «ταξική συναίνεση» αναφέροντας ότι η κυβέρνηση «θα δουλέψει μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους, τους υπεύθυνους φορείς, τους εργαζόμενους, τις υγιείς δυνάμεις από το χώρο των επιχειρήσεων, όλους τους πολίτες». Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου εντελώς προκλητικά προσπάθησε να εμφανίσει τη ληστεία σε βάρος του ελληνικού λαού σαν τη «βάση», για να «δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τα παιδιά μας».

Ο πρωθυπουργός επανέφερε χτες την προπαγάνδα της «ανεξαρτησίας της χώρας», υποστηρίζοντας ότι η επέλαση που έχει εξαπολυθεί εναντίον του λαού είναι το διαβατήριο για «να ορίζουμε ως χώρα, ως λαός, τις δικές μας τύχες».

Συνεχίζοντας την επιχείρηση παραπλάνησης του λαού, προκειμένου να συγκαλύψει ότι τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι η «Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων».

Η Ελλάδα «πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με επιτόκια μη απαγορευτικά. Ειδάλλως, θα μας είναι δύσκολο να εφαρμόσουμε τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλαμε», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού. Αμέσως μετά φρόντισε να σημειώσει ότι «η κυβέρνησή είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που κληρονομήσαμε και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας, που ασφυκτιά εδώ και δεκαετίες».

Σε Γερμανία και Παρίσι

Ενόψει και της σημερινής επίσκεψής του στη Γερμανία και της συνάντησής του με την Καγκελάριο Μέρκελ, ο Γ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την «πολιτική στήριξη» των Ευρωπαίων εταίρων και «φτηνό δανεισμό από τις αγορές».

Για λογαριασμό της ντόπιας ολιγαρχίας, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τονίζοντας στη γερμανική κυβέρνηση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι γενικά «πρόβλημα της Ευρώζωνης». Πρέπει, δήλωσε χτες στο Γερμανικό πρακτορείο ο Γ. Παπανδρέου, «να συνεργαστούμε οι Ευρωπαίοι εταίροι, για να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές προκλήσεις των καιρών μας - προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον, τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο πρωθυπουργός σήμερα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του «Eurogroup» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ μετά τη Γερμανία θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Ν. Σαρκοζί.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έσπευσε να δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι «ευχαριστημένη» από τις κρίσεις των εταίρων και του επιτρόπου Ολι Ρεν, ενώ κληθείς να σχολιάσει την προτροπή του Ευρωπαίου αξιωματούχου «για πρόσθετο πακέτο μέτρων το φθινόπωρο», ο Γιώργος Πεταλωτής σημείωσε: «Θα απαιτηθεί περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση για το 2011 και 2012».

Ερωτηθείς αν ο ελληνικός λαός αντέχει και νέο πακέτο μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά και τα όρια αντοχής του εισοδήματος του πολίτη «αλλά και το πού και πόσο πρέπει να φτάσουμε ως προς τη λήψη συμπληρωματικών αποφάσεων».

Χτες συνεδρίασε ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας για την Οικονομία του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές για τα νέα μέτρα. Παρά το επικοινωνιακή προπαγάνδα που έχουν στήσει τα μέσα ενημέρωσης για «διαφορετικές φωνές» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές στήριξαν τα μέτρα, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Καταργούν και τις συλλογικές συμβάσεις

Τα μέτρα επηρεάζουν το σύνολο της εργατικής τάξης και σύντομα θα βρουν καθολική εφαρμογή και στον ιδιωτικό τομέα

Συμπληρωματικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης σε όφελος της πλουτοκρατίας έρχονται από την κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή. Στη λαιμητόμο ανεβάζουν τώρα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, νομοθετώντας ακόμη και την κατάργηση αυτών που ήδη έχουν υπογραφεί ή βρίσκονται σε εφαρμογή.

Στο σχέδιο νόμου που μπαίνει σήμερα στην Ολομέλεια, ρητά και κατηγορηματικά διευκρινίζεται ότι οι μειώσεις των μισθών που προβλέπονται με τις διατάξεις τους είναι πάνω από όλα. Συγκεκριμένα ότι «κατισχύουν κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης ή ρήτρας ή όρου συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης ή ατομικής σύμβασης εργασίας ή συμφωνίας».

Η κατάργηση των συμβάσεων ξεκινά από εργαζόμενους σε μια σειρά από εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου, που αμείβονται και εργάζονται με βάση τα προβλεπόμενα σε αυτές. Για αρχή, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αφορά τους εργαζόμενους σε ΝΠΙΔ. Στον επόμενο τόνο η καμπάνα θα χτυπήσει και τις συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, όπως ακριβώς έχει αξιώσει το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας.

Η παραπάνω εξέλιξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αύξηση των έμμεσων φόρων αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θίγουν εξίσου και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα δουν και αυτοί έναν μισθό τους να εξανεμίζεται από τις αυξήσεις στα βασικά ήδη λαϊκής κατανάλωσης.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία άλλωστε, ότι οι απευθείας μειώσεις στους μισθούς θα περάσουν σύντομα και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε χτες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για οικονομικές υποθέσεις, Α. Αλταφάζ: «Η περικοπή των επιδομάτων στους μισθούς του Δημοσίου, αναπόφευκτα, θα συμπαρασύρει και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Σε πολλές χώρες έγινε αυτό. Τα μέτρα για τους μισθούς του Δημοσίου έχουν επίπτωση και στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια ότι στην ίδια αγορά εργασίας είναι φυσικό να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα». Στην ίδια κατεύθυνση έδειξαν και οι προχτεσινές δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών.

Σε εφαρμογή οι νέοι φόροι

Στο μεταξύ, σε εφαρμογή μπήκαν από χτες 4 Μάρτη οι πρόσθετοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά. Τα αυξημένα χαράτσια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης θα προσθέτουν στο κρατικό ταμείο ακόμη 1,1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ μπαίνουν σε εφαρμογή από 15 Μάρτη, διάστημα μέσα στο οποίο τα καταστήματα λιανικής υποχρεώνονται να αναπροσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές στη βάση των νέων συντελεστών.

Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ η κυβέρνηση περιμένει να μαζεύει ακόμη 1,3 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους για κάθε χρόνο. Το κόψιμο των επιδομάτων έχει και αναδρομική ισχύ από 1η Γενάρη 2010. Το κονδύλι αυτό μαζί με τη συρρίκνωση στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα, καλοκαιρινής άδειας, τη γενίκευση του παγώματος στις συντάξεις και το κόψιμο της κρατικής επιχορήγησης για τα ταμεία ΔΕΗ και ΟΤΕ φτάνει σε 1,7 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ