Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κατηγορίες κατά Πούτιν

Ενώ τα πολιτικά επιτελεία της Ρωσίας, ιδίως της αστικής τάξης, ήδη ετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές του 2012, μια παλιά «ιστορία» διαφθοράς κατά του σημερινού πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου, Βλ. Πούτιν, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Συγκεκριμένα, η Μαρίνα Σαλιέ, πρώην βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ και δημοτική σύμβουλος στο Λένινγκραντ, κατηγόρησε τον Β. Πούτιν πως όταν ήταν αντιδήμαρχος στο Λένινγκραντ το 1992 (επί δημαρχίας Ανατόλι Σαπτσάκ), με την άδειά του είχαν εξαχθεί από τη Ρωσία σπάνια μέταλλα και πετρέλαιο αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Μαρίνα Σαλιέ, που τα τελευταία 10 χρόνια είχε αποσυρθεί σε ένα μικρό χωριό στην περιοχή του Πσκοφ, έκανε τις σχετικές δηλώσεις σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Σαπτσάκ. Δηλώσεις, που αμέσως αναπαράχθηκαν από το «Ράδιο Ελευθερία», γνωστό για τον αντισοβιετικό κι αντικομμουνιστικό ρόλο που έπαιζε την περίοδο της ύπαρξης της ΕΣΣΔ.

Να σημειωθεί πως εκείνη τη περίοδο ο Β. Πούτιν ήταν υπεύθυνος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της δημαρχίας του Λένινγκραντ και είχε κλείσει τις συγκεκριμένες συμφωνίες με αντάλλαγμα εισαγωγές κρέατος, πατάτας και πουλερικών, που σύμφωνα με τις καταγγελίες της Σαλιέ, δεν έφτασαν ποτέ στο Λένινγκραντ.

Ασχετα από τη φερεγγυότητα αυτών των κατηγοριών, στο προσκήνιο επανέρχονται δύο ζητήματα. Πρώτον, ένας από τους τρόπους εμφάνισης των σύγχρονων καπιταλιστών της Ρωσίας, και συγκεκριμένα της «γέννησής» τους μέσα από την καταλήστευση της περιουσίας του σοβιετικού λαού. Δεύτερον, πως η προσεχής προεκλογική μάχη, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή, με την άμεση παρέμβαση και κύκλων του «εξωτερικού».

Τόσο ο Β. Πούτιν, όσο κι ο νυν Πρόεδρος, Ντ. Μεντβέντιεφ, δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2012.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ