ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Βάζει «χέρι» και στην αγορά οπωροκηπευτικών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μαςΒησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν με χτεσινές προτάσεις της βάζει ...χέρι και στην «Κοινή Οργάνωση Αγοράς» (ΚΟΑ) οπωροκηπευτικών και επικαλούμενη «δημοσιονομική στενότητα» απαιτεί από την εμπορική περίοδο 2001/2202 πλήρη προσαρμογή της παραγωγής φρούτων και λαχανικών στις «ανάγκες της αγοράς».

Οι Βρυξέλλες ανατρέπουν ριζικά τους ισχύοντες κανονισμούς 2200/96, 2201/96 και 2202/97 και με άλλοθι την «απελευθέρωση της παραγωγής», ποινικοποιούν με καταστροφικό χαράτσι υπό τη μορφή της μείωσης της ενίσχυσης κάθε υπέρβαση ποσόστωσης. Το τέχνασμα έγκειται στην πρόταση για τιμωρία της υπέρβασης ανά χώρα και την εφαρμογή των σταθεροποιητικών μηχανισμών για κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά και όχι για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει, αυτόματα, ότι εξουδετερώνεται μέσα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και η όποια διαπραγματευτική δυνατότητα είχε απομείνει στις ελληνικές κυβερνήσεις. Μ' αυτό τον τρόπο και για τα φρούτα και λαχανικά οι Ελληνες παραγωγοί εισέρχονται (...) αισίως στη γνωστή συνθλιπτική διελκυστίνδα μεταξύ των απαιτήσεων της Κομισιόν, και του ξεπουλήματος των αγροτικών αιτημάτων από την κυβέρνηση.

Τα βασικότερα σημεία των καταστροφικών προτάσεων της Κομισιόν είναι η επιβολή προστίμων υπέρβασης της ποσόστωσης ανά χώρα και όχι για το σύνολο της ΕΕ, η κατάργηση των ατομικών ποσοστώσεων των μεταποιητικών βιομηχανιών, η χορήγηση της ενίσχυσης απευθείας στις «ομάδες παραγωγών» (ΟΠ), η αύξηση των ορίων παραγωγής και η ταυτόχρονη μείωση των ποσοτήτων φρούτων και εσπεριδοειδών που μπορεί να οδηγηθούν στην κοινοτική παρέμβαση.

Οσον αφορά την παραγωγή τομάτας η ετήσια οροφή καθορίζεται σε 1.185.986 τόνους πρώτης ύλης και μεταποιημένου προϊόντος ειδικά για την Ελλάδα και σε κάθε υπέρβαση μειώνεται ανάλογα η ενίσχυση. Η ενίσχυση στη μεταποίηση θα καθορίζεται από την Κομισιόν σύμφωνα με «πολυετές πλάνο» και όχι ετησίως στα πλαίσια του «πακέτου» αγροτικών τιμών και συναφών μέτρων εμπορικής περιόδου. Το ίδιο θα ισχύει και για τα ροδάκινα, των οποίων το πλαφόν ορίζεται σε 265.588 τόνους.

Οσον αφορά τα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση τα πλαφόν καθορίζονται ετησίως ως εξής: για τα πορτοκάλια 219.334 τόνοι, για τα λεμόνια 26.759 τόνοι, για τα γκρέιπ φρουτ 799 τόνοι και για τα μανταρίνια 4.782 τόνοι. Η ενίσχυση «παγώνει» στα υφιστάμενα επίπεδα, αλλά μειώνονται από 15% σε 10% της παραγωγής, οι συνολικές ποσότητες που δικαιούνται κοινοτική παρέμβαση. Οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν τιτλοφορούνται «ορθολογικοποίηση και απλοποίηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών» και θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ώστε να ισχύουν από 1.1.2001.

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ «ΠΑΚΕΤΟ ΣΑΝΤΕΡ»
Αυστηρότατες διατάξεις προτείνει η Κομισιόν

Η Κομισιόν πρότεινε χτες αυστηρότατες διατάξεις όσον αφορά την εκτέλεση του διαρθρωτικού «πακέτου Σαντέρ» για την περίοδο 2000-2006, προβλέποντας ακόμη και επιστροφές μέχρι 100% των κοινοτικών προκαταβολών σε περίπτωση «ατασθαλιών».

Πρόκειται για εφαρμογή του προβλεπόμενου από την «Ατζέντα 2000» «κανονιστικού πλαισίου» για όλα τα προγράμματα διαχείρισης των έργων των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΔΤ). Σύμφωνα με τους δύο εφαρμοστικούς κανονισμούς που προτείνει η Κομισιόν, αλλάζει ριζικά το καθεστώς χρηματοδότησης που ίσχυσε για τα δυο «πακέτα Ντελόρ». Συγκεκριμένα, τα κράτη - μέλη αντί να εισπράττουν ετήσιες προκαταβολές, θα εισπράττουν μία κατ' αποκοπήν προκαταβολή για κάθε πρόγραμμα των ΔΤ. Αν το κράτος - μέλος δεν πιστοποιήσει στην Κομισιόν ότι έχει εξασφαλίσει το ποσό της «εθνικής συνεισφοράς» (η περιβόητη «αρχή της προσθετικότητας»), τότε οι κοινοτικές πιστώσεις θα αποδεσμεύονται εντός δύο χρόνων μετά την «ανάληψη υποχρέωσης» από τις Βρυξέλλες.

Αυτό για την Ελλάδα, και για όλα τα προγράμματα της περιόδου 2000-2006, σημαίνει ότι για κάθε έργο των ΔΤ η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει τους «εθνικούς» πόρους συγχρηματοδότησης του έργου, που ανέρχονται στο 25% και μετά να πείσει και τις Βρυξέλλες ότι πράγματι τα ποσά είναι διαθέσιμα. Αφού «πιστοποιηθεί» ότι έχουν εξασφαλιστεί οι «εθνικοί» πόροι, μόνο τότε θα καταβάλλονται τα κοινοτικά κονδύλια που ανέρχονται στο 75% του συνολικού κόστους. Εάν διαπιστωθεί ότι το κράτος - μέλος έχει κάνει ψευδή «πιστοποίηση» ή αποδειχθούν «ατασθαλίες» μετά από κοινοτικούς ελέγχους, η Κομισιόν δικαιούται να απαιτήσει μέρος ή το σύνολο της κοινοτικής «συνεισφοράς».

Η Κομισιόν απαιτεί τη δημιουργία «ειδικών οργανισμών» που θα αναλάβουν τη διαχείριση των εγκριθέντων προγραμμάτων τόσο σε «εθνικό» όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Οι οργανισμοί διαχείρισης θα τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ τόσο για την «επιλεξιμότητα» των έργων όσο και για τη «συμβατότητα» με τις κοινοτικές νόρμες.


Βησ. ΓΚΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Προτάσεις αγάπης από Σκανδαλίδη

Την ώρα που ο Συνασπισμός διέρχεται φάση αναδιάταξης, με άδηλη την κατάληξη των διαβουλεύσεων για την κατανομή των θέσεων - κλειδιών, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, επανέρχεται πιο δυναμικά και αποφασιστικά στην πρόταση του κόμματός του για συνεργασία.

Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ, με αντικείμενο την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Πιθανολογείται ότι το θέμα αυτό συζητιέται τις πέντε μέρες που μεσολάβησαν από την εκλογή της ΠΓ μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΝ, όλων των τάσεων. Αγνωστο βέβαια παραμένει αν οι διαβουλεύσεις αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνία, την οποία απλά θα επικυρώσει η ΠΓ, για το «ποιος θα πάρει τι», με δεδομένο ότι θέσεις όπως αυτή του υπευθύνου του Γραφείου Τύπου ή του συντονιστή της ΠΓ κ.ά. διεκδικούνται και από το «αριστερό ρεύμα» και από τους «προεδρικούς».

Στο μεταξύ χτες ο Κ. Σκανδαλίδης έκανε μία ακόμα «επίθεση αγάπης» στο Συνασπισμό, από το «New Tempo». Εκεί δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει στην πρόταση για διάλογο προς το ΣΥΝ και κάλεσε «κάποιους» να καταλάβουν ότι «η πρόταση για συνεργασία που κάναμε αυτή τη φορά είναι πολύ πιο συγκεκριμένη, καλύπτοντας ακόμη και βασικές αρχές του ΣΥΝ». Να διευκρινίσουμε εδώ ότι ο Κ. Σκανδαλίδης δύο βδομάδες πριν από το βήμα του Συνεδρίου του Συνασπισμού, τόνιζε ότι τα δύο κόμματα δε διαφέρουν μεταξύ τους, αντίθετα υπάρχει σύμπτωση στις στρατηγικές τους επιλογές.

Μάλιστα, για να προσδώσει στις χτεσινές δηλώσεις του μεγαλύτερη βαρύτητα ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε πως «στα πλαίσια του διαλόγου δεν απορρίπτουμε ακόμη και τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου», αποκαλύπτοντας επί της ουσίας πως το ΠΑΣΟΚ δε θα διστάσει, για την επίτευξη των επιδιώξεών του, να παίξει με το αίτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, το οποίο βέβαια δεν προτίθεται να ικανοποιήσει.

Το «άνοιγμα», όμως, του ΠΑΣΟΚ στρέφεται και προς άλλους χώρους. Οπως διευκρίνισε ο Κ. Σκανδαλίδης το κυβερνών κόμμα προτίθεται να αρχίσει διάλογο με φορείς, οργανώσεις και ανένταχτους, επιδιώκοντας «να συμφωνήσουμε σε κάποιες βασικές αρχές και όσοι θέλουν ας έρθουν μαζί μας έως το συνέδριο». Πρόσθεσε, ωστόσο, για να μην υπάρξει παρεξήγηση ως προς το ποιος θα κρατά τα ηνία, ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι μόνος σταθερός πόλος στο πολιτικό μας σύστημα, εδώ και χρόνια».

Στην αγκαλιά των ουρανών ο Μ. Σταυρακάκης

Την περασμένη Τρίτη στο ΠΕΠΑΓΝΗ άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος αγωνιστής κομμουνιστής, ο μεγάλος ποιητής της ειρήνης, Μιχάλης Σταυρακάκης ή «Νιδιώτης». Η κηδεία του γίνεται σήμερα Πέμπτη στα Ανώγεια, στις 11 το πρωί.

Τα ποιήματά του διαθέτουν έντονα ταξικά χαρακτηριστικά, υπερασπίζονται την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη, τη διεθνιστική αλληλεγγύη και συνάμα ο λυρισμός τους είναι ερωτικός και νοσταλγικός.

Την πρώτη του ποιητική συλλογή την τύπωσε το 1978 με τον τίτλο «Ποιήματα». Από την πρώτη αυτή συλλογή το 1983 ο Γ. Μαρκόπουλος μελοποίησε πέντε ποιήματα. Ενα απ' αυτά είναι το γνωστό «προσκυνώ τη χάρη σου, λαέ μου». Η μελοποίηση αυτή αποτέλεσε την επισφράγιση της γενικότερης αναγνώρισης και καταξίωσης των ποιημάτων του Μ. Σταυρακάκη.

Ποιήματα του Νταβέλη (όπως αλλιώς λεγόταν) έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά και στα αγγλικά. Η εφημερίδα του Λονδίνου «Guardian» και το πρακτορείο ειδήσεων «Associated Press» εκθείασαν το έργο του, σχολιάζοντας ένα ποίημά του με τίτλο «Γράμμα σε μια Αφρικάνα - Χαϊμαλίνα».

Ο Μ. Σταυρακάκης γεννήθηκε το 1928 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου. Το 1943 οργανώνεται στην ΕΠΟΝ Ανωγείων και ένα χρόνο μετά συλλαμβάνεται (30 Απρίλη, 1944) από τους Γερμανούς στο Αρκάδι Μονοφατσίου μαζί με άλλους πατριώτες και οδηγήθηκαν στις φυλακές του Χουδετσίου, απ' όπου δραπέτευσαν. Το 1950 εκλέγεται μέλος του ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων και ένα χρόνο αργότερα συλλαμβάνεται και πάλι με την κατηγορία ότι έγραφε κομμουνιστικά συνθήματα στους τοίχους του Δημοτικού Σχολείου.

Το 1954 εκτοπίζεται για δύο χρόνια στο Γύθειο Λακωνίας και το 1957 εκλέγεται στο γραφείο της ΕΔΑ Ανωγείων, ενώ το 1958 εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της ΝΕ Ηρακλείου της ΕΔΑ.

Μέλος του ΚΚΕ γίνεται το 1973 και το 1974 πρωτοστατεί στη συγκρότηση της ΚΟΒ Μονοφατσίου Ηρακλείου, της οποίας εκλέγεται γραμματέας. Το 1975 εκλέγεται μέλος του Γραφείου Υπαίθρου του ΚΚΕ στο Νομό Ηρακλείου. Το 1979 εκλέγεται μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΝΗ. Το 1982 εκλέγεται μέλος της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, ενώ το 1983 με κομματική ευθύνη πρωτοστατεί στη συγκρότηση της Επιτροπής Ειρήνης στην επαρχία Μονοφατσίου και εκδίδει την εφημερίδα «Ειρήνη».

Το 1989 η ΟΑΣΝΗ του απονέμει το βραβείο «Κιλελέρ», τον ίδιο χρόνο εκδίδει τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «Αιχμές». Το 1994 θα εκδώσει την τρίτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ντούκου - ντούκου το σοφαδάκι».

Εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει καλοκαιρινή 8ήμερη εκδρομή από τις 31 Ιούλη έως και τις 7 Αυγούστου στη Ρόδο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 88.100.74, από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ