ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάρτη 2010
Σελ. /32
«Υπόθεση Daimler»: Μίζες και ανταγωνισμοί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών στη διαδικασία ανασυγκρότησης του κλάδου μετά τη βαθιά κρίση των τριών τελευταίων χρόνων, κατά τη διάρκεια της οποίας κατέρρευσαν ορισμένοι «κολοσσοί» όπως η «General Motors». Ο «πόλεμος» έχει ξεφύγει από το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μονοπωλίων της αυτοκινητοβιομηχανίας και έχει επεκταθεί στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σ' αυτό το πλαίσιο εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες η «υπόθεση Daimler», της μεγάλης γερμανικής βιομηχανίας που παράγει τα αυτοκίνητα «Mercedes» και «Smart». Μια υπόθεση που μοιάζει πολύ με την «υπόθεση Siemens» και οξύνει ακόμη περισσότερο τον αμερικανογερμανικό ανταγωνισμό.

Την περασμένη Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Daimler» είναι έτοιμη να πληρώσει 180 εκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο στο πλαίσιο συμφωνίας με την αμερικανική δικαιοσύνη για να κλείσει έρευνα σχετική με κατηγορίες για διαφθορά.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ έχει ως στόχο τον τερματισμό της ποινικής έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς και της παράλληλης έρευνας των χρηματιστηριακών αρχών, για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέβαλε μίζες σε 22 χώρες.

ΟΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ της «Daimler» έλαβαν χώρα στη διάρκεια της δεκαετίας 1998-2008. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δωροδοκίες για την Ελλάδα αφορούν την αγορά 6.500 στρατιωτικών τζιπ. Η αμερικανική Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με το ζήτημα από τη στιγμή που παραβιάσθηκε ο ομοσπονδιακός νόμος «περί διαφθοράς», καθώς η «Daimler» είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πολλές από τις δωροδοκίες γίνονταν μέσω αμερικανικών τραπεζών. Μεταξύ των χωρών των οποίων αξιωματούχους φέρεται να δωροδόκησε η «Daimler» είναι επίσης η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Ουγγαρία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, αλλά και η Β. Κορέα.

ΣΚΟΠΟΣ των προσφορών, να εξασφαλιστεί η πώληση των οχημάτων της σε πολύ υψηλότερες τιμές, κάτι που επετεύχθη. Τα κέρδη, που αποδίδονται στις δωροδοκίες, για την εταιρεία υπολογίζονται σε περίπου 50 εκατ. δολ. Το 1997, όταν αγόρασε την αμερικανική «Chrysler», κίνηση που ενεργοποίησε και την έρευνα των αμερικανικών αρχών, η «Daimler» είχε 200 τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε για δωροδοκίες. Βάσει της συμφωνίας που έγινε, η «Daimler» θα καταβάλει ως πρόστιμο 93 εκατ. δολ. στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 91 εκατ. στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι η «υπόθεση Daimler» ξέσπασε σε μια στιγμή που η γερμανική εταιρεία διαπραγματεύεται μια τεράστια συμφωνία με τη γαλλική «Renault» και την ιαπωνική «Nissan». Η ευόδωση μιας τέτοιας συμφωνίας θα προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και κυρίως εις βάρος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.


Κείμενα:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η πορτογαλική «συναίνεση»

Η «συναίνεση» των αστικών πολιτικών κομμάτων για την εφαρμογή των σκληρότερων αντεργατικών μέτρων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Οπως επίσης και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην επιχείρηση αυτή. Αποδεικνύοντας το ρόλο που παίζουν για μια ακόμη φορά αυτά τα κόμματα στις συνθήκες κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστική η αποχή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Πορτογαλίας από τη συζήτηση του προγράμματος λιτότητας που εισηγήθηκε στη Βουλή η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σόκρατες. Η αποχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της ηγεσίας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ήταν ένδειξη «έμμεσης στήριξης» στα κυβερνητικά μέτρα.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε νέο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας με το οποίο «παγώνει» τους μισθούς στο δημόσιο τομέα έως το 2013. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο υποστηρίζουν ότι έχουν απολέσει σε πραγματικούς όρους ήδη 7% του εισοδήματός τους την προηγούμενη δεκαετία.

Επίσης δε θα αντικατασταθεί το 50% των δημόσιων υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθεί, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν στο 2,9% του ΑΕΠ το 2013 από 4,9% που ήταν το 2009. Η κυβέρνηση περιορίζει επίσης κατά 40% τις στρατιωτικές δαπάνες και ανέστειλε την κατασκευή πολλών δημόσιων έργων.

Το πορτογαλικό έλλειμμα έφθασε πέρσι στο 9,3% και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να το μειώσει κατά μία μονάδα φέτος και στο 2,8% το 2013. Η ανεργία ξεπερνάει το 10%. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις την επόμενη τετραετία θα ανέλθουν σε 6 δισ. ευρώ, 3,6% του ΑΕΠ.

ΡΩΣΙΑ - ΑΝΑΚΑΜΨΗ Ισχυρή θα είναι η ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας το 2010, με την ανάπτυξη να σημειώνει ιδιαίτερα καλό ρυθμό, όπως εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία ωστόσο προειδοποιεί πως η ανάκαμψη θα επηρεαστεί αρνητικά από την υψηλή ανεργία που πλήττει τη Ρωσία. Παράλληλα, η τράπεζα προβλέπει ότι το 2010 το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5% έως 5,5%, με κινητήρια δύναμη την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

ΚΙΝΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της πρόκειται να υπογράψει η Αυστραλία με την Κίνα, για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, συνολικής αξίας 80 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (55 δισ. ευρώ περίπου). Η εξαγωγή του αερίου θα γίνει από την Κουινσλάνδη. Πρόκειται για μια συμφωνία πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν της «Exxon Mobil» και της κινεζικής «PetroChina», για την εξαγωγή αερίου από τη Δυτική Αυστραλία.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Η Βουλή της Ιαπωνίας ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο υψηλότερος όλων των εποχών, καθώς ανέρχεται στα 92,3 τρισ. γιεν, ή 1 τρισ. δολάρια, για το νέο οικονομικό έτος που αρχίζει τον Απρίλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ιαπωνία θα εκδώσει φέτος κρατικά ομόλογα ύψους 44 τρισ. γιεν για να καλύψει το σύνολο των απαιτήσεων του προϋπολογισμού της. Αυτή τη στιγμή, η Ιαπωνία διαθέτει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, το οποίο ανέρχεται στο 218,6% του ΑΕΠ για το 2009.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ