ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κάλεσμα αγώνα στους ηθοποιούς

Οι ηθοποιοί στην απεργία της 24 Φλεβάρη
Οι ηθοποιοί στην απεργία της 24 Φλεβάρη
Κάλεσμα για συμμετοχή στην αυριανή απεργία «μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, που υπερασπίζονται δυναμικά και δεν ξεπουλάνε τα δικαιώματά μας» και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια απευθύνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Μεταξύ άλλων σημειώνει, απευθυνόμενο στους ηθοποιούς, πως «γνωρίζει ότι η συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν γίνει από το Σεπτέμβρη, δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες στην επιβίωσή μας. Είναι όμως ανάγκη να γνωρίζουμε όλοι ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν καθοριστική σημασία για τις επόμενες 10ετίες σε όλους τους χώρους δουλειάς και ειδικότερα στο θέατρο, το οποίο εξαρτάται άμεσα και από την οικονομική κατάσταση του αποδέκτη της Τέχνης μας, δηλαδή του κοινού. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να σας καλέσουμε να αντιδράσετε δυναμικά και μαζικά. Οι απεργίες είναι ο μόνος τρόπος, που έχουμε ακόμη, για να δείξουμε την αντίθεσή μας».

Προσθέτει, ότι «η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών είναι ήδη πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι συνάδελφοι στα Κρατικά και Δημοτικά Θέατρα θα έχουν μείωση των αποδοχών τους κατά 15%. Σύμφωνα με ανακοινώσεις Υπουργών συζητιέται η εφαρμογή των νέων μέτρων άμεσα και στον Ιδιωτικό Τομέα. Η αύξηση του ΦΠΑ και η αντίστοιχη αύξηση στα είδη λαϊκής κατανάλωσης επιβαρύνουν το οικογενειακό εισόδημα με σημαντικές επιπτώσεις στη διαβίωσή μας. Αυτές τις μέρες ανακοινώνονται και οι ρυθμίσεις του ασφαλιστικού που θα κάνουν αδύνατη τη συνταξιοδότηση των νέων συναδέλφων».

Διεκδικεί: «Αμεση ανάκληση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Να παραμείνουν τα 50 ένσημα ως ελάχιστο όριο για δικαίωμα του κλάδου μας στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να μην βγουν οι ηθοποιοί από το καθεστώς των βαρέων - ανθυγιεινών ενσήμων (αυξημένο ασφάλιστρο). Πλήρη και σταθερή ασφάλιση. Να μην εξισωθούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών με αυτά των ανδρών. Να παραμείνει το όριο πλήρους σύνταξης για τις γυναίκες στα 55 χρόνια και στα 60 χρόνια για τους άντρες. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας. Αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού στο 2% για τον Πολιτισμό. Κατώτερος μισθός 1.500 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.200 ευρώ, επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Δημόσια δωρεάν ανώτατη Παιδεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».

Προβάλλοντας την κληρονομιά

Από την ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι
Από την ανασκαφή στο Καραμπουρνάκι
Επί 23 χρόνια παρουσιάζουν ετησίως την ανεκτίμητη δουλειά τους οι άγνωστοι στους περισσότερους από μας επιστήμονες και εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Μακεδονία και τη Θράκη μέσω των Αρχαιολογικών Συναντήσεων για τις ανασκαφές κάθε προηγούμενης χρονιάς. Φέτος, η Συνάντηση, που αφορά στις έρευνες του 2009, πραγματοποιείται από 11-13/3 στο παλιό κτίριο της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ και περιλαμβάνει 65 ανακοινώσεις από καθηγητές του ΑΠΘ και αρχαιολόγους των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ενώ οι εργασίες είναι ανοιχτές για το κοινό.

Μεταξύ άλλων θα μάθουμε για την ανασκαφή στο Καστρί Πολυνερίου Γρεβενών (καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Στέλλα Δρούγου και Δρ. Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Χρυσάνθη Καλλίνη) και το σημαντικό εύρημα της οχυρωμένης ακρόπολης που προστατεύει ένα σπουδαίο οικοδομικό συγκρότημα (4ος-3ος αι. π.Χ.), για τις βιοτεχνίες των Αιγών και τα προϊόντα τους (Στέλλα Δρούγου, Χρυσάνθη Καλλίνη, Δρ. Αρχαιολογίας Λυδία Τρακατέλλη), τις έρευνες στο Καραμπουρνάκι με τα σημαντικά κινητά ευρήματα (καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ Μιχαήλ Τιβέριος, επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ Ελένη Μανακίδου, ερευνήτρια του Β΄ Ινστιτούτου Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στην Ξάνθη Δέσποινα Τσιαφάκη) κ.ά.

«Δρόμος» στη Νίκαια

Το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος» (Νώε Ζαφειρίδης, Γρηγόρης Βασίλας και Κώστας Τσεκούρας) εμφανίζεται στο «Πέτρινο» του Δημοτικού Πολιτιστικού Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (σήμερα και στις 17/3, 9.30 μ.μ.). Ο «Δρόμος», που συνέδεσε την καλλιτεχνική του πορεία με την πόλη της Νίκαιας με την ηχογράφηση του καθόλα εξαιρετικού δίσκου «Ενα τραγούδι για την Κοκκινιά», θα παρουσιάσει κομμάτια παλιότερων δίσκων του, από το νέο δίσκο του με τίτλο «Ενα ταξίδι...Δρόμος» (θα κυκλοφορήσει σύντομα) και αγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα κομμάτια, ερμηνευμένα με το χαρακτηριστικό ήχο του συγκροτήματος.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Αναφορά του ΔΣ του Σωματείου Χορωδών Εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος και Νίκος Παπακωνσταντίνου, στο Προεδρείο της Βουλής, για τους υπουργούς Πολιτισμού - Τουρισμού, Εσωτερικών - Αποκέντρωσης - Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης. Με την αναφορά καταγγέλεται η διοίκηση της ΕΛΣ για το στήσιμο απεργοσπαστικών μηχανισμών και τη χρησιμοποίηση εξωθεσμικών στοιχείων σε παραγωγές της (βλ. «Ριζοσπάστης» 8/3/2010). Επίσης, προβάλλονται αιτήματα των εργαζομένων, όπως η άμεση ανάκληση των νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων κλπ.

Στη μνήμη του σπουδαίου Ηπειρώτη βιολονίστα - παιδαγωγού Τάτση Αποστολίδη (1928-2009), είναι αφιερωμένη η συναυλία με έργα για βιολί, τσέλο και πιάνο Ηπειρωτών συνθετών (13/3, 8.30 μ.μ.), στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων. Συμμετέχουν ο βιολονίστας - ερευνητής Χρήστος Κολοβός (α΄ τσέλο της ΕΛΣ), η Μαρίνα Κολοβού και ο πιανίστας της ΕΛΣ Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος. Θα ακουστούν έργα Δημ. Δραγατάκη, Ντίνου Κωνσταντινίδη, Αλέκου Κόντη, Αλεξάνδρας Λέκκα - Σακαλλή. Είσοδος ελεύθερη. Τη συναυλία διοργανώνει το Ιδρυμα Κ. Κατσάρη, σε συνεργασία με το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου.

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων πραγματοποιείται σήμερα (8.30 μ.μ., ελεύθερη είσοδος), στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση 8). Με διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη, η ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα Μότσαρτ («Η μεγαλοψυχία του Τίτο» - Εισαγωγή), Μπετόβεν (Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3), Σαιν Σανς (Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 3), Ντβόρζακ (Σλαβονικός χορός, έργο 46, αρ. 8). Σολίστ: Στέλλα Τσάνη (βιολί), Κατερίνα Καλλονιάτη (πιάνο).

Εγκαινιάζεται σήμερα (8 μ.μ.) στον κινηματογράφο «Αστέρας» (Ασκληπιού 4, Νέα Ιωνία), έκθεση έργων της Ρόης Δημητριάδη, με τίτλο «Ερωτική συμμαχία». Πρόκειται για την πρώτη έκθεση των εικαστικών της πειραματισμών. Μέσα από τις προεκτάσεις των σωμάτων (τα αρνητικά καλούπια) και έχοντας μακρά πορεία στο χώρο του ενδύματος, η Ρ. Δημητριάδη επικεντρώθηκε - όπως σημειώνει - «στη σχέση σώματος - ενδύματος, αναπόσπαστου μέρους του σώματός μας, λειτουργώντας ως υποδοχέας της ανθρώπινης μορφής». Ξεκινώντας από μια μακρόχρονη διαδρομή, προσδίδει στα έργα της εννοιολογικές προεκτάσεις και αναζητά μια άλλου είδους οπτική αμεσότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ