ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αιματηρές επιθέσεις πριν τις εκλογές παρωδία

Αμερικανοί, αν και μακριά από τα κέντρα των πόλεων, εξακολουθούν να παίζουν τον κατοχικό τους ρόλο
Αμερικανοί, αν και μακριά από τα κέντρα των πόλεων, εξακολουθούν να παίζουν τον κατοχικό τους ρόλο
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε, χτες, την ιρακινή πρωτεύουσα, τρία μόλις 24ωρα πριν τις βουλευτικές «εκλογές» της Κυριακής, υπό την μπότα της ιμπεριαλιστικής κατοχής. Στόχος των επιθέσεων, όπως όλα δείχνουν, ήταν τα πρώτα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν, χτες, για να εξυπηρετήσουν τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που θα βρίσκονται σε επιφυλακή την Κυριακή, όπως είναι αστυνομικοί, στρατός, ιατρικό προσωπικό, αλλά και ασθενείς νοσοκομείων και φυλακισμένους. Ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σε 600.000 - 700.000.

Συνολικά σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ένστολοι, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 57. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης με όλμους, που έπληξαν πολυσύχναστη ανοιχτή αγορά, νωρίς το πρωί. Πολύ κοντά στην αγορά βρίσκεται εκλογικό τμήμα. Στη συνέχεια, καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν στις συνοικίες Μανσούρ και Χουρίγια, δίπλα σε εκλογικά τμήματα όπου βρίσκονταν αστυνομικοί και στρατιώτες, αντιστοίχως, συγκεντρωμένοι για να ψηφίσουν. Οι ιρακινές αρχές, διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών, Αϊντάν Κχάλιντ Καντέρ, που είναι αρμόδιος για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, υποστήριξαν ότι οι δράστες των επιθέσεων και όσοι τις σχεδίασαν (τόσο αυτές όσο και την πολύνεκρη τριπλή βομβιστική επίθεση, την Τετάρτη, στην Μπαακούμπα με 33 νεκρούς και περισσότερους από 70 τραυματίες) στοχεύουν στο ν' αποτρέψουν τον κόσμο να μεταβεί στις κάλπες.

Σήμερα, ψηφίζουν οι Ιρακινοί που βρίσκονται εκτός Ιράκ. Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι, εκτός Ιράκ, καταμετρούνται σε 1,4 εκατομμύρια, αριθμός που αμφισβητείται έντονα από αρκετές πολιτικές δυνάμεις εντός χώρας που εκφράζουν φόβους για εκτεταμένη νοθεία στις ψήφους των αποδήμων. Κάλπες έχουν στηθεί στις πρεσβείες και τα προξενεία του Ιράκ σε 46 χώρες ανά τον κόσμο.

Συνεχίζεται το έγκλημα στη Φαλούτζα

Εξαιρετικά υψηλό παραμένει το ποσοστό προβληματικών γεννήσεων στη Φαλούτζα, η οποία έχει γίνει στόχος ισοπεδωτικής επιχείρησης των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων το 2004, οι οποίες βομβάρδισαν τα πάντα στην πολιορκημένη πόλη. Οπως μετέδωσε απεσταλμένος του BBC, επικαλούμενος το ρεπορτάζ που έκανε στα νοσοκομεία της πόλης και τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τους ντόπιους γιατρούς, τα βρέφη που γεννιούνται τα τελευταία χρόνια με καρδιακά προβλήματα, με προβλήματα στο νευρικό σύστημα, με εγκεφαλικές ανεπάρκειες ή με μερική παράλυση είναι περίπου 13 φορές περισσότερα από ό,τι ήταν πριν το 2004.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, στις 1.000 γεννήσεις, οι 95 αφορούν σε βρέφη με πολλαπλά προβλήματα, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά και οι τερατογενέσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα. Οι ντόπιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι είναι προφανής η σύνδεση της αύξησης των γεννήσεων βρεφών με πολλαπλά προβλήματα υγείας με την αμερικανική επιχείρηση και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά της πόλης. Ο αμερικανικός κατοχικός στρατός, από την πλευρά του, «σφυρίζει αδιάφορα», υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποίησε απαγορευμένα όπλα και ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα που ν' αποδεικνύει ότι υπάρχει κάτι στο περιβάλλον της πόλης που ευθύνεται για τις προβληματικές γεννήσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Υποκριτικές κριτικές και νέες επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Κριτική εκ των υστέρων και με μεγάλη δόση υποκρισίας αποφάσισε να ασκήσει στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν ο απερχόμενος Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ, Κάι Εϊντε, «αναγνωρίζοντας» ότι οι «Δυτικοί συχνά δεν επιδεικνύουν σεβασμό στους Αφγανούς οι οποίοι με τη σειρά τους κρύβονται πολύ εύκολα πίσω από τη διεθνή κοινότητα για να αποφύγουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι συγκρούσεις κατοχικών αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων και μαχητών των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, που σύντομα αναμένεται να επεκταθούν από τη Χελμάντ και στην Κανταχάρ. Χτες πέντε Πακιστανοί εργαζόμενοι σε έργα οδοποιίας έχασαν τη ζωή τους στην Κανταχάρ, όταν τους επιτέθηκαν «μαχητές των Ταλιμπάν».

Στο Αφγανιστάν έφτασε χτες για να επισκεφθεί την κατοχική αποστολή της χώρας του και ο Ρουμάνος πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου. Η Ρουμανία αναμένεται να αυξήσει τη δύναμή της στο Αφγανιστάν κατά 700 άνδρες, φτάνοντας συνολικά τους 1.800.

Η αφγανική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της επιβολής περιορισμών στην κάλυψη των επιθέσεων από τα ΜΜΕ, δηλώνει έτοιμη να απαγορεύσει και δικτυακούς τόπους που αναφέρονται σε «σεξουαλικό ή βίαιο περιεχόμενο», ανοίγοντας το δρόμο για το μπλοκάρισμα και σελίδων που απλά δε συνάδουν με τη λογική της κατοχικής πολιτικής, όσο και αν σε ανακοινώσεις του το υπουργείο Πολιτισμού διατείνεται ότι δε θα υπάρξει παρέμβαση σε ενημερωτικούς κόμβους.

Νέες αιματηρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν από τον κυβερνητικό στρατό χθες στο Πακιστάν, που εμφανίζονται να ξέσπασαν μετά από επίθεση μαχητών των Ταλιμπάν σε φυλάκιο ασφαλείας στις βορειοδυτικές περιοχές. Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 «μαχητές» και ένας στρατιώτης, θεωρώντας το ακόμα μία επιτυχία, σύμφωνη με τις αμερικανικές εντολές, στο πλαίσιο της «ανοιξιάτικης εκκαθάρισης», που διεξάγει...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Αγροτικές και περιβαντολλογικές οργανώσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πληρωμένων δολοφόνων καναδικών και πολυεθνικών μεταλλευτικών εταιρειών, με ανακοίνωσή τους απαιτούν την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στην Κεντρική Αμερική - CAFTA από τον Πρόεδρο Μαουρίσιο Φούνες κατά την επικείμενη συντάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, την 8η Μαρτίου.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Μήνυση σε αμερικανικά δικαστήρια κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Incasa της «Coca Cola» στη Γουατεμάλα, λόγω της «εκστρατείας βίας και τρομοκρατίας» εναντίον συνδικαλιστών και του συνδικάτου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τρεις άνδρες οι οποίοι φέρονται να χρηματοδοτούσαν «τρομοκρατικές δραστηριότητες» συνέλαβαν χτες στο Μπερκσαΐρ οι βρετανικές αρχές. Λίγες μέρες πριν ένας εργαζόμενος στη «British Airways» συνελήφθη με την ίδια κατηγορία.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-- Τέσσερις φερόμενοι ως μαχητές ισλαμιστές καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από πέντε ως δώδεκα χρόνια με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να σκοτώσουν Αμερικανούς διπλωμάτες, στρατιώτες και πολίτες και βομβαρδίζοντας στόχους όπως η αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Βόσνιος υπουργός Εξωτερικών Σβεν Αλκαλάι, δήλωσε χτες στο Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς, ότι «δε συμβάλλει» στη βελτίωση των διμερών σχέσεων η σύλληψη του πρώην μέλους της προεδρίας της Βοσνίας, Εγιούπ Γκάνιτς στο Λονδίνο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στη Σερβία, σε ετήσια βάση, νομιμοποιούνται 1,7 δις ευρώ από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της υπηρεσίας καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος στη χώρα, που δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Η ένοπλη οργάνωση «Κοινό Επαναστατικό Συμβούλιο» που δρα στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα ανέλαβε χτες την ευθύνη για την εξαπόλυση επίθεσης σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ιταλικής εταιρείας πετρελαίου ΑΓΚΙΠ.

KAMΠΑΛΑ.-- Τους 300 θα μπορούσαν να ξεπεράσουν οι νεκροί απ' τις καταρρακτώδεις βροχές και κατολισθήσεις που έπληξαν την ανατολική Ουγκάντα στις αρχές της βδομάδας, ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού στην αφρικανική χώρα.

ΙΝΔΙΑ
Ποδοπατήθηκαν για ένα πιάτο φαΐ

KOYNTA.--

Θανάσιμο εγχείρημα αποδείχθηκε για δεκάδες χωρικούς στην Ινδία η διανομή ρούχων και φαγητού, που προσέλκυσε χιλιάδες άτομα στο σημείο, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου 63 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες ακόμα, σε ινδουιστικό ναό στην περιοχή της Κούντα. Ολα τα θύματα όπως αναφέρθηκε ήταν γυναίκες και παιδιά, ενώ κατέρρευσε η πύλη του λαού από το πλήθος που προσπαθούσε να προσεγγίσει το σημείο.

Και η χτεσινή τραγωδία αποτελεί δείγμα της οικονομικής κατάστασης του ινδικού λαού, που στην πλειοψηφία του ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ προχωρά συνεχώς σε ανατιμήσεις και εκτινάσσει τον πληθωρισμό στα ύψη, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την επιβίωση του λαού. Στον αντίποδα ενισχύονται οι επενδύσεις και οι οικονομικές συνεργασίες με την Ινδία να προσπαθεί να μπει στην ομάδα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, αδιαφορώντας για τις λαϊκές ανάγκες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διατεθειμένη να διενεργήσει ακόμα και «δημοψήφισμα» προκειμένου να μη θεωρηθεί «απολυταρχική» κατά τη διενέργεια της συνταγματικής μεταρρύθμισης εμφανίζεται η τουρκική κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σε περίπτωση που δε συγκεντρώσει τα 2/3 των 550 εδρών του Κοινοβουλίου. Αυτό προέκυψε από δηλώσεις που έγιναν μετά τις παρόμοιες του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επιδιώξει τη συναίνεση στη συνταγματική μεταρρύθμιση και όχι τη λογική του «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Η αλλαγή του Συντάγματος εμφανίζεται ως «προοδευτική αλλαγή», στα πλαίσια και των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η ΕΕ, ωστόσο δεν αναμένονται αλλαγές επί της ουσίας όσον αφορά στην καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών...

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αντιπαλότητα «κοσμικής και ισλαμικής εξουσίας», με στόχο τον αποπροσανατολισμό του τουρκικού λαού από τις δύο πλευρές της αστικής τάξης. Χτες μέλη της τουρκικής κυβέρνησης δεν παρέστησαν σε στρατιωτική άσκηση που διηύθυνε ο στρατηγός Σαλντιράι Μπερκ, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Εργκένεγκον.

Χτες αναμενόταν να συνέλθει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής με το ερώτημα της αναγνώρισης ή μη της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αποτέλεσμα να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να απορριφθεί, αλλιώς θα υπάρξει σοβαρή διαταραχή στις σχέσεις των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ