Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Στενή» η ελληνοβρετανική συνεργασία.

Στο ελληνικό αντιτρομοκρατικό παιχνίδι, φαίνεται πως κάνει δυναμική «είσοδο» η Βρετανία, μετά το τελευταίο χτύπημα της «17Ν», που στοίχισε τη ζωή του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η Βρετανία δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, καθώς το χτύπημα της «17Ν» υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει επίδειξη των καλών της διαθέσεων για «συνεργασία» για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας.

Στο πλαίσιο της «καλής θέλησης» της ελληνικής κυβέρνησης και για την εμπέδωση του απαραίτητου κλίματος συνεργασίας μεταξύ των ειδικών υπηρεσιών των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο το σχετικό σεμινάριο με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στο σεμινάριο αυτό, έγινε «μεταφορά τεχνογνωσίας» από τους Βρετανούς ειδικούς, και υπογραμμίστηκε η βρετανική αποφασιστικότητα «να παραμείνουν στην Ελλάδα βρετανικά κλιμάκια, μέχρι τη σύλληψη των δολοφόνων του στρατιωτικού ακόλουθου»

«Συνεργασία» και ταξιδιωτική οδηγία

Από το σχετικό σεμινάριο, προέκυψε και ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο γίνεται λόγος για τη «συμφωνία σε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, οι οποίες οροθετούν την πορεία προς περαιτέρω συνεργασία στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Παρ' όλα αυτά, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών θεώρησε σκόπιμο, να εκδώσει οδηγία προς τους Βρετανούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, για να τους πληροφορήσει για τους κινδύνους που ενδεχομένως θα συναντήσουν στην Ελλάδα: Τρομοκρατία, καύσωνα και φωτιές.

Στο παιχνίδι και ο βρετανικός Τύπος

Πρόοδο χωρίς προηγούμενο έχουν πραγματοποιήσει οι έρευνες για την ανακάλυψη των υπευθύνων της δολοφονίας του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς και οι ελληνικές και βρετανικές αρχές, οι οποίες συνεργάζονται στο θέμα αυτό, έχουν καταλήξει σε μια λίστα από 20 υπόπτους.

Αυτή η πληροφορία αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τάιμς" και τονίζεται ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από έγκυρη πηγή από τον κύκλο των ανθρώπων που πραγματοποιούν τις έρευνες αυτές.

Η ίδια, όμως, πηγή δήλωσε στους "Τάιμς" ότι ακόμα δεν έχουν επαρκή στοιχεία, για να προχωρήσουν στη σύλληψη των υπόπτων. Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει και η ακόλουθη δήλωση του πρώην αρχηγού της CIA, Τζέιμς Γούλσεϊ: "Στο παρελθόν δε φαινόταν ότι οι Ελληνες προσπαθούσαν πράγματι να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Εάν τώρα, για πρώτη φορά είναι διατεθειμένοι να ενεργήσουν σοβαρά, τότε ο τραγικός θάνατος του ταξίαρχου Σόντερς θα φέρει και κάποιο αποτέλεσμα."

Οι "Τάιμς" αναφέρουν, επίσης, ότι η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Σκότλαντ Γιαρντ στο θέμα της ανακάλυψης των δολοφόνων του ταξίαρχου Σόντερς είναι εξαιρετικά καλή, πράγμα που, όπως τονίζεται, δε συνέβαινε όταν Αμερικανοί του FBI είχαν συνεργαστεί στις έρευνες, λόγω της υπεροπτικής συμπεριφοράς των Αμερικανών αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ