ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργίες σε Παιδεία και Υγεία κατά των αναδιαρθρώσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στους δρόμους βρέθηκαν, χτες, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας καθηγητές και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη περικοπή θέσεων εργασίας και τις «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία, που, όπως καταγγέλλουν, έχουν οδηγήσει σε διαρκή και τρομακτική υποβάθμιση των όρων εργασίας, του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά και σε αύξηση των φαινομένων βίας ιδιαίτερα στα σχολεία των υποβαθμισμένων συνοικιών - γκέτο.

Οπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που θα προανήγγειλαν νέο γύρο κινητοποιήσεων, μέσα στο 2010 υπολογίζουν ότι θα χαθούν άλλες 16.000 θέσεις εργασίας στην Παιδεία. Τόνισαν δε ότι πλέον καθίσταται αμφίβολο πόσα σχολεία θα συνεχίσουν να δουλεύουν!

Στο δρόμο, όμως, βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, διαμαρτυρόμενοι, επίσης, για τις προτεινόμενες «μεταρρυθμίσεις» που, ουσιαστικά, μεταβιβάζουν αρμοδιότητες της δημόσιας υγείας στον ιδιωτικό τομέα, μέσα από αναδιάρθρωση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό θα οδηγήσει και σε μείωση των θέσεων εργασίας κατά 3.000-4.000 μέχρι το 2012. Συνδικαλιστές του κλάδου έχουν καταλάβει από την Πέμπτη την έδρα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας στο κέντρο του Παρισιού.

Υπό αυτό το κλίμα, οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες, την Κυριακή, για τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, όπου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα UMP του Σαρκοζί εμφανίζεται να χάνει δυνάμεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οξυνση ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και πλέον λαμβάνουν διαστάσεις εμπορικού πολέμου. Τα «θερμά» επεισόδια μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας συνεχίζονται ενώ νέα μέτωπα έχουν ανοίξει μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας - Γαλλίας μετά την αποχώρηση της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας EADS από τον αμερικανικό διαγωνισμό για την προμήθεια αεροσκαφών ανεφοδιασμού, καθώς ο «λογαριασμός έγινε στα μέτρα της Μπόινγκ» όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπίντερλε. Ενα ακόμη μέτωπο άνοιξε και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 591 εκατ. δολαρίων σε μια σειρά αγαθών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας ακόμα ένα βήμα στη διαμάχη της με την Ουάσινγκτον για τις επιδοτήσεις στο βαμβάκι. Η Βραζιλία ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβάλει άλλα μέτρα «στο αμέσως προσεχές μέλλον» για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ύψους άλλων 238 εκατ. δολαρίων. Η κυβέρνηση Λούλα ανακοίνωσε τις αποφάσεις αυτές μετά την απόφαση του ΠΟΕ με την οποία επετράπη στη Βραζιλία να επιβάλει δασμούς ύψους 829 εκατ. δολαρίων σε αγαθά παραγόμενα στις ΗΠΑ, λόγω του ότι η Ουάσιγκτον δεν εφάρμοσε αποφάσεις του για την περικοπή των επιδοτήσεων στους βαμβακοπαραγωγούς.

Επίσης, η εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, για την «εποπτεία εταιρειών που λειτουργούν κερδοσκοπικά», όπως τα hedge funds και τα private equity funds, προκάλεσε τη διαφωνία των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, των δύο χωρών στις οποίες είναι εγκατεστημένη η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των εταιρειών. Συνεπώς, παραμένει ζητούμενο η «διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Ομάδας των 20 (G 20).

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, το συνδικάτο Unite της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας British Airways ανακοίνωσε ότι κήρυξε επταήμερη απεργία στα πληρώματα καμπίνας, για τρεις μέρες από τις 20 Μάρτη και για τέσσερις μέρες από τις 27 Μαρτίου, καθώς όπως τονίζεται οι συνομιλίες μεταξύ της εταιρείας και των εργατικών συνδικάτων απέτυχαν για τις περικοπές θέσεων και τα μισθολογικά.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Συμφωνία υπέγραψαν προχτές εκπρόσωποι της τουρκικής εταιρείας ενέργειας «Elektrik Uretim» (EUAS) και της νοτιοκορεάτικης εταιρείας «Kepco» για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Τουρκία.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Η Γουίνι Μαντέλα, πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, αρνήθηκε ότι τον κατηγόρησε πως απογοήτευσε τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξής της σε βρετανική εφημερίδα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Την πεποίθηση πως είναι σταθερά τα τραπεζικά συστήματα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας και Μαυροβουνίου εξέφρασαν χτες οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των τριών χωρών στη διάρκεια συνάντησης που είχαν, στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στις 21 του μήνα αντί στις 18 θα πραγματοποιηθεί τελικά το προγραμματισμένο ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ σε Ινδονησία, Γκουάμ και Αυστραλία λόγω εξελίξεων στο Κογκρέσο που αφορούν την ψήφιση νομοσχεδίων για το σύστημα υγείας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Θέμα 48 ωρών αλλά και της στάσης της κυβέρνησης του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε είναι η μονομερής απελευθέρωση εκ μέρους των FARC του αιχμάλωτου στρατιώτη Πάμπλο Μονκάγιο και η παράδοση της σορού του Χοσέ Κάλβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι FARC έχουν ήδη παραδώσει τις συντεταγμένες όπου θα γίνει η απελευθέρωση στην γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρδοβα.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Επίσημη επίσκεψη με ζητούμενο τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων πραγματοποιεί από χτες στη Βολιβία ο νέος πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να καταβάλουν το ποσό των 657,5 εκατ. δολαρίων σε περισσότερα από 10.000 μέλη των σωστικών συνεργείων, αλλά και των συνεργείων καθαρισμού που εργάστηκαν στα ερείπια του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Τον πρεσβευτή της στη Σουηδία ανακάλεσε η Τουρκία και ακύρωσε τη Σύνοδο Κορυφής των δύο χωρών, μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το κοινοβούλιο της χώρας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταδικάζει το ψήφισμα και να κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στους δεσμούς των δύο χωρών, δεδομένου και ότι η Σουηδία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της Τουρκίας στην ΕΕ.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζουν την απεργία τους οι Φινλανδοί λιμενεργάτες καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στους εργοδότες και τα σωματεία σχετικά με τα αιτήματα των λιμενεργατών για τη νέα συλλογική σύμβαση, καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς.

ΧΙΛΗ
Στον Πινιέρα η σκυτάλη

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Ο νέος Πρόεδρος της Χιλής πολυεκατομμυριούχος των ΜΜΕ, Σεμπαστιάν Πινιέρα, λίγο μετά την ορκωμοσία του την Πέμπτη, η οποία παραλίγο να διακοπεί εξαιτίας ενός μετασεισμού 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, διαβεβαίωσε τον χιλιάνικο λαό να «κοιμάται ήσυχος καθώς η κυβερνητική ομάδα ήδη εργάζεται ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα».

Η καλύτερη μέρα, όσον αφορά τη Χιλή που κατά τον Πινιέρα θέλει να τη «μεταμορφώσει στην καλύτερη χώρα του κόσμου», προφανώς δεν αφορά στην πραγματικότητα τον χιλιάνικο λαό. Αρκεί κανείς να σημειώσει τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για την προώθηση νομοσχεδίου με την μορφή του επείγοντος όπου προβλέπει μέτρα διευκόλυνσης των επιδοτήσεων και των φοροαπαλλαγών λόγω δωρεών, προφανώς για το κεφάλαιο, που θα λάβει τις επιδοτήσεις, αλλά και θα επωφεληθεί από τις φοροαπαλλαγές για το «φιλανθρωπικό τους έργο»...

Οσο για το λαό της Χιλής, το νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 76 δολαρίων για κάθε πληγέντα που τους υπολογίζει κατά το πρακτορείο ΑΡ σε 4,2 εκατομμύρια.

ΙΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Πυρηνικές και αμυντικές συμφωνίες υπέγραψαν χτες στο Νέο Δελχί, Ινδία - Ρωσία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβάνοφ, η ιμπεριαλιστική συνεργασία των δύο χωρών ενισχύεται με την απόφαση της Μόσχας να κατασκευάσει στην Ινδία 16 πυρηνικούς αντιδραστήρες «για σταθμούς παραγωγής ενέργειας», με τουλάχιστον έξι από αυτούς να έχουν παραδοθεί έως το 2017. Παράλληλα, υπεγράφη συμφωνία για αγορά της Ινδίας από τη Ρωσία 29 καταδιωκτικών MIG των οποίων οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2012. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός θα φύγει από την Ινδία έχοντας υπογράψει συμβόλαια που θα αποφέρουν στα ρωσικά ταμεία πακτωλό χρημάτων, της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον Β. Πούτιν να υπογραμμίζει ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί το πλέον σημαντικό και υποσχόμενο πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών.

ΓΑΛΛΙΑ - ΗΠΑ
Βολές Σαρκοζί για «αμερικανικό προστατευτισμό»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος απέναντι στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι «ενώ δηλώνουν παρούσες στη μάχη κατά του προστατευτισμού στη διεθνή αγορά στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων τους, οι ίδιες ασκούν προστατευτισμό υποσκάπτοντας τη θέση τους και τις συμμαχίες τους». Αφορμή για τις καταγγελίες Σαρκοζί περί «αμερικανικού προστατευτισμού» στάθηκε ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπράουν, για την απόσυρση, μόλις πριν από ένα 24ωρο, της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής εταιρείας EADS και της συνεργαζόμενης της αμερικανικής «Northrop Grumman» από διαγωνισμό για τη χορήγηση ανεφοδιαστικών αεροσκαφών στην αμερικανική στρατιωτική αεροπορία.

Η απόσυρση συνοδεύτηκε από καταγγελία για «εισαγωγή μεροληπτικών όρων» υπέρ της έτερης εταιρείας που είχε καταθέσει προσφορά, του αμερικανικού αεροναυπηγικού κολοσσού «Boeing». Ας σημειωθεί ότι και το 2008 η EADS από κοινού με την «Northrop Grumman» είχαν κερδίσει διαγωνισμό, πάλι για το αμερικανικό στράτευμα, όμως η συμφωνία ακυρώθηκε από το Πεντάγωνο αφού δέχτηκε σχετική προσφυγή της «Boeing».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα κυβέρνηση συνασπισμού

ΚΙΕΒΟ.--

Κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μίκολα Αζάροφ σχηματίστηκε στην Ουκρανία, στο οποίο συμμετέχουν το Κόμμα των Περιοχών του Προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας και το Μπλοκ του προέδρου του κοινοβουλίου Βολοντιμίρ Λίτβιν. Συνολικά, συγκεντρώνει 235 έδρες σε σύνολο 450 του κοινοβουλίου.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την υποψηφιότητα του Αζάροφ (στενού συνεργάτη του Γιανούκοβιτς) ως πρωθυπουργού και ο ίδιος δήλωσε ότι προτεραιότητά του για το 2010 είναι η προώθηση ενός «ρεαλιστικού» προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, ο τραπεζίτης Σεργκέι Τιγκίπκο που υπήρξε και υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, δήλωσε τη θέληση να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, εξηγώντας πως η χώρα έχει μια «μοναδική ευκαιρία» να βελτιώσει την πολιτική και οικονομική κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ