Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Αργεί η - υπό το βλέμμα του στρατού - βοήθεια

Συντρίμμια που άφησε το τουνάμι στην πόλη Ντιτσάτο
Συντρίμμια που άφησε το τουνάμι στην πόλη Ντιτσάτο
ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Πέντε μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 27ης του Φλεβάρη ο επίσημος αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 802. Να σημειωθεί ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημος αριθμός για τους αγνοούμενους κυρίως από τα τσουνάμι που επακολούθησαν κι έπληξαν τις παράκτιες περιοχές, αλλά ούτε και για τους τραυματίες που κατά πληροφορίες ανέρχονται σε χιλιάδες και με τα περισσότερα νοσοκομεία στην κεντρική Χιλή να έχουν υποστεί σχεδόν ολικές καταστροφές.

Ενα σοβαρό ζήτημα αποτελεί και η ανακούφιση των αστέγων και των πληγέντων, που ανέρχονται σε περίπου 2.000.000 καθώς η βοήθεια ακόμη δεν έχει φτάσει σε περιοχές που επλήγησαν δριμύτατα, όπως Κονστιτουσιόν, Μάουλε και Μπίο Μπίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την Τετάρτη στην περιοχή γύρω από την Κονσεπσιόν, που αποτελεί αγροτική ζώνη, ακόμη και οι πιο βασικές υπηρεσίες ήταν ανύπαρκτες. Ακόμη και η επικοινωνία με την πόλη Κονσεπσιόν είναι αδύνατη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Santiago Times». Η απερχόμενη Πρόεδρος, Μισέλ Μπατσελέτ, συνεχίζει τις εκκλήσεις για «ηρεμία» στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κονσεπσιόν, όπου εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9 μ.μ. και 6 π.μ. - βέβαια, χάος προκλήθηκε την Τετάρτη το βράδυ μετά δύο «δίδυμους» μετασεισμούς και την προειδοποίηση για τσουνάμι - ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα «Clarin» κατά την προσπάθεια «επιβολής της τάξης» τη Δευτέρα οι Ενοπλες Δυνάμεις σκότωσαν έναν άνθρωπο. Οι μνήμες της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, που στοιχειώνουν τους Χιλιανούς, τους καταδιώκουν εκ νέου...

Παράλληλα, χτες, η Πρόεδρος Μπατσελέτ δήλωσε ότι η προσπάθεια ανοικοδόμησης θα πάρει τουλάχιστον 3 - 4 χρόνια και ότι η χώρα μάλλον θα χρειαστεί δάνεια και είναι πιθανό να στραφεί σε διεθνείς πιστωτές. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές φτάνουν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Φελίπε Λαρέν - θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις 11 του Μάρτη οπότε θα αναλάβει και επισήμως ο εκλεγμένος αντιδραστικός Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα - δήλωσε ότι μελετά διαφορετικές εκδοχές για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης των υποδομών της χώρας ενώ πηγή της θα είναι η μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού. Αναλυτές πιστεύουν ότι το κράτος θα καταφύγει στο ταμείο αποταμιεύσεων από τις εξαγωγές χαλκού και θα εκδώσει ομόλογα.

Η Γαλλία έστειλε «ένα αεροπλάνο βοήθειας για τη Χιλή με 7 σεισμολόγους και 1,3 τόνους υλικών», όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπερνάρ Κουσνέρ, προσθέτοντας ότι «αυτή η βοήθεια στέλνεται έπειτα από αίτημα της Χιλής» και υπενθυμίζοντας ότι 20.000 Γάλλοι ζουν στη χώρα, πολλοί από τους οποίους στην κατεστραμμένη πόλη Κονσεπσιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ