Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αφού τους έκαψαν τώρα τους πουλάνε!

Αισχρή συμπαιγνία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οσο πληρώνονται οι κατασκευαστικές εταιρίες για ένα χιλιόμετρο εθνικού δρόμου, τόσο εκτίμησαν το κόστος της πυρκαγιάς στη Σάμο, που εξαφάνισε το σύνολο σχεδόν του ελαιώνα και έκανε κάρβουνο δάση και περιουσίες

Απογοήτευση και οργή προκαλεί η απόφαση της σύσκεψης φορέων για τα αιτήματα ανασύνταξης της οικονομίας της Σάμου, που συνήλθε χτες με πρωτοβουλία του νομάρχη Σάμου, Θ. Θαλασσινού. Παράλληλα, αποτελεί προσβολή στο σαμιώτικο λαό, που, διά των εκπροσώπων του, παρουσιάζεται ως επαίτης μερικών πενταροδεκάρων, τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν ό,τι είχαν και δεν είχαν. Η συζήτηση που έγινε ανέδειξε ότι από κοινού εκπρόσωποι φορέων, που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ετοίμασαν ουσιαστικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που πρόκειται να πάει στη Σάμο την Παρασκευή(;) έτσι ώστε να πέσει στα «μαλακά» η κυβέρνηση, που έχει βαρύτατες ευθύνες για την καταστροφή.

Προεξάρχοντος του βουλευτή Σάμου του ΠΑΣΟΚ Π. Βαρδίκου, ο οποίος προφανώς είχε «διαβάσει» τις προθέσεις της κυβέρνησης και με το νομάρχη Θ. Θαλασσινό να υποχωρεί και από το δικό του πλαίσιο προτάσεων, που δημοσιοποίησε πριν δύο μέρες, η σύσκεψη κατέληξε, πριν καν γίνει καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών, σε ένα συνολικό ποσό ενός δισ. για αποζημιώσεις.

Δηλαδή, μια πρόβλεψη που κινείται στη λογική των 13.000 ανά δέντρο ελιάς και αφού πρώτα ο παραγωγός περάσει από «σαράντα (γραφειοκρατικά) κύματα», προκειμένου να φτάσει η αποζημίωση στα χέρια του.

Επίσης, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, να ζητήσουν 500 εκατομμύρια και για τους δήμους ως έκτακτη ενίσχυση, πάγωμα δανείων των πληγέντων έως το τέλος του 2001, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά 50% και οι τόκοι των δανείων να καλυφθούν από το κράτος.

Μοναδική εξαίρεση, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, που ζήτησε μια σειρά γενναία μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματος των αγροτών για πέντε χρόνια, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και αλλαγή προϋποθέσεων για επιδόματα ανεργίας, πλήρη αποζημίωση των κατεστραμμένων νοικοκυριών κ.ά., τα οποία χαρακτηρίστηκαν «άκαιρα» και «μακροπρόθεσμα». Ο πρόεδρος του ΕΚΣ, ΑντώνηςΔράκος, χαρακτήρισε τα αιτήματα που αποφασίστηκαν απαράδεκτα, δεν υπέγραψε το σχετικό κείμενο και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ του ΕΚ, όπου θα εισηγηθεί την ανάληψη πρωτοβουλίας για οργάνωση διεκδίκησης ουσιαστικών αιτημάτων, τα οποία να ανακουφίζουν πραγματικά τους αγρότες, τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, αναζωπυρώθηκε και συνέχισε να καίει το μέτωπο στη θέση Κιουλάφηδες - Τσούκα του Καρβούνη. Παρά τις ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, η φωτιά δεν είχε ελεγχθεί μέχρι χτες το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ