ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2010
Σελ. /40
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης

Τα τύμπανα της αστικής προπαγάνδας χτυπούν κάθε μέρα τον ίδιο σκοπό για να δικαιολογήσουν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση: Λένε: «Τα μέτρα είναι απαραίτητα για να σωθεί η πατρίδα. Είναι σκληρές αλλά αναγκαίες οι αποφάσεις για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Πρέπει να γίνουν θυσίες, γιατί αυτή είναι η αναγκαία θεραπεία για να σωθούμε από την καταστροφή». Κάθε μέρα, κάθε ώρα στα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναπαράγεται αυτή η επιχειρηματολογία. Με τέτοια ψέματα τα επιτελεία και οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξης επιχειρούν να φτιάξουν κοινωνική συνείδηση, κοινωνική ψυχολογία, που να ανεχτεί τα σημερινά μέτρα και να δεχτεί εκείνα που θα έρθουν σύντομα και θα χτυπούν ακόμα πιο σκληρά δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν κερδηθεί με αίμα και αγώνες.

Στο πλαίσιο αυτής της βρώμικης προπαγάνδας, προβάλλουν και κάτι άλλο. Λένε: «Είναι σκληρά τα μέτρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Τι να γίνει; Τι να κάνει η κυβέρνηση;». Αν τα πάρει από την πλουτοκρατία θα φύγουν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Βεβαίως, επιχειρήσεις πήγαν στο εξωτερικό και σε περιόδους μεγάλης ανάπτυξης. Δεν βάζουν τυχαία τέτοια διλήμματα. Εχουν στόχο να παγιδεύσουν το λαό να υποταχτεί στα μέτρα λεηλασίας του. Και αυτή τη λογική τη «στολίζουν» με φράσεις όπως: «Για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο πρέπει να συστρατευθούμε»... Λες και ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο συνταξιούχος, ο αυτοαπασχολούμενος έχει τον ίδιο «εθνικό στόχο» με τον βιομήχανο, τον τραπεζίτη και τον εφοπλιστή. Η αλήθεια είναι μία: Το καπιταλιστικό σύστημα υπάρχει, γιατί ο κεφαλαιοκράτης κλέβει κάθε μέρα στα γιαπιά, στα εργοστάσια, στα βαπόρια, τον κόπο του εργάτη. Το καπιταλιστικό σύστημα λειτουργεί με ζητούμενο την συνεχόμενη αύξηση του ποσοστού κέρδους. Και πάντα θα πίνει ακόμα περισσότερο εργατικό αίμα για να δώσει παράταση στην ύπαρξή του... Αυτή η κατάσταση αποκαλύπτει όχι μόνο τη σαπίλα και τον παρασιτισμό του καπιταλιστικού συστήματος αλλά και τα ιστορικά του όρια.

Λένε όλοι οι «προστάτες του συστήματος». Δίκιο έχει το ΚΚΕ, τα μέτρα χτυπούν το λαό. Αλλά τι άλλο μπορεί να γίνει; Απέναντι στην πραγματικότητα που προσπαθεί να επιβάλει το μεγάλο κεφάλαιο, υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που έχει νόμο την κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών. Για να γίνει αυτό πρέπει να περάσει η εξουσία από τα χέρια των καπιταλιστών στα χέρια της εργατικής τάξης. Που μαζί με τους συμμάχους της, θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία, το σοσιαλισμό. Θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία με κοινωνική ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής και τη γη, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - κοινωνικό έλεγχο.

Οι σημερινές συνθήκες από μόνες τους βάζουν επιτακτικά αυτό το ζήτημα. Γιατί μόνο σε μια τέτοια κοινωνία, με τέτοια οργάνωση της οικονομίας, θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, θα εξασφαλιστεί δουλειά με δικαιώματα για όλους, θα εξασφαλιστεί το δικαίωμα όλων σε δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, η πρόσβαση στην Αθληση, στον Πολιτισμό. Αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά για να γίνει, πρέπει κάθε εργάτης που παλεύει σήμερα για να μην κοπεί ο μισθός του, να μην σφαγιασθεί το εισόδημά του, να πιστέψει ότι η δύναμή του - αν τη χρησιμοποιήσει σωστά - φτάνει και περισσεύει για να τελειώσει μια και καλή με τους εκμεταλλευτές του...

Αθλιοι και επικίνδυνοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την μπαγκέτα του αντικομμουνισμού σήκωσε ξανά χτες ο ΣΚΑΪ φιλοδοξώντας να διευθύνει αυτός το προβοκατόρικο παραλήρημα πολλών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών με αφορμή τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών από το ΠΑΜΕ. Τα γνωστά παπαγαλάκια της πρωινής ραδιοφωνικής ζώνης, με πρώτο και καλύτερο τον Πορτοσάλτε, αλλά και μετά το μεσημέρι η Κ.Ακριβοπούλου, απηύθυναν διαρκώς συστάσεις στην αστυνομία να επέμβει για να καταστείλει την κατάληψη στο υπουργείο. Κι όταν είδαν κι απόειδαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία δεν επεμβαίνει, επειδή υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και στον Μ. Χρυσοχοΐδη. Μέχρι εκεί φτάνει η αθλιότητά τους. Το γεγονός μάλιστα ότι η ίδια προβοκατόρικη αηδία ακούστηκε και από άλλα Μέσα, δείχνει καθαρά ότι πρόκειται για επεξεργασμένη προβοκάτσια, την οποία αναμάσησαν τα πρόθυμα παπαγαλάκια. Το μίσος τους για το ΠΑΜΕ δείχνει το μίσος τους για το λαό και τα δικαιώματά του. Μιλάνε σαν να απευθύνονται σε ανθρώπους που τρώνε κουτόχορτο και προσπαθούν να σπιλώσουν, να συκοφαντήσουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές εκείνες δυνάμεις που πρωτοστατούν στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης. Είναι αδίστακτοι και πωρωμένοι. Σε βαθμό μάλιστα τέτοιο που να γίνονται επικίνδυνοι.

«Πράσινη» εξαπάτηση

Μόνο «σοσιαλιστικοί» εγκέφαλοι, που έχουν εκπαιδευτεί, για να παραπλανούν και να εξαπατούν τα λαϊκά στρώματα, θα μπορούσαν να επινοήσουν ένα τέτοιας ασύλληπτης ...σχιζοφρένειας επιχείρημα. Οτι, δηλαδή, τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα και η πολιτική που εφαρμόζεται δεν είναι πολιτική του ΠΑΣΟΚ! Το είπε πρώτος ο Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, απαντώντας ...στην ανησυχία της Μ. Ξενογιαννακοπούλου ότι «τα μέτρα κινούνται στα όρια της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ». «Είναι πέρα από την φυσιογνωμία μας αλλά είναι μέτρα έκτακτης ανάγκης», ήταν η «αφοπλιστική» απάντηση του πρωθυπουργού. Τη σκυτάλη πήρε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης, που με κάθε σοβαρότητα δήλωσε χτες ότι «κανένας μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν υποστηρίζει ότι τα μέτρα είναι πολιτική ΠΑΣΟΚ» (!)... Προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα και να εκβιάσουν τη λαϊκή συναίνεση δε διστάζουν να υποστηρίξουν και τα πλέον απίθανα πράγματα. Το πλέον εξωφρενικό είναι ότι θέλουν να δείξουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να μαγαριστεί η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση από τέτοια βάρβαρα μέτρα. Είναι μακριά νυχτωμένοι. Ο εργαζόμενος λαός γνωρίζει πολύ καλά τι εστί ΠΑΣΟΚ και πως οι κυβερνήσεις του βρέθηκαν πάντα στην πρωτοπορία για την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και στις επιχειρήσεις υφαρπαγής του λαϊκού εισοδήματος.

Δημοσιογραφική αθλιότητα

Η αθλιότητα ορισμένων δημοσιογράφων, από αυτούς που έχουν αναλάβει εργολαβικά να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους προκειμένου να δεχτούν αγόγγυστα την ολοκληρωτική λεηλασία των εισοδημάτων τους, ξεπερνάει κάθε όριο. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που με τη μεγαλύτερη ευκολία και θράσος «πουλάνε» τόσο χοντροκομμένα ψέματα, που αναρωτιέται κανείς αν είναι δυνατόν στις μέρες μας να υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη όσων τους ακούν ή τους διαβάζουν.

Το παράδειγμα με τον Χρ. Κώνστα, αυτόν που κάνει σχόλια για την οικονομία στο δελτίο ειδήσεων του ΑΛΤΕΡ, είναι από τα χαρακτηριστικά. Ο τύπος, χρησιμοποιώντας μάλιστα και σχετικά σχεδιαγράμματα, την παραμονή της ανακοίνωσης των μέτρων έφτασε στο σημείο να ...εξηγήσει ότι η Ελλάδα πάει από το κακό στο χειρότερο επειδή το 2009 το κονδύλι για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ήταν κατά 13 δισεκατομμύρια μεγαλύτερο απ' ό,τι το 2007!!!

Το ...«αποκλειστικό ρεπορτάζ» ήταν ψευδές από την αρχή μέχρι τέλος. Για ενημέρωση των τηλεθεατών του ΑΛΤΕΡ, να σημειώσουμε ότι με βάση τα αναλυτικά στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών των αντίστοιχων χρόνων το κονδύλι για τους μισθούς το 2007 ήταν όλο κι όλο 15,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 διαμορφώθηκε στα 18,3 δισ. ευρώ.

Αύξηση, λοιπόν, στη διετία υπήρχε, η οποία όμως δεν ήταν 13 όπως έλεγε το ρεπορτάζ, αλλά λιγότερο και από 3 δισ. ευρώ, διαφορά που υποδηλώνει «πάγωμα» των μισθών αν υπολογίσουμε ότι και ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε, και το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση, και ο πληθωρισμός του 2009 ήταν αυξημένος σε σχέση με το 2007.

Κι όμως. Αντί ο εν λόγω δημοσιογράφος να αναρωτηθεί πώς οι εργαζόμενοι τα βγάζουν πέρα με μειωμένους ουσιαστικά μισθούς, αξιοποίησε το κατασκευασμένο του ρεπορτάζ για να πείσει ότι είναι αναγκαίο να μειωθούν ακόμα παραπέρα οι μισθοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ