Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επιλεκτική ενημέρωση και οι... λίστες

Ο «Ρ» αναδημοσιεύει σήμερα το άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη, από τη στήλη «Απόψεις», της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», της Τετάρτης 12 Ιούλη 2000. Η Σοφία Βούλτεψη είναι μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και αναπληρωματικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ηταν αναμενόμενο. Αγωνιζόμενοι τόσον καιρό εναντίον της παραπληροφόρησης δεν μπορούσαμε παρά να πέσουμε και εμείς θύματα της «εναλλακτικής» και επιλεκτικής ενημέρωσης. Το ρόλο των θυτών - για να μη χρησιμοποιήσουμε άλλη βαρύτερη έκφραση, που προσωπικά πιστεύω ότι τους ταιριάζει γάντι - ανέλαβαν «συνάδελφοί» μας, οι οποίοι επιδόθηκαν σε μια επιλεκτική κριτική της απόφασης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σχετικώς με την περίφημη «λίστα Κοψίδη».

Δεν θα σταθώ στα όσα οδήγησαν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην απόφαση να μην εκδώσει ανακοίνωση για το επίμαχο θέμα. Αυτό άλλωστε έπρεπε να είναι και το αντικείμενο του «ρεπορτάζ» εκείνων των συναδέλφων που ξαφνικά αποφάσισαν να βγάλουν τα σπαθιά από τα θηκάρια. Τα δημοσιεύματά τους, την επομένη ακριβώς της συγκεκριμένης συνεδριάσεως και ψηφοφορίας και πριν ακόμη καθαρογραφούν τα πρακτικά της, συνοδεύονταν από νέα «λίστα», αυτή τη φορά «καλών» και «κακών» μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Και σίγουρα δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με την εκ μέρους τους άσκηση κριτικής - ακόμη και σκληρής, ακόμη και ονομαστικής - αν προηγουμένως είχαν φροντίσει να τηρήσουν τους κανόνες της δεοντολογίας.

Από τα γεννοφάσκια μας εμείς οι δημοσιογράφοι μαθαίνουμε πως καθετί που δημοσιεύουμε πρέπει να έχει και την «άλλη άποψη». Στα συγκεκριμένα «ρεπορτάζ», η «άλλη άποψη», η άποψη της πλειοψηφίας του ΔΣ, απουσίαζε παντελώς, αν και είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της συνεδριάσεως. Η επιχειρηματολογία, όμως, όλων όσοι τάχθηκαν με την καταδικαστέα, κατά τα δημοσιεύματα, άποψη δεν κρίθηκε άξια προβολής, στο πλαίσιο της επιλεκτικής ενημέρωσης.

Πρόκειται για πρωτοφανές δείγμα παραπληροφόρησης και παραποίησης των πραγματικών περιστατικών. Και για πρωτοφανή απόπειρα φίμωσης, τρομοκράτησης και χειραγώγησης των μελών του ΔΣ της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, τα οποία ελεύθερα και φανερά εκφράζουν τη γνώμη τους και ελεύθερα και φανερά ψηφίζουν - αλήθεια, οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι έχουν κατορθώσει να πληροφορηθούν τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση ή μήπως έχουν και αυτοί πέσει θύματα της παραπληροφόρησης; Ερωτώ, διότι από τα «ρεπορτάζ» που δημοσιεύθηκαν στον αθηναϊκό Τύπο, λείπουν ουσιώδη στοιχεία της είδησης. Και ως γνωστόν, μια είδηση, για να αποτελεί είδηση, πρέπει να απαντά στα εξής πέντε ερωτήματα: Ποιος, πού, πότε, τι και γιατί. Από τα «ρεπορτάζ», έλειπε η απάντηση στο «γιατί», διότι ουδέποτε εζητήθη. Μήπως, όμως, οι συντάκτες τους θα μπορούσαν να απαντήσουν σε μερικά δικά μας «γιατί;», ώστε να έχουμε και εμείς ολοκληρωμένη εικόνα σχετικώς με τις «ευαισθησίες» τους;

  • Γιατί αποφάσισαν επιλεκτικά να ασχοληθούν με μια συγκεκριμένη «λίστα», αλλά δεν έχουν ποτέ τους ασχοληθεί με την - πραγματική αυτή - λίστα των άνεργων δημοσιογράφων;
  • Γιατί δεν επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο και δεν κάνουν την ίδια φασαρία, προκειμένου να αποκαλυφθεί η λίστα των μυστικών κονδυλίων;
  • Γιατί δεν αναζητούν τους λόγους για τους οποίους κυκλοφορούν συγκεκριμένες λίστες προσώπων που μετέχουν σε διεθνή συνέδρια, με αποτέλεσμα να μην πληροφορούνται οι ξένοι ποια είναι η κρατούσα ελληνική άποψη σχετικώς με τα μεγάλα εθνικά και διεθνή θέματα; Εν αναμονή του προϊόντος της δημοσιογραφικής τους έρευνας, συμφωνώ και εγώ πως η Αμοργός είναι ωραία. Αρκεί να εξακολουθήσει να βρίσκεται εκεί και μετά την - αυτή πράγματι είναι - πρωτοφανή εκστρατεία παραπληροφόρησης και επιλεκτικής ενημέρωσης της ελληνικής κοινής γνώμης.

της Σοφίας ΒΟΥΛΤΕΨΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ