Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αιματηρές επιθέσεις πριν τις εκλογές παρωδία

Αμερικανοί, αν και μακριά από τα κέντρα των πόλεων, εξακολουθούν να παίζουν τον κατοχικό τους ρόλο
Αμερικανοί, αν και μακριά από τα κέντρα των πόλεων, εξακολουθούν να παίζουν τον κατοχικό τους ρόλο
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε, χτες, την ιρακινή πρωτεύουσα, τρία μόλις 24ωρα πριν τις βουλευτικές «εκλογές» της Κυριακής, υπό την μπότα της ιμπεριαλιστικής κατοχής. Στόχος των επιθέσεων, όπως όλα δείχνουν, ήταν τα πρώτα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν, χτες, για να εξυπηρετήσουν τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που θα βρίσκονται σε επιφυλακή την Κυριακή, όπως είναι αστυνομικοί, στρατός, ιατρικό προσωπικό, αλλά και ασθενείς νοσοκομείων και φυλακισμένους. Ο συνολικός αριθμός τους υπολογίζεται σε 600.000 - 700.000.

Συνολικά σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ένστολοι, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 57. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της πόλης με όλμους, που έπληξαν πολυσύχναστη ανοιχτή αγορά, νωρίς το πρωί. Πολύ κοντά στην αγορά βρίσκεται εκλογικό τμήμα. Στη συνέχεια, καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν στις συνοικίες Μανσούρ και Χουρίγια, δίπλα σε εκλογικά τμήματα όπου βρίσκονταν αστυνομικοί και στρατιώτες, αντιστοίχως, συγκεντρωμένοι για να ψηφίσουν. Οι ιρακινές αρχές, διά στόματος του υφυπουργού Εσωτερικών, Αϊντάν Κχάλιντ Καντέρ, που είναι αρμόδιος για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, υποστήριξαν ότι οι δράστες των επιθέσεων και όσοι τις σχεδίασαν (τόσο αυτές όσο και την πολύνεκρη τριπλή βομβιστική επίθεση, την Τετάρτη, στην Μπαακούμπα με 33 νεκρούς και περισσότερους από 70 τραυματίες) στοχεύουν στο ν' αποτρέψουν τον κόσμο να μεταβεί στις κάλπες.

Σήμερα, ψηφίζουν οι Ιρακινοί που βρίσκονται εκτός Ιράκ. Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι, εκτός Ιράκ, καταμετρούνται σε 1,4 εκατομμύρια, αριθμός που αμφισβητείται έντονα από αρκετές πολιτικές δυνάμεις εντός χώρας που εκφράζουν φόβους για εκτεταμένη νοθεία στις ψήφους των αποδήμων. Κάλπες έχουν στηθεί στις πρεσβείες και τα προξενεία του Ιράκ σε 46 χώρες ανά τον κόσμο.

Συνεχίζεται το έγκλημα στη Φαλούτζα

Εξαιρετικά υψηλό παραμένει το ποσοστό προβληματικών γεννήσεων στη Φαλούτζα, η οποία έχει γίνει στόχος ισοπεδωτικής επιχείρησης των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων το 2004, οι οποίες βομβάρδισαν τα πάντα στην πολιορκημένη πόλη. Οπως μετέδωσε απεσταλμένος του BBC, επικαλούμενος το ρεπορτάζ που έκανε στα νοσοκομεία της πόλης και τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τους ντόπιους γιατρούς, τα βρέφη που γεννιούνται τα τελευταία χρόνια με καρδιακά προβλήματα, με προβλήματα στο νευρικό σύστημα, με εγκεφαλικές ανεπάρκειες ή με μερική παράλυση είναι περίπου 13 φορές περισσότερα από ό,τι ήταν πριν το 2004.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, στις 1.000 γεννήσεις, οι 95 αφορούν σε βρέφη με πολλαπλά προβλήματα, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά και οι τερατογενέσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα. Οι ντόπιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι είναι προφανής η σύνδεση της αύξησης των γεννήσεων βρεφών με πολλαπλά προβλήματα υγείας με την αμερικανική επιχείρηση και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά της πόλης. Ο αμερικανικός κατοχικός στρατός, από την πλευρά του, «σφυρίζει αδιάφορα», υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποίησε απαγορευμένα όπλα και ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα που ν' αποδεικνύει ότι υπάρχει κάτι στο περιβάλλον της πόλης που ευθύνεται για τις προβληματικές γεννήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ