ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ - ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Γυναίκες ξεσηκωθείτε κάντε τη δύναμή σας ανατροπή!

Το μήνυμα προοπτικής της 8ης Μάρτη «ήχησε» χτες στις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπου χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν νέο σύνθημα ξεσηκωμού ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση

Μέσα σε καταρρακτώδη βροχή διαδήλωσαν στην Αθήνα

*

Μέσα σε καταρρακτώδη βροχή διαδήλωσαν στην Αθήνα
Βήμα μπροστά στην πάλη για την ισοτιμία των γυναικών και την κατάργηση της εκμετάλλευσης, βήμα μπροστά στην πάλη για να υψωθεί στέρεο ταξικό τείχος εργαζομένων ανδρών και γυναικών πάνω στο οποίο θα προσκρούσουν τα μέτρα - ταφόπλακα στα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις που επιβάλλουν κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, και κεφάλαιο, αποτέλεσαν τα χτεσινά δυναμικά, μαχητικά κοινά συλλαλητήρια που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.

Εργαζόμενες από εργοστάσια, γραφεία, καταστήματα, γυναίκες εκπαιδευτικοί, φοιτήτριες, μανάδες μαζί με τα παιδιά τους και τους άνδρες τους βγήκαν χτες στους δρόμους όλης της χώρας για να δηλώσουν ότι απέναντι στο μαύρο μπλοκ κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, κομμάτων του ευρωμονόδρομου και συμβιβασμένων πλειοψηφιών στο συνδικαλιστικό κίνημα αντιπαραθέτουν το δικό τους ενιαίο αγωνιστικό μπλοκ της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και αγροτισσών. Διεκδικούν αποφασιστικά το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στη σύνταξη, στη μητρότητα, στην ψυχαγωγία, στην δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία. Και από τη διεκδίκηση όλων εκείνων των αιτημάτων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες δεν κάνουν βήμα πίσω! Αυτό το μήνυμα αντήχησε και χτες στις γειτονιές και τις πλατείες, στους δρόμους και στις πόλεις σε όλη τη χώρα, κόντρα και ενάντια σε όλους αυτούς που επιχειρούν να αλλοιώσουν την πραγματική αξία και το νόημα της 8ης Μάρτη, παγκόσμια μέρα αγώνα και περηφάνιας για τις εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου.

«Εργάτριες και εργάτες με μια φωνή, τώρα με το ΠΑΜΕ για πάλη ταξική»

Παρά το τσουχτερό κρύο λίγο μετά τις 6 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Πεδίον του Αρεως εργαζόμενες και εργαζόμενοι, σύλλογοι γυναικών από κάθε περιοχή της Αθήνας, συγκροτημένα με τα πανό τους και να παίρνουν θέση στη συγκέντρωση. Στα πανό των σωματείων και των γυναικείων συλλόγων αποτυπώνονταν η απόφασή τους για: «καμία θυσία για την πλουτοκρατία» και αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Μαζί τους κι εργαζόμενες και εργαζόμενοι με «stage» απαιτούν σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Στη συγκέντρωση, συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης συμμετείχε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ.

Στην πλάτη της εξέδρας δέσποζε το μήνυμα: «100 χρόνια αγώνες για την ισοτιμία των γυναικών και την κατάργηση της εκμετάλλευσης. 8 Μάρτη 1910 - 8 Μάρτη 2010». Γύρω στις 7 μ.μ. διαβάζεται στη συγκέντρωση το αγωνιστικό μήνυμα της προέδρου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) Marcia Campos. «Ξεσηκωμός και αγώνας ανδρών και γυναικών, να γίνει ο εφιάλτης των πλουτοκρατών», είναι το σύνθημα που ακολουθεί από τους συγκεντρωμένους. Στη συνέχεια ο Ρένα από το Κουρδιστάν ανεβαίνει στην εξέδρα και τραγουδά το «τραγούδι για την ελευθερία». Ακολουθεί η απαγγελία του αμερικάνικου τραγουδιού «Εμείς οι γυναίκες» από την ηθοποιό Κατερίνα Τσίφτη. Στην εξέδρα ανεβαίνουν στη συνέχεια ο Στέφανος Ψαραδάκος, η Σύλβια Καπερνάρου και ο Λευτέρης Ψαραδάκος για να τραγουδήσουν: «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά», «η μπαλάντα του ξεσηκωμού», «η μπαλάντα του κυρ - Μέντιου» και το «τραγούδι της αλληλεγγύης». Στη συγκέντρωση μίλησε η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου και η Γιώτα Ταβουλάρη πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο Φάρμακο.

Η βροχή δε στάθηκε εμπόδιο για τους διαδηλωτές, οι οποίοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της Αθήνας. Μέσω της οδού Πατησίων πορεύτηκαν στην οδό Πανεπιστημίου και από εκεί στο Σύνταγμα όπου και κατέληξε η πορεία, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργία στις 11 Μάρτη. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης ήταν: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με εργάτριες στην πάλη θα ανατραπεί», «έσκασε από κέρδη η πλουτοκρατία και για τις εργάτριες φτώχεια και ανεργία», «γυναίκες τώρα οργανωθείτε, στους δρόμους με το ΠΑΜΕ ξεσηκωθείτε».

ΓΙΩΤΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ
Φοβούνται τον κοινό αγώνα εργατών κι εργατριών

Αποσπάσματα από την ομιλία της προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παίρνει προαποφασισμένα μέτρα χρησιμοποιώντας το εκβιαστικό δίλημμα της "χρεοκοπίας" για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να γίνει όσο το δυνατόν πιο φτηνή η εργατική δύναμη. Επικαλούνται τον πατριωτισμό μας, για να περάσουν ταξικά μέτρα, αντιλαϊκά και αντεργατικά, που κάθε άλλο παρά προσωρινά θα είναι. Εξάλλου η ίδια η πείρα λέει πως όποια κατάκτηση έχει αφαιρεθεί έχει αφαιρεθεί ανεπιστρεπτί», σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ.

«Μας ετοιμάζει αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών στο Δημόσιο ως τα 65 χρόνια, αύξηση ορίων ηλικίας ακόμα και στις εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά. Με τα νέα μέτρα θα αυξηθούν οι απολύσεις, η ανεργία, η εναλλακτική απασχόληση με μεγάλα διαστήματα ανεργίας και μερικής, ελαστικής απασχόλησης. Νομιμοποιείται η "μαύρη" εργασία με τη μορφή του λεγόμενου κοινωνικού εθελοντισμού. Αν σκεφτούμε ότι ήδη πάνω από το 16% των ανέργων είναι γυναίκες, καθώς και το 65% ελαστικά απασχολούμενων, καταλαβαίνουμε πόσο περισσότερο πλήττονται οι γυναίκες από αυτά τα μέτρα.

Θησαυρίζουν τα αφεντικά, εκμεταλλευόμενα με τις χειρότερες μορφές τη γυναικεία εργατική δύναμη!

Επιδεινώνεται η θέση των γυναικών

Στα εμπορικά καταστήματα - κολοσσούς γυναίκες, νέες κοπέλες τσακίζονται από την ορθοστασία, τα ελαστικά ωράρια, δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και πληρώνονται για 4ωρο.

Στα ξενοδοχεία σακατεύουν το μυοσκελετικό τους σύστημα οι εργαζόμενες, με την εργοδοτική τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Στην κλωστοϋφαντουργία τα αφεντικά τις πετάνε στο δρόμο, για να βρουν αλλού πιο φθηνά εργατικά χέρια, στη φαρμακοβιομηχανία αναπνέουν σκόνες και χημικά με σοβαρότατες συνέπειες για την υγεία τους, στα νοσοκομεία που δεν υπάρχουν προδιαγραφές για την υγιεινή και ασφάλεια αντιμετωπίζουν χίλιους δύο κινδύνους για την υγεία τους.

Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν τις γυναίκες (αναπνευστικά, αυχενικά, μυοσκελετικά προβλήματα, ακόμα και καρκίνος), ενώ πολλές φορές στερούνται το πιο πολύτιμο πράγμα, τη μητρότητα, εξαιτίας των προβλημάτων που τους εμφανίζονται από τις συνθήκες δουλειάς.

Σε αυτές τις γυναίκες το σύστημα και αυτοί που δεν ξέρουν τι θα πει δουλειά λένε ότι πρέπει να δουλεύουν μέχρι τα 65-67 και βάλε! Οτι δεν υπάρχουν πια ΒΑΕ! Αυτό, λένε, τις εξισώνει με τους άνδρες! Ξεχνούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά, τον ιδιαίτερο ρόλο της γυναίκας, τη μητρότητα, το καπιταλιστικό σύστημα που δε δίνει καμία στήριξη και βοήθεια στην εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα. Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, για να δώσουν πνοή σε ένα σάπιο σύστημα που ξεζουμίζει όλο και περισσότερο την εργατική τάξη, το λαό, γυναίκες και άνδρες, για να επιβιώσει...

Το επίπεδο ζωής για το σύνολο του εργαζόμενου λαού χειροτερεύει και μέσα σε αυτό το πλέγμα η θέση των γυναικών επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, αφού έτσι και αλλιώς οι μισθοί και οι συντάξεις τους είναι μικρότερες, αλλά οι ανάγκες τους μεγαλύτερες, εξαιτίας του αναπαραγωγικού της ρόλου.

Επιδεινώνονται οι συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης των γυναικών, αφού αναλαμβάνουν πρόσθετες ευθύνες μέσα στην οικογένεια, που έχουν σχέση με τομείς που συνεχώς ιδιωτικοποιούνται και εμπορευματοποιούνται. Το σχέδιο "Καλλικράτης" για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, ενισχύει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τέτοιων τομέων. Η σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων γυναικών επιβαρύνεται, η ανισοτιμία εντείνεται. Ο κοινωνικός ρόλος της μητρότητας δεν αναγνωρίζεται ουσιαστικά...

Δε θέλουν τον ενωμένο ταξικό αγώνα

Την ταξική ουσία του γυναικείου ζητήματος αποκρύπτουν έντεχνα και σχεδιασμένα κυβερνήσεις, αστικά πολιτικά κόμματα, ρεφορμιστές και οπορτουνιστές, η πλειοψηφία των ΜΜΕ και πολλές γυναικείες οργανώσεις και κινήσεις που δε θέλουν να ξεφύγουν από τα πλαίσια καπιταλισμού. Ετσι αλλοιώνουν το χαρακτήρα της επετείου της 8ης Μάρτη τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο. Δε θέλουν τον οργανωμένο ταξικό αγώνα των εργατριών, μαζί με τις γυναίκες των άλλων λαϊκών στρωμάτων (αυτοαπασχολούμενες, φτωχές αγρότισσες), μαζί με το σύνολο του λαού. Δε θέλουν έναν τέτοιο αγώνα που θα βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή λαίλαπα και ταυτόχρονα διεκδικεί την ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών της γυναίκας, όπως προκύπτουν από τη φύση της, ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα, αναβαθμισμένα και για τα δύο φύλα. Δε θέλουν έναν τέτοιο αγώνα που θα δείχνει την προοπτική μιας εξουσίας που θα καταργήσει την εκμετάλλευση, θα δίνει τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο σε αυτούς και αυτές που τον παράγουν, θα λύσει το ζήτημα της ανισοτιμίας σε όλους τους τομείς».

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ
Ταξική η «μήτρα» στα βάσανα των γυναικών

Αποσπάσματα από την ομιλία της προέδρου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

«Τα 100 χρόνια αναδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα της γυναικείας ανισοτιμίας, αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει την ισοτιμία γιατί έρχεται σε αντίθεση με τον εκμεταλλευτικό του χαρακτήρα» επισήμανε η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλ. Μπουντούρογλου.

«Τα 100 χρόνια αποδεικνύουν ακόμη, ότι οι κατακτήσεις των γυναικών στο σοσιαλισμό, δεν συγκρίνονται με τις όποιες κατακτήσεις απέσπασε το λαϊκό κίνημα ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες του καπιταλισμού. Είμαστε εδώ το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο, για να καλέσουμε τις γυναίκες της εργατικής τάξης, τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της φτωχής αγροτιάς, να ξεσηκωθούν. Να ξεσηκωθούν και να σταθούν συντεταγμένες και με ψηλά το κεφάλι, απέναντι σε όλους αυτούς που μας κήρυξαν πόλεμο» επισήμανε, και συνέχισε:

Καμιά υποχώρηση από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες

«Σηκώνουμε ψηλά το πανό του αγώνα που γράφει:

  • Να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα ΤΩΡΑ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα και με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών ενέργειας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Σύνταξη στα 55 χρόνια και στα 50 για τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ.
  • Η θετική διάκριση της 5ετίας στα ηλικιακά όρια που με αγώνες κατακτήθηκε, αποτελεί δικαίωμα που πηγάζει από την ανισότιμη θέση μας στην εκμεταλλευτική κοινωνία και από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις λόγω του αναπαραγωγικού μας ρόλου.
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς να πληρώνουμε ούτε 1 ευρώ για αυτές.
  • Δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με βασική μονάδα το Κέντρο Υγείας, μέσα στο οποίο να υπάγονται οι υπηρεσίες πρόληψης, υγείας και ασφάλειας, ο οικογενειακός γιατρός και ο παιδίατρος, τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού και τα Κέντρα Προστασίας Μάνας και Παιδιού.
  • Εμπρακτη αναγνώριση από την πολιτεία της κοινωνικής αξίας της Μητρότητας με εξασφαλισμένη την προστασία και τη στήριξη από το κράτος από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών.
  • 8μηνη άδεια κυήσεως (υποχρεωτικά 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά), τοκετού και γαλουχίας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια, Κυριακάτικη αργία, για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες.
  • Μέτρα προστασίας, ειδικά για τη γυναίκα, στους χώρους δουλειάς, ειδικότερα κατά την περίοδο κύησης και γαλουχίας.
  • Κρατικοί - δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί για παροχή προσχολικής αγωγής και όχι φύλαξη. Δημόσια σχολεία που θα μορφώνουν και θα διαμορφώνουν χαρακτήρες με αξίες, ιδανικά και οράματα, μακριά από τα δηλητήρια του ατομισμού, του συμβιβασμού, της συναίνεσης και της ανταγωνιστικότητας.
  • Κρατικό Δίκτυο Κοινωνικών Εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να απελευθερωθούν οι γυναίκες από αυτές τις υποχρεώσεις που τους έχουν επιβάλλει ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις διότι έτσι κερδίζονται κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πάνε στους πλουτοκράτες.
  • Σχέδιο πρόληψης που να στοχεύει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αιτιών, ώστε να αποτρέπει τους νέους από τις κοινωνικές παθογένειες του καπιταλισμού, της τοξικοεξάρτησης και της πορνείας.
  • Να μη χαρίζουμε τα παιδιά μας στους μισθοφορικούς στρατούς του ΝΑΤΟ για να αιματοκυλούν λαούς έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας».
Καμιά γυναίκα έξω από την αντιμονοπωλιακή πάλη

«Πάρε τη ζωή στα χέρια σου ΤΩΡΑ πριν είναι αργά. Μην πανικοβάλλεσαι με τη δήθεν πτώχευση που σου πλασάρουν.

Αυτοί δεν πτωχεύουν, είναι γεμάτα τα σεντούκια τους από το μόχθο των εργαζομένων. Την αληθινή πτώχευση των εκμεταλλευτών μόνο εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να την πετύχουμε, όταν πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Πάρε θέση μάχης στον πόλεμο που μας κήρυξαν.

Τα χαρακώματα είναι δίπλα σου: Το ταξικό σωματείο, η επιτροπή αγώνα, η απεργία, η διαδήλωση, ο γυναικείος σύλλογος της γειτονιάς, το κάθε μετερίζι του λαϊκού κινήματος που γράφει στην ούγια αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο» σημείωσε. Και κατέληξε: «Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να συμβάλλουμε και θα συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας που θα παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την απαγκίστρωση από τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύσεις, για τη λαϊκή εξουσία. Σε αυτή την εξουσία της εργατικής τάξης με τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα θα μετέχουν και οι ίδιες οι γυναίκες, για να βάλουν γερά θεμέλια για την ισοτιμία και την απελευθέρωσή τους και γενικότερα για την κοινωνική ευημερία».

Από γραφείο σε γραφείο το απεργιακό κάλεσμα

Σε ΟΓΑ και ΕΟΤ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, κλιμάκια του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ

Από τη χθεσινή συζήτηση στον ΕΟΤ
Από τη χθεσινή συζήτηση στον ΕΟΤ
Από γραφείο σε γραφείο μοίρασαν χτες, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, ΠΑΜΕ και ΟΓΕ το κάλεσμα ξεσηκωμού στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. «Αν τους αφήσουμε θα τους ανοίξει πιο πολύ η όρεξη», σημείωναν.

Στον ΟΓΑ, χτες, έληξαν και οι συμβάσεις των εργαζομένων με stage. Πρόκειται συνολικά για 100 εργαζομένους, οι περισσότερες γυναίκες, οι οποίοι, επιπλέον, είναι απλήρωτοι εδώ κι ένα μήνα. Η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, επισήμανε: «Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την κυβέρνηση που σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, απολύει τα παιδιά που εργάζονται με τη μορφή των stage. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μόνιμη, σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα για όλους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να κατακτήσουν οι γυναίκες την πραγματική ισοτιμία, μισθούς, αμοιβές, ασφαλιστικό σύστημα και ό,τι καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες».

Η έντονη αγωνία για το εργασιακό μέλλον, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που συνθλίβονται, αλλά και ο γόνιμος προβληματισμός για τις συλλογικές μορφές πάλης που θα αναχαιτίσουν τα μέτρα, εκφράστηκαν και στην περιοδεία που έγινε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Στη συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - αναδείχτηκε ότι τα μέτρα ούτε προσωρινά, ούτε έκτακτα είναι, ούτε θα είναι τα τελευταία. Ηταν κοινή η αποδοχή ότι αν δεν τα αποτρέψουν οι εργαζόμενοι θα έρθουν πολύ χειρότερα. Εντονος ήταν ο προβληματισμός από τις μητέρες εργαζόμενες, αλλά και για το τι μπορεί να γίνει. Χρειάζεται οργάνωση, αποφασιστικότητα για πάλη, σημείωσε η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Οπως υπογράμμισε, πρέπει και ατομικά να συνειδητοποιήσει ο κάθε εργαζόμενος ότι δεν υπάρχει ελπίδα σε αυτήν την πολιτική και να δράσει συλλογικά. «Σήμερα πρέπει να είμαστε όλοι και όλες στο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως και την Πέμπτη να απεργήσουμε, να πάμε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ», είπε.

ΚΣ ΤΗΣ ΕΔΟΝ
Χαιρετίζει τους αγώνες των γυναικών

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ χαιρετίζει με ανακοίνωσή του την 100ή επέτειο της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας και απευθύνει θερμό χαιρετισμό «σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες, Μαρωνίτισσες, Αρμένισσες και Λατίνες στους αγώνες που διεξάγουν για ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα και ισοτιμία, για υπεράσπιση των δικαιωμάτων και διεύρυνση των κατακτήσεών τους».

«Στη σύγχρονη κοινωνία μας οι νέες γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται την καταπίεση και την ανισότητα», τονίζει μεταξύ άλλων το ΚΣ της ΕΔΟΝ και επισημαίνει ότι αν και έχουν γίνει βήματα σ' αυτόν τον τομέα, «η ισότητα των δύο φύλων θα επέλθει μόνο μέσα από το ξεπέρασμα του κοινωνικού συστήματος που δημιουργεί την ανισότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Ενα σύστημα που εκμεταλλεύεται τον άνθρωπο, γεννά ανισότητες και θέτει τη γυναίκα σε μειονεκτική θέση προς εξυπηρέτηση συμφερόντων του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ