ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Οξύνεται το οικονομικό πρόβλημα με ευθύνη της κυβέρνησης

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση εργαζομένων και Δήμου Νίκαιας τον περασμένο Δεκέμβρη
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση εργαζομένων και Δήμου Νίκαιας τον περασμένο Δεκέμβρη
Για πολλοστή φορά εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό οικονομικό έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου Νίκαιας. Αιτία η καθυστέρηση καταβολής από την κυβέρνηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Ενώ δηλαδή θα έπρεπε μέχρι τις 15 Μάρτη να καταβληθούν οι ΚΑΠ του Μάρτη, δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι ΚΑΠ του Φλεβάρη και, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η δημοτική αρχή, θα αποδοθούν μειωμένοι κατά 30%.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Δήμο οφείλονται περίπου 1.500.000 ευρώ (συγκεκριμένα: ΣΑΤΑ 420.000 ευρώ, «ΘΗΣΕΑΣ» 685.000 ευρώ, Τέλη Ζύθου και Διαφήμισης 450.000 ευρώ), τα οποία θα έπρεπε να έχουν μπει στα ταμεία του Δήμου το Δεκέμβρη 2009.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή σημειώνει πως παρά τις εκκλήσεις της στην κυβέρνηση για πάγωμα των τοκοχρεολυσίων, αύξηση σταθερά (κάθε μήνα) της επιχορήγησης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ 164 και απόδοση των «παράνομα» παρακρατηθέντων πόρων από την πόλη μας, η κυβέρνηση δεν αποδίδει ούτε τα θεσμοθετημένα έσοδα στο Δήμο. Παράλληλα, επισημαίνει πως εκτός των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί για τους εργαζόμενους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, η μη απόδοση των οφειλόμενων εσόδων από την κυβέρνηση στο Δήμο, έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο οικονομικός στραγγαλισμός του.

Τέλος υπογραμμίζει ότι «η κοινή δράση διοίκησης του Δήμου και εργαζομένων είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι από το αρμόδιο υπουργείο για να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Απόφαση για δημιουργία κέντρου καύσης νεκρών

Τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στο Σχιστό ή στο Γ΄ Νεκροταφείο αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Στην κατεύθυνση αυτή, ο δήμος πρόκειται να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την επίσπευση έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης που απαιτείται από το νόμο και ακολούθως από τα συναρμόδια υπουργεία την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα χωροθετεί το κέντρο. Θυμίζουμε ότι η προθεσμία που είχε δοθεί στην ειδική επιτροπή ώστε να διαμορφώσει το προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης έληξε τον Ιούνη του 2009, χωρίς να έχει καταλήξει σε πρόταση.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή και εφόσον βέβαια δεν υπάρχει νέα καθυστέρηση στην προώθηση των διαδικασιών που απαιτούνται, ο αποτεφρωτήρας αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Παράταση του ωραρίου μουσικής

Την παράταση του ωραρίου μουσικής των μαγαζιών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, προφασιζόμενο την επίτευξη της ...αρμονικής συμβίωσης καταστηματαρχών και κατοίκων μέσα από τα ηχόμετρα, με τα οποία θα προμηθευτεί η Δημοτική Αστυνομία και μέσα από εκ νέου απειλές για επιβολή κυρώσεων που δεν τηρούνται ποτέ. Σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η διάρκεια λειτουργίας μουσικών οργάνων κατά τη χειμερινή περίοδο καθορίζεται έως τις 11 το βράδυ εκτός από την Παρασκευή, το Σάββατο, τις αργίες και παραμονές Αργιών, οπότε επεκτείνεται μέχρι τη μία. Για τη θερινή περίοδο, το ωράριο καθορίζεται μέχρι τις 12 το βράδυ και για τις μέρες Παρασκευή και Σάββατο, τις αργίες και τις παραμονές αργιών μέχρι τις δύο τα ξημερώματα.

Την πρόταση της Διοίκησης καταψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση δεν είναι ελέγξιμη από το δήμο, και γιατί δεν μπορεί και γιατί δεν θέλει. Εκ μέρους της παράταξης, η Ζωή Βαλάση κάλεσε το δήμο να προστατεύσει τους κατοίκους και όχι τους επιχειρηματίες. Υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν τα τραπεζοκαθίσματα, να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι, με άμεση ανάκληση της άδειας καταστημάτων που παρανομούν και να σταματήσει το φαινόμενο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μετατρέπονται σε κέντρα διασκέδασης.

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προβοκατόρικη επίθεση σε σπουδαστές

Η χτεσινή θρασύδειλη επίθεση, στο ΤΕΙ Πειραιά, θα απαντηθεί με τη συμμετοχή των σπουδαστών στην απεργία, στις 11 Μάρτη, τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία η Τομεακή Οργάνωση ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά της ΚΝΕ

Συμμορίες των αυτοαποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών» επιτέθηκαν, χτες, σε σπουδαστές του ΤΕΙ Πειραιά, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του συλλόγου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ). Η Τομεακή Οργάνωση ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη θρασύδειλη επίθεση και τονίζει ότι «οι προβοκατόρικοι σχεδιασμοί θα πέσουν στο κενό», «απάντηση θα πάρουν με τη μαζική συμμετοχή σπουδαστών στην απεργία, την Πέμπτη, στις 11 Μάρτη». Η ανακοίνωση έχεις ως εξής:

«Καταγγέλλουμε τις συμμορίες αναρχοφασιστών, που επιτέθηκαν σε σπουδαστές μέσα στη γενική συνέλευση του συλλόγου της ΣΤΕΦ Πειραιά. Η επίθεση αυτή έγινε με σκοπό να αποτρέψουν τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης του συλλόγου, να τρομοκρατήσουν τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες, να αποτρέψουν την οργάνωση της πάλης τους. Και αυτό γίνεται τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η αντιλαϊκή θύελλα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που παίρνονται μέτρα που πλήττουν ιδιαίτερα τους σπουδαστές των ΤΕΙ, που είναι παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Καλούμε τους σπουδαστές να σκεφτούν και να απαντήσουν: Ποιος ωφελείται από τέτοιες ενέργειες; Ποιος κέρδισε από την προβοκάτσια των αυτοαποκαλούμενων "αντιεξουσιαστών"; Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που βολεύεται από το να μην υπάρχουν διεργασίες και ζυμώσεις, που θα αποκαλύπτουν την αντιλαϊκή πολιτική του;

Η προσπάθειά τους αυτή θα βρει τοίχο. Οι νέοι κομμουνιστές και οι αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί τους αταλάντευτα θα μπουν μπροστά για να οργανώσουν την πάλη των σπουδαστών, για να πάρει απάντηση η αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ. Οι προβοκατόρικοι σχεδιασμοί και οι θρασύδειλες επιθέσεις θα πέσουν στο κενό. Απάντηση θα πάρουν με τη μαζική συμμετοχή σπουδαστών στην απεργία την Πέμπτη, στις 11 Μάρτη. Ολοι στους δρόμους με το ΜΑΣ, όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ οριστικοποίησε το πρόστιμο των 12.781.410 ευρώ που είχε επιβάλει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν εφάρμοσε τις κοινοτικές οδηγίες περί δημοσιότητας όσον αφορά το έργο της κατασκευής του Αεροδρομίου Σπάτων. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης η χώρα μας θα έπρεπε να είχε τοποθετήσει από το 1996 κατάλληλες πινακίδες που θα πληροφορούσαν το κοινό ότι το έργο του αεροδρομίου συγχρηματοδοτούνταν από την ΕΕ κατά 85%, καθώς και να διασφαλίσει ότι η πληροφορία αυτή θα μεταδιδόταν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πράγμα που δεν έγινε. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει την αναίρεση της απόφασης για την επιβολή του προστίμου, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απέρριψε.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ: Πέντε άτομα εμπλέκονται, σύμφωνα με την αστυνομία, στη δολοφονία ενός 66χρονου επιχειρηματία, το πτώμα του οποίου βρέθηκε στις 16 Δεκέμβρη του 2009, στο σπίτι του στο Ν. Κόσμο. Ειδικότερα, «εγκέφαλος» της δολοφονίας φέρεται να είναι μία 62χρονη η οποία συνεργαζόταν επαγγελματικά με το θύμα και που είχε επιχείρηση στη Βουλγαρία. Η 62χρονη, συνελήφθη στην περιοχή του Ελληνικού όταν προσπάθησε να εξαργυρώσει μία επιταγή, η οποία είχε κλαπεί από το σπίτι του 66χρονου. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται τα δύο της παιδιά αλλά και ένα φιλικό τους ζευγάρι, ηλικίας 19 και 30 ετών, από τη Βουλγαρία.

Εκδρομή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 65 χρόνια από τη λήξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, διοργανώνει εκδρομή σε Λένινγκραντ - Στάλινγκραντ - Μόσχα, από 18 έως 26 Μάη 2010. Μεταξύ άλλων, θα γίνουν επισκέψεις: Στο Μαυσωλείο του Λένιν, στην Κόκκινη Πλατεία, στο Κρεμλίνο κλπ. (Θέσεις περιορισμένες - δηλώσεις συμμετοχής έως την Τετάρτη 10 Μάρτη.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8225.407 και 210.8831.368, πρωινές ώρες).

Δύο σεισμοί μεταξύ Εύβοιας και Σκοπέλου

Δύο σεισμικές δονήσεις, που σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Εύβοιας και Σκοπέλου, επιβεβαίωσαν ότι η χώρα μας βρίσκεται ξανά σε σεισμική έξαρση, αλλά και αθωράκιστη μπροστά σε ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η πρώτη από τις χτεσινές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκε στις 4 π.μ., και είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη σημειώθηκε στις 4.55 π.μ. και είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από τις δύο δονήσεις, που έγιναν αισθητές και στην Αττική, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές. Θυμίζουμε ότι ανάλογου μεγέθους σεισμική δόνηση είχε σημειωθεί το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στη Ναύπακτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ