ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ
Με τις εργάτριες στην πρώτη γραμμή

Κόντρα σε κρύο, βροχή και χιόνι έγιναν οι διαδηλώσεις

Στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη
Μαχητικά και μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ και στη Βόρεια Ελλάδα παρά το τσουχτερό κρύο, τη βροχή και σε ορισμένες περιπτώσεις και το χιόνι. Παντού, απ' όλα τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, με πρωτοπόρες τις γυναίκες έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα του ανυπότακτου ταξικού αγώνα κόντρα στο κεφάλαιο και τα κόμματά του, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έγινε υπό βροχή. Εκεί μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και η Εύα Αζάμπι, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ξεκαθάρισαν ότι οι γυναίκες εργαζόμενες δε θα κάνουν βήμα πίσω. Επιλέγουν το δρόμο του αγώνα, μαζί με το ΠΑΜΕ και την κοινή δράση με τους γυναικείους συλλόγους μέλη της ΟΓΕ. Πρόβαλαν τα φωτεινά παραδείγματα αγώνα που αναδεικνύονται μέσα από ταξικά συνδικάτα σε χώρους δουλειάς όπου οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Τις καθαρίστριες στους εργολάβους, τους εμποροϋπάλληλους, τις γυναίκες που δουλεύουν με stage. Οπως είπε, «δείχνουν καθημερινά ότι οι γυναίκες εργαζόμενες όχι μόνο έχουν θέση στο εργατικό λαϊκό κίνημα, αλλά είναι απαραίτητο να βγουν μπροστά, να οργανώσουν την ταξική αντεπίθεση στους χώρους δουλειάς τους». «Οι γυναίκες εργαζόμενες, οι άνεργες, οι μετανάστριες, παίρνουμε τη θέση μας στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενισχύουμε τα ταξικά συνδικάτα. Μαζί με το ΠΑΜΕ περνάμε στην αντεπίθεση. Δεν παραχωρούμε κανένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, ακόμα και με αίμα. Δεν ανεχόμαστε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές. Αυτός είναι ο δικός μας πατριωτισμός», σημείωσε η Η. Ραΐζη.

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Μαχητικές ήταν οι κινητοποιήσεις σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη. Στην Κατερίνη τα μέλη της ΟΓΕ μπήκαν μπροστά στην πορεία και μοίραζαν τριαντάφυλλα και γαρίφαλα στις γυναίκες. Στην Κομοτηνή η συγκέντρωση έγινε κάτω από πυκνή χιονόπτωση, ενώ αντίστοιχες συνθήκες επικρατούσαν σχεδόν σε όλη την περιοχή. Στη Φλώρινα μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο μουσικό στέκι «Γιάζι» αφιερωμένη στα 100 χρόνια αγώνων για την ισοτιμία της γυναίκας.

Αντίστοιχη εκδήλωση έγινε και την Κυριακή στη Νάουσα. Το στέκι νεολαίας γέμισε ασφυκτικά από γυναίκες και άνδρες πρωτοπόρους του καθημερινού αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Παρακαταθήκη για τη συνέχεια

Μήνυμα αγωνιστικής ελπίδας έστειλε και η κινητοποίηση που έγινε στα Γιάννενα, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν άνεργες κοπέλες. Τη σημασία που έχει η πάλη για την ισοτιμία για το σύνολο των λαϊκών οικογενειών ανέδειξαν και οι κινητοποιήσεις που έγιναν σε Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Κέρκυρα.

Πολλές Λαρισαίες και Λαρισαίοι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία, που μετατράπηκε σε μια μαχητική διαδήλωση κατά των άγριων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Στη συγκέντρωση μίλησαν η Λίτσα Ούντρια, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας και η Αγγελική Δασκαλάκη, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Χτες, το πρωί, στη Λάρισα στα εργοστάσια και στους άλλους χώρους δουλειάς πραγματοποιήθηκε δίωρη στάση εργασίας. Στο εργοστάσιο «Μπετίνα» η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας τιμήθηκε με εκδήλωση - αφιέρωμα στο χώρο δουλειάς. Επίσης, συνδικαλίστριες της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Με ομιλία, απαγγελία ποιημάτων και προβολή ταινίας τιμήθηκε στη Λιβαδειά η Μέρα της Γυναίκας στην εκδήλωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς και του Συλλόγου Γυναικών της πόλης. Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε στη Λαμία με τη συμμετοχή εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα, την εκπαίδευση, σπουδαστές των ΤΕΙ κ.ά.

Δυναμικές πορείες, παρά τη δυνατή βροχή, πραγματοποιήθηκαν και σε Καλαμάτα, Πύργο, Ζάκυνθο, Αργοστόλι. Στην Κόρινθο η πορεία κατέληξε στην εργατοπεριοχή του Συνοικισμού. Στη Σπάρτη έγινε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο και προβλήθηκε η ταινία «Η Ζωή στους Βράχους». Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και σε Τρίπολη, Ναύπλιο με πλούσιο πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

  • Την παρεμπόδιση εξόρμησης για την ημέρα της γυναίκας, χτες, από την εργοδοσία, στο πολυκατάστημα «Τζάμπο» στη Λάρισα, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γυναικών Γιάννουλης, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων.
ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Πολύμορφες εκδηλώσεις και στα νησιά

Ξεχώρισε η συμμετοχή νεαρών γυναικών

*

Το πραγματικό νόημα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, που είναι η ανυπότακτη ταξική πάλη, ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο και οι εργαζόμενοι στα νησιά.

Στο Ηράκλειο αμέσως μετά τη συγκέντρωση στα Λιοντάρια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στα Χανιά τη συγκέντρωση στα Ν. Καταστήματα διαδέχτηκε συναυλία με πολιτικά τραγούδια αφιερωμένη στα δικαιώματα της εργαζόμενης γυναίκας καθώς και θεατρικό δρώμενο για τη μητρότητα και την οικογένεια. Αμέσως μετά έγινε πορεία μέσα στην πόλη με την δυναμική παρουσία νέων γυναικών. Στο Ρέθυμνο από το πρωί η Γραμματεία του ΠΑΜΕ μαζί με το Σύλλογο Γυναικών προχώρησαν σε συμβολική περικύκλωση της κλινικής «Ασκληπιός» όπου το δικαίωμα της εργασίας για πολλές εργαζόμενες γυναίκες αμφισβητείται. Συγκέντρωση και πλατιά εξόρμηση σε χώρους εργασίας και την αγορά της Σητείας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα η Γραμματεία Λασιθίου του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Γυναικών Σητείας της ΟΓΕ καλώντας τις γυναίκες να συστρατευθούν μαζικά στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων κυβέρνησης ΕΕ και πλουτοκρατίας.

Με τη συμμετοχή εργαζομένων γυναικών και αντρών, από όλο το φάσμα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και των φοιτητών του νησιού έγινε την Κυριακή η ομιλία - συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Ρόδο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκδηλώθηκε έντονος προβληματισμός για το μέλλον, αλλά και ο φόβος στους χώρους δουλειάς. «Υπάρχει τρόμος, στην πλειοψηφία των ξενοδοχείων, γι' αυτό δεν μπορούμε να απεργήσουμε», σημείωναν πολλές γυναίκες. Χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν μεγάλη εξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους και τα πολυκαταστήματα με πολλά «πηγαδάκια» να στήνονται για τα νέα μέτρα και την ανάγκη μαζικής αγωνιστικής και πολιτικής απάντησης.

Στη Λήμνο ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η Παλλημνιακή Επιτροπή του ΠΑΜΕ. Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ ανταποκρίθηκαν εργαζόμενες στα ξενοδοχεία, τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, όπως και μαθήτριες των σχολείων. Στη Χίο παραχωρήθηκε χτες κοινή συνέντευξη Τύπου από το Σύλλογο Γυναικών και τη Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ, με θέμα «Η επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνώντων απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και της εργατικής λαϊκής οικογένειας».

Σήμερα στην Καβάλα

Η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» και ο Σύλλογος Γυναικών Καβάλας, τιμούν τη Γυναίκα της Αντίστασης και των δημοκρατικών Αγώνων του λαού μας, με την προβολή της ταινίας «Η ζωή στους Βράχους». Η προβολή θα γίνει σήμερα 9 Μάρτη στις 7 μ.μ. στον κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ» της Καβάλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ