Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθωράκιστοι στις μεταλλαγμένες τροφές

Στις οδηγίες που θα αποφασίσει η ΕΕ, έχει εναποθέσει τις οποιεσδήποτε κινήσεις για μέτρα η κυβέρνηση...

Ανεξέλεγκτες δρουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και στη χώρα μας, προσφέροντας - ακόμη και στο τραπέζι μας - Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα στο κοινό (ελλιπής ή και ανύπαρκτη ειδική σήμανση), ώστε να αποφεύγει τα προϊόντα αυτά και επιπλέον δεν υπάρχουν μηχανισμοί επιβολής κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας τους.

Αυτό, ουσιαστικά, παραδέχτηκε χτες η κυβέρνηση διά του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλου, αλλά εναποθέτει τις όποιες κινήσεις της για τη λήψη μέτρων μόνο στο αν και εφόσον θεσπιστούν ανάλογες Οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, συγκεκριμένα, ανέφερε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ότι το θέμα της συμπλήρωσης της κοινοτικής νομοθεσίας για τους Γενετικά Τροποποιημένους (ή Μεταλλαγμένους) Οργανισμούς θα συζητηθεί στις 14 και 15 Ιούλη στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, επειδή διαπιστώθηκαν αδυναμίες στην εφαρμογή της προηγούμενης οδηγίας, αλλά και επειδή παρουσιάστηκαν εκτεταμένα επεισόδια μόλυνσης γεωργικών προϊόντων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τέτοιους οργανισμούς. Δήλωσε ακόμη ότι η γαλλική προεδρία προτείνει: Να τεθεί τέρμα στην ασάφεια του καθεστώτος σήμανσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και ειδικά εκείνων που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή. Να επεκταθεί η σήμανση στα προϊόντα που προορίζονται για τη διατροφή ζώων (ένζυμα, βιταμίνες, μικροοργανισμοί κλπ.). Να τεθούν μηχανισμοί ανίχνευσης των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών και των παραγώγων τους, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής.

Η Ελλάδα - ανέφερε ο υφυπουργός - συμφωνεί με τις προτάσεις αυτές, αλλά θα ζητήσει να περιληφθούν στην απόφαση και τα εξής: Να μπορούν να επιβάλλονται κυρώσεις στις εταιρίες που εμπλέκονται στο κύκλωμα εμπορίας και παραγωγής τους. Να μπορούν να δημιουργούνται μέσα στο γεωγραφικό χώρο της Κοινότητας «Ζώνες απαλλαγμένες από καλλιέργειες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών» (π.χ., όπως ανέφερε, η Κρήτη). Με τη δημιουργία, όμως, των «νησίδων» αυτών που προτείνει η κυβέρνηση, ομολογείται πρακτικά η επέλαση των οργανισμών αυτών και η αδυναμία να μπει φραγμός στη βούληση των πολυεθνικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ