ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Φτιάχνουν κλίμα για μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων!
Νέο κύκλο κινδυνολογίας τροφοδοτεί η ίδια η κυβέρνηση. Για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

Την άκρατη κινδυνολογία, με βασικό πυρήνα το ενδεχόμενο να χάσει η Αθήνα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι οποίοι έντεχνα αναγορεύονται σε πρώτιστη πολιτική και οικονομική προτεραιότητα, αλλά και...«εθνική ιδέα», επιστρατεύει τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει τον ορυμαγδό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της που επέρχεται σε όλους τους τομείς. Με άλλα λόγια, με πρόσχημα και ιμάντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιδιώκεται να «χρυσωθεί το χάπι» και να πέσουν στα «μαλακά» τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που σκοπεύει η κυβέρνηση να «κλείσει» - και σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα - όπως τη βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τον τορπιλισμό του ασφαλιστικού συστήματος, την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων, την πλήρη παράδοση της χώρας στην αμερικανοΝΑΤΟική επικυριαρχία και φυσικά τη διενέργεια των έργων με απευθείας αναθέσεις...

Το «χορό» της κινδυνολογίας έσυρε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διευρυμένης Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, χαρακτήρισε την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», από την οποία «παίζεται η εικόνα της χώρας», ενώ κάλεσε και τους υπουργούς να αποφύγουν «τον ελλοχεύοντα κίνδυνο ρουτίνας». Ακολουθώντας το ίδιο τεχνικά καταστροφολογικό μοτίβο, έκανε λόγο για «πολλά συμφέροντα, οικονομικά και άλλα, τα οποία από την πρώτη στιγμή δεν είδαν με καλό μάτι την ανάθεση και την τέλεση στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων» και, τέλος, επέσυρε την αλλαγή του προέδρου της ΔΟΕ Χ.Α. Σάμαρανκ που θα γίνει τον Ιούνη του 2001, για να δηλώσει ότι «πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας», ώστε ο διάδοχός του «να μη θέσει εκ νέου εν αμφιβόλω την τέλεση των Αγώνων του 2004 στην Αθήνα»...

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένες σημαντικές ημερομηνίες το επόμενο διάστημα, όπως: Την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Οργανισμού «Αθήνα 2004» στη Λωζάνη, έδρα της ΔΟΕ, προκειμένου να ενημερώσει τους «αθανάτους» για την προετοιμασία των Αγώνων. Την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΔΟΕ στις 24 και 25 Αυγούστου, προκειμένου να ελέγξει την πορεία της προετοιμασίας. Την επίσκεψη αντιπροσωπείας του «Αθήνα 2004» στις 7 και 15 Σεπτέμβρη το Σίδνεϊ κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου θα δώσει συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της προετοιμασίας.

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος του Οργανισμού «Αθήνα 2004», Γ. Αγγελοπούλου, ανέφερε, σύμφωνα με τον Τ. Χυτήρη, τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους του Οργανισμού, «δίνοντας έμφαση στη σύζευξη των δράσεων που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της ομάδας διοίκησης των έργων και του Οργανισμού».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην προετοιμασία του πνεύματος εθελοντισμού που θα αναπτυχθεί στα σχολεία, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης, και ο υπουργός Υγείας Α. Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε για τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν στον τομέα του ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Να σημειώσουμε ότι έντονες φήμες που κυκλοφορούσαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης έφεραν τη Γ. Αγγελοπούλου να απειλεί με παραίτηση αν δεν πάρει πρόσθετες αρμοδιότητες. Οι φήμες, όμως αυτές διαψεύστηκαν αργότερα κατηγορηματικά με ανακοίνωση του Τ. Χυτήρη.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Σε Κουρουπητό εξελίσσεται η υπόθεση και της Α. Αττικής!

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ομολογεί ότι  δεν έχει υλοποιήσει το σχεδιασμό για τη διαχείρισή τους τόσα χρόνια, αλλά με επιστολή του επιρρίπτει τις ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση θέτοντάς της τελεσίγραφα...

Βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμάτων της Αττικής
Βόμβα έτοιμη να εκραγεί είναι το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμάτων της Αττικής
Την ίδια ανεύθυνη τακτική με τη χωματερή του Κουρουπητού - εξαιτίας της οποίας σύρθηκε η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εισπράττοντας τελικά τσουχτερό πρόστιμο - φαίνεται πως ακολουθεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής.

Ετσι, ενώ αρνείται επίμονα εδώ και χρόνια να εφαρμόσει το σχεδιασμό του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προσπαθεί τώρα με επιστολή που απέστειλε στις 5 του Ιούλη στους φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Αττικής, να τους ρίξει όλη την ευθύνη για τις δικές του καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις στο ζήτημα αυτό!

Πιο συγκεκριμένα, θέτει στους φορείς τελεσίγραφο - παρόμοιο με αυτά που τους στέλνει σχεδόν κάθε χρόνο - σύμφωνα με το οποίο τους δίνεται προθεσμία μέχρι τις 31 του Ιούλη, να καταθέσουν προτάσεις με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών και δράσεων για το πώς θα διαχειριστούν (με ποιες εγκαταστάσεις) τους 1.000 τόνους σκουπιδιών που παράγονται στο νομό. Σε διαφορετική περίπτωση - αναφέρει ο υπουργός - θα τους καταγγείλει (!) στο λαό της Αττικής, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας πλήρη φάκελο για τις 20 παράνομες χωματερές που λειτουργούν στο νομό και «θα προωθήσει την εφαρμογή του Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη χωροθέτηση των χώρων για την Υγειονομική ταφή των Απορριμμάτων και την κατασκευή εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης μέσα στα όρια της Αν. Αττικής σύμφωνα με τις αποφάσεις και εγκρίσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής».

Ουσιαστικά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με την επιστολή του αυτή παραδέχεται ότι υπάρχει σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ (αλήθεια ποιος είναι; - γιατί δεν τον αναφέρει;) τον οποίο, όμως, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ο ίδιος τόσα χρόνια να προωθήσει, όπως έχει και τη δυνατότητα και την υποχρέωση! Και θα τον προωθήσει τώρα - λέει ουσιαστικά - που έφτασε «ο κόμπος στο χτένι», ρίχνοντας όμως παράλληλα το «μπαλάκι» και στους φορείς της Αυτοδιοίκησης...

Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής είναι περισσότερο πολύπλοκο και επώδυνο από ό,τι θέλει να αποδείξει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, από τη στιγμή που με δική του καθαρά ευθύνη εγκαταλείφθηκε ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ, που μιλούσε για τρεις Ολοκληρωμένους Χώρους Διάθεσης Απορριμμάτων στην Αττική. Τώρα ουσιαστικά όλα τα σκουπίδια της Αττικής οδηγούνται στο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, με αποτέλεσμα - όπως προβλέπουν οι επιστήμονες - αυτός να έχει περίοδο ζωής μέχρι το 2004. Τι θα γίνει μετά τη χρονολογία αυτή; Θα σκύψει πάνω σ' αυτό το πρόβλημα ο υπουργός και η κυβέρνηση ή θα μείνουν στα ευχολόγια, στις απειλές και στην απόσειση πάσης ευθύνης με συνδικαλιστικά και προπαγανδιστικά τερτίπια;

Αθωράκιστοι στις μεταλλαγμένες τροφές

Στις οδηγίες που θα αποφασίσει η ΕΕ, έχει εναποθέσει τις οποιεσδήποτε κινήσεις για μέτρα η κυβέρνηση...

Ανεξέλεγκτες δρουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και στη χώρα μας, προσφέροντας - ακόμη και στο τραπέζι μας - Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα στο κοινό (ελλιπής ή και ανύπαρκτη ειδική σήμανση), ώστε να αποφεύγει τα προϊόντα αυτά και επιπλέον δεν υπάρχουν μηχανισμοί επιβολής κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας τους.

Αυτό, ουσιαστικά, παραδέχτηκε χτες η κυβέρνηση διά του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλου, αλλά εναποθέτει τις όποιες κινήσεις της για τη λήψη μέτρων μόνο στο αν και εφόσον θεσπιστούν ανάλογες Οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, συγκεκριμένα, ανέφερε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ότι το θέμα της συμπλήρωσης της κοινοτικής νομοθεσίας για τους Γενετικά Τροποποιημένους (ή Μεταλλαγμένους) Οργανισμούς θα συζητηθεί στις 14 και 15 Ιούλη στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, επειδή διαπιστώθηκαν αδυναμίες στην εφαρμογή της προηγούμενης οδηγίας, αλλά και επειδή παρουσιάστηκαν εκτεταμένα επεισόδια μόλυνσης γεωργικών προϊόντων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τέτοιους οργανισμούς. Δήλωσε ακόμη ότι η γαλλική προεδρία προτείνει: Να τεθεί τέρμα στην ασάφεια του καθεστώτος σήμανσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και ειδικά εκείνων που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή. Να επεκταθεί η σήμανση στα προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή ζώων (ένζυμα, βιταμίνες, μικροοργανισμοί κλπ.). Να τεθούν μηχανισμοί ανίχνευσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και των παραγώγων τους, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής.

Η Ελλάδα - ανέφερε ο υφυπουργός - συμφωνεί με τις προτάσεις αυτές, αλλά θα ζητήσει να περιληφθούν στην απόφαση και τα εξής: Να μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις στις εταιρίες που εμπλέκονται στο κύκλωμα εμπορίας και παραγωγής τους. Να μπορούν να δημιουργούνται μέσα στο γεωγραφικό χώρο της Κοινότητας «Ζώνες απαλλαγμένες από καλλιέργειες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών» (π.χ., όπως ανέφερε, η Κρήτη). Με τη δημιουργία, όμως, των «νησίδων» αυτών που προτείνει η κυβέρνηση, ομολογείται πρακτικά η επέλαση των οργανισμών αυτών και η αδυναμία να μπει φραγμός στη βούληση των πολυεθνικών...

«Θάλαμος αερίων» χτες η Αθήνα

Την άνοδο της θερμοκρασίας που σκαρφάλωσε στους 41 βαθμούς Κελσίου, ακολούθησε και η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, δημιουργώντας για άλλη μια φορά συνθήκες «θαλάμου αερίων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΕΡΠΑ, το όζον άγγιξε στη 1 το μεσημέρι το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων (360 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) φτάνοντας στη Λυκόβρυση τα 322 μικρογραμμάρια. Παράλληλα το διοξείδιο του αζώτου έφτασε στην Πατησίων τα 279 μικρογραμμάρια, με όριο επιφυλακής τα 200.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ αφού αρκείται να επισημάνει ότι οι τιμές του όζοντος κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, προβλέπει ότι σήμερα, με βάση τις μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν (ευτυχώς θα... φυσήξει) η ατμοσφαιρική ρύπανση θα κυμανθεί από χαμηλά ως μέτρια επίπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ