ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιοι πράγματι παράγοντες επέβαλαν μια τέτοια απόφαση;

Επιστολή του Τάκη Τσίγκα στο προεδρείο της ΠΟΕΣΥ

Επιστολή προς το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ έστειλε ο Τάκης Τσίγκας, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και αρχισυντάχτης στο «Ρ», αναφορικά με την απόφαση - ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, σχετικά με πρόσφατο άρθρο του Μάκη Κοψίδη, υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, στο «Ριζοσπάστη». Το κείμενο της επιστολής είναι το παρακάτω:

Συνάδελφε πρόεδρε,

θεωρώ αναγκαίο, να σας εκφράσω και γραπτά την άποψή μου, για την πρόσφατη απόφαση - ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, σχετικά με άρθρο του εκπροσώπου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στο «Ρ», τόσο για τη διαδικασία, με την οποία αυτή αποφασίστηκε, όσο και για το περιεχόμενό της.

Α. Οπως σας τόνισα και στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, η διαδικασία της διά περιφοράς και τηλεφωνικών συνεννοήσεων τοποθέτησης ενός ΔΣ είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και μπορεί να νοηθεί μόνον - λόγω της πανελλαδικής σύνθεσης της διοίκησης - ως εξαίρεση, για ζητήματα τριτεύουσας σημασίας και για τα οποία δεν υπάρχει αντίρρηση από κανένα μέλος του ΔΣ. Οταν, δηλαδή, δεν υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.

Το συγκεκριμένο θέμα, κάθε άλλο παρά εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία. Πρώτον, γιατί είναι αρκούντως σοβαρό. Δεύτερον, γιατί υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις και, επομένως, ολοφάνερη ανάγκη ουσιαστικής συζήτησης. Τρίτον, γιατί υπήρξαν πρόσφατα -και, μάλιστα, μετά τη δημοσίευση του επίμαχου άρθρου του εκπροσώπου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ- συνεδριάσεις τόσο του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, όσο και του Γενικού Συμβουλίου της, χωρίς κανείς να θέσει το οποιοδήποτε θέμα. Τέταρτο, γιατί, τρεις μέρες πριν την ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, είχε τοποθετηθεί στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, της Ενωσης, δηλαδή, στην οποία ανήκουν οι «θιγόμενοι» από το άρθρο συνάδελφοι. Και πρέπει να σημειώσω, πως το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τοποθετήθηκε, αφού συζήτησε το θέμα και αφού κάλεσε τον αρθρογράφο και άκουσε τις διευκρινίσεις και εξηγήσεις του.

Συνάδελφε πρόεδρε,

Ολα αυτά σάς τα τόνισα και τηλεφωνικά. Σας ζήτησα, επίσης, να καλέσετε σε έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ, εφόσον θεωρείτε επιτακτικά απαραίτητη την τοποθέτησή του, επί του θέματος. Τίποτε, όμως, δεν πήρατε υπόψη σας και προχωρήσατε στην έκδοση της γνωστής ανακοίνωσης, προφανώς, με πρωτοβουλία και ευθύνη του προεδρείου.

Β. Σχετικά με το περιεχόμενο της απόφασης - ανακοίνωσης.

Η ανακοίνωση διαπιστώνει και αποδοκιμάζει «τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχονται τον τελευταίο καιρό δημοσιογράφοι». Ως τέτοιες επιθέσεις δε, σημειώνει το επίμαχο άρθρο του εκπροσώπου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, κάποιες δηλώσεις πολιτικών, όπως και τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχιεπισκόπου, για «μαύρη προπαγάνδα» και «επιλεκτική προβολή των απόψεών του».

Επίτρεψέ μου, συνάδελφε πρόεδρε, να σημειώσω πως διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο, ενώ την ίδια στιγμή, τσουβαλιάζουμε εντελώς ανόμοια πράγματα.

Πρώτον, το επίμαχο δημοσίευμα του Μάκη Κοψίδη ήταν ένα άρθρο, όπου, ανάμεσα σε άλλα, έκανε και κριτική στη δουλιά ορισμένων συναδέλφων και δε συνιστά με κανέναν τρόπο ούτε επίθεση, ούτε πίεση. Το μόνο, που μπορεί κάποιος να εξετάσει είναι το αν η κριτική αυτή είναι βάσιμη και δίκαιη ή άδικη και αδικαιολόγητη. Και είναι ολοφάνερα δίκαιη, γιατί τα παραδείγματα της συστηματικής διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ είναι σχεδόν καθημερινά και πάμπολλα. Αρκετά σας ανέφερα και τηλεφωνικά, ενώ πολύ περισσότερα έχει σημειώσει συγκεκριμένα ο «Ρ» και σας είναι γνωστά. Οπως σας είναι γνωστό, επίσης, ότι ορισμένοι από τους «θιγόμενους» συναδέλφους δεν υπολόγισαν ούτε καν την προσωπική γνωριμία που έχουν μαζί μου και επανειλημμένα μετέδωσαν και έγραψαν, τον τελευταίο καιρό, ψεύτικες ειδήσεις και για το άτομό μου.

Τι αποδοκιμάζει και καταγγέλλει, επομένως, η ανακοίνωση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ; Τη βάσιμη και δίκαιη κριτική του άρθρου ή, μήπως, το αναφαίρετο δικαίωμα του όποιου πολίτη, να κάνει κριτική στη δουλιά του οποιουδήποτε συναδέλφου και όλων μας; Είτε έτσι, είτε αλλιώς, πάντως, μόνον η ελευθεροτυπία και το δημοσιογραφικό λειτούργημα δεν προστατεύονται.

Δεύτερον, εμμέσως πλην σαφώς, η ανακοίνωση χρεώνει στο ΚΚΕ και στο «Ρ» προθέσεις και πρακτικές επίθεσης και πιέσεων σε δημοσιογράφους και, επομένως, σε βάρος της ελευθεροτυπίας και του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος της ενημέρωσης. Βαριά και παντελώς άδικη η κατηγορία και εξίσου βαρύ το ατόπημα, συνάδελφε πρόεδρε. Λάθος πόρτα χτυπήσατε.

Πράγματι, η ελευθεροτυπία και το στοιχειώδες δικαίωμα της ενημέρωσης των πολιτών δοκιμάζονται βαριά στη σημερινή εποχή, αλλά αυτό γίνεται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τους πολύμορφους κυβερνητικούς μηχανισμούς πιέσεων και εξαγοράς, τους μεγαλοϊδιοκτήτες των συγκροτημάτων ΜΜΕ και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς, που έχουν επιβάλει στα «μαγαζιά» τους. Αυτοί έχουν επιβάλει την επιδερμική, ανούσια και, πολλές φορές, αποπροσανατολιστική «ενημέρωση», που εισπράττει ο μέσος Ελληνας πολίτης σήμερα, ιδιαίτερα από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Αυτοί είναι οι εχθροί του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και της ουσιαστικής ενημέρωσης, που έχει ανάγκη ο πολίτης.

Το ΚΚΕ και ο «Ρ», όχι μόνον δεν είχαν ποτέ τέτοιες προθέσεις και πρακτικές, όχι μόνον έχουν δώσει και δίνουν αγώνες για τη δημοκρατική πληροφόρηση, αλλά και είναι -όπως πολύ καλά ξέρετε- θύματα των Μέσων Μαζικής Χειραγώγησης, όπως συνήθως μετατρέπονται τα ΜΜΕ.

Τρίτον, ενώ δεν έχω αντίρρηση σε όσα αναφέρει η ανακοίνωση, σχετικά με τις δηλώσεις κάποιων πολιτικών παραγόντων και αυτές του αρχιεπισκόπου, είναι ολοφάνερο, πως χρησιμοποιούνται ως προσχήματα, προκειμένου να αποκτήσει ένα γενικότερο δήθεν χαρακτήρα, η πρωτοβουλία του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Βέβαια, το μόνο που καταφέρνει, δυστυχώς, είναι να βάλει δίπλα - δίπλα και να τσουβαλιάσει τοποθετήσεις και αντιλήψεις ριζικά διαφορετικές και αντίθετες. Ισως, για να δώσει την εντύπωση, ότι το ΚΚΕ και ο «Ρ» συμπλέουν και σ' αυτό το ζήτημα με την ηγεσία της Εκκλησίας, εκτός των άλλων, όπως ψευδέστατα έχουν γράψει και μεταδώσει επανειλημμένα αρκετοί συνάδελφοι. Προς δόξαν της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ελευθεροτυπίας...

Συνάδελφε πρόεδρε,

Για όλους αυτούς τους λόγους διαφώνησα ριζικά και κατηγορηματικά με την ανακοίνωση, που προχτές δώσατε στη δημοσιότητα και εξακολουθώ, ακόμη και σήμερα, να έχω την απορία, για το ποιοι πράγματι παράγοντες την επέβαλαν.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Τάκης Τσίγκας

μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

αρχισυντάκτης του «Ρ»

Η επιλεκτική ενημέρωση και οι... λίστες

Ο «Ρ» αναδημοσιεύει σήμερα το άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη, από τη στήλη «Απόψεις», της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», της Τετάρτης 12 Ιούλη 2000. Η Σοφία Βούλτεψη είναι μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και αναπληρωματικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ηταν αναμενόμενο. Αγωνιζόμενοι τόσον καιρό εναντίον της παραπληροφόρησης δεν μπορούσαμε παρά να πέσουμε και εμείς θύματα της «εναλλακτικής» και επιλεκτικής ενημέρωσης. Το ρόλο των θυτών - για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλη βαρύτερη έκφραση, που προσωπικά πιστεύω ότι τους ταιριάζει γάντι - ανέλαβαν «συνάδελφοί» μας, οι οποίοι επιδόθηκαν σε μια επιλεκτική κριτική της απόφασης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σχετικώς με την περίφημη «λίστα Κοψίδη».

Δεν θα σταθώ στα όσα οδήγησαν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην απόφαση να μην εκδώσει ανακοίνωση για το επίμαχο θέμα. Αυτό άλλωστε έπρεπε να είναι και το αντικείμενο του «ρεπορτάζ» εκείνων των συναδέλφων που ξαφνικά αποφάσισαν να βγάλουν τα σπαθιά από τα θηκάρια. Τα δημοσιεύματά τους, την επομένη ακριβώς της συγκεκριμένης συνεδριάσεως και ψηφοφορίας και πριν ακόμη καθαρογραφούν τα πρακτικά της, συνοδεύονταν από νέα «λίστα», αυτή τη φορά «καλών» και «κακών» μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Και σίγουρα δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με την εκ μέρους τους άσκηση κριτικής - ακόμη και σκληρής, ακόμη και ονομαστικής - αν προηγουμένως είχαν φροντίσει να τηρήσουν τους κανόνες της δεοντολογίας.

Από τα γεννοφάσκια μας εμείς οι δημοσιογράφοι μαθαίνουμε πως καθετί που δημοσιεύουμε πρέπει να έχει και την «άλλη άποψη». Στα συγκεκριμένα «ρεπορτάζ», η «άλλη άποψη», η άποψη της πλειοψηφίας του ΔΣ, απουσίαζε παντελώς, αν και είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της συνεδριάσεως. Η επιχειρηματολογία, όμως, όλων όσοι τάχθηκαν με την καταδικαστέα, κατά τα δημοσιεύματα, άποψη δεν κρίθηκε άξια προβολής, στο πλαίσιο της επιλεκτικής ενημέρωσης.

Πρόκειται για πρωτοφανές δείγμα παραπληροφόρησης και παραποίησης των πραγματικών περιστατικών. Και για πρωτοφανή απόπειρα φίμωσης, τρομοκράτησης και χειραγώγησης των μελών του ΔΣ της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, τα οποία ελεύθερα και φανερά εκφράζουν τη γνώμη τους και ελεύθερα και φανερά ψηφίζουν - αλήθεια, οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι έχουν κατορθώσει να πληροφορηθούν τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση ή μήπως έχουν και αυτοί πέσει θύματα της παραπληροφόρησης; Ερωτώ, διότι από τα «ρεπορτάζ» που δημοσιεύθηκαν στον αθηναϊκό Τύπο, λείπουν ουσιώδη στοιχεία της είδησης. Και ως γνωστόν, μια είδηση, για να αποτελεί είδηση, πρέπει να απαντά στα εξής πέντε ερωτήματα: Ποιος, πού, πότε, τι και γιατί. Από τα «ρεπορτάζ», έλειπε η απάντηση στο «γιατί», διότι ουδέποτε εζητήθη. Μήπως, όμως, οι συντάκτες τους θα μπορούσαν να απαντήσουν σε μερικά δικά μας «γιατί;», ώστε να έχουμε και εμείς ολοκληρωμένη εικόνα σχετικώς με τις «ευαισθησίες» τους;

  • Γιατί αποφάσισαν επιλεκτικά να ασχοληθούν με μια συγκεκριμένη «λίστα», αλλά δεν έχουν ποτέ τους ασχοληθεί με την - πραγματική αυτή - λίστα των άνεργων δημοσιογράφων;
  • Γιατί δεν επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο και δεν κάνουν την ίδια φασαρία, προκειμένου να αποκαλυφθεί η λίστα των μυστικών κονδυλίων;
  • Γιατί δεν αναζητούν τους λόγους για τους οποίους κυκλοφορούν συγκεκριμένες λίστες προσώπων που μετέχουν σε διεθνή συνέδρια, με αποτέλεσμα να μην πληροφορούνται οι ξένοι ποια είναι η κρατούσα ελληνική άποψη σχετικώς με τα μεγάλα εθνικά και διεθνή θέματα; Εν αναμονή του προϊόντος της δημοσιογραφικής τους έρευνας, συμφωνώ και εγώ πως η Αμοργός είναι ωραία. Αρκεί να εξακολουθήσει να βρίσκεται εκεί και μετά την - αυτή πράγματι είναι - πρωτοφανή εκστρατεία παραπληροφόρησης και επιλεκτικής ενημέρωσης της ελληνικής κοινής γνώμης.

της Σοφίας ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Στις 16 και 17 Ιούλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Παναγιώτη Κοσιώνη θα επισκεφθεί τον νομό Λασιθίου.

Την Κυριακή 16/7 θα περιοδεύσει στο Βραχάσι, στο κέντρο υγείας της Νεάπολης, στην Κριτσά και στον Κρούστα. Το ίδιο βράδυ, στις 20.00μ.μ. θα μιλήσει σε συνεστίαση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αγίου Νικολάου στα γραφεία της.

Τη Δευτέρα, 17/7, θα επισκεφθεί την Ιεράπετρα και θα επιστρέψει το ίδιο μεσημέρι, για να περιοδεύσει στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, όπου θα συζητήσει με το ΔΣ του νοσκομείου και με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην Ιο

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Γιάννη Θεωνά επισκέπτεται στις 15 και 16 Ιούλη το νησί της Ιου στις Κυκλάδες. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Στις 15/7 και ώρα 1 το μεσημέρι το κλιμάκιο θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της Ιου, Γ. Πουσαίο. Στις 2μ.μ. θα έχει συνάντηση με τη διοικούσα επιτροπή του Ιατρικού Κέντρου του νησιού. Στις 6μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόβου και στις 8μ.μ. με τον πρόεδρο του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού.

Στις 16/7 και ώρα 11π.μ. θα παρευρεθεί σε κομματική σύσκεψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ