Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγέλλει ενορχηστρωμένη διεθνή επίθεση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Αγαπητέ Χοσέ Λουίθ Ροντρίγκεθ Θαπατέρο δεν έχω κάτι να εξηγήσω, τίποτα. Αν θες εξηγήσεις, ρώτα αυτόν τον ανεύθυνο δικαστή στη χώρα σου ή τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής σου», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες σε ραδιοτηλεοπτικά Μέσα διαψεύδοντας κατηγορηματικά για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις». Αυτή η δήλωση ήρθε μετά τη διατύπωση από Ισπανό δικαστή κατηγοριών περί δεσμών ανάμεσα στη Βενεζουέλα, στη Βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA και στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Η τοποθέτηση του προέδρου Τσάβες απευθύνεται μάλιστα προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο, που ζήτησε από τη Βενεζουέλα «εξηγήσεις» και απείλησε ότι «θα κινηθούμε αναλόγως των εξηγήσεων»... Εξηγήσεις για τις κατηγορίες του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, Ελόι Βελάσκο, που ανέφερε ότι οι συναντήσεις, περιλαμβανομένης μιας που έγινε το 2007, είχαν σκοπό οι FARC να ζητήσουν επιμελητειακή υποστήριξη από την ETA στην περίπτωση που διεξήγαγαν απόπειρες να δολοφονήσουν Κολομβιανούς αξιωματούχους που επισκέπτονταν την Ισπανία - συμπεριλαμβανομένου του απερχόμενου προέδρου της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κατηγορίες του Βελάσκο βασίζονται σε πληροφορίες που αντλήθηκαν από ένα φορητό υπολογιστή του Ραούλ Ρέγιες, ανώτατου στελέχους των FARC, που κατέσχεσαν Κολομβιανοί κομάντος μετά την εισβολή τους στο έδαφος του Ισημερινού (Εκουαδόρ) το 2008, κατά την οποία δολοφόνησαν τον Ραούλ Ρέγιες και 24 ακόμη ανθρώπους.

«Είμαστε θύματα μιας εντατικής, ενορχηστρωμένης διεθνούς επίθεσης εναντίον της Βενεζουέλας», σημείωσε ο Τσάβες, προσθέτοντας ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισπανό ΥΠΕΞ για το θέμα, ενώ συνέδεσε και τις κατηγορίες με την πρόσφατη έκθεση της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Βενεζουέλα την οποία κατηγορεί για παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου, του Τύπου και πολιτικές διώξεις. Εκθεση που έγινε δεκτή από την Επιτροπή με τις ψήφους των ΗΠΑ, της Κολομβίας, του Ελ Σαλβαδόρ και του Μεξικού, ενώ ενάντια τάχθηκαν τα τρία μέλη της...

Μάλιστα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κατά την προχθεσινή της επίσκεψη στη Βραζιλία στο πλαίσιο της πενθήμερης περιοδείας της στη Νότια Αμερική, έκανε λόγο περί «σοβαρής υπονόμευσης της ελευθερίας και της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα. Δηλώσεις τις οποίες κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», κάνοντας λόγο για «εκστρατεία παρέμβασης των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ