Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Διακυβεύεται η μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης

Χαρακτήρα συγκέντρωσης πήρε η συζήτηση που οργάνωσε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με τη συμμετοχή 517 συνδικαλιστικών στελεχών

Σε συγκέντρωση υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης μετατράπηκε η ημερίδα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), με τη μαζική συμμετοχή 517 συνδικαλιστικών στελεχών αλλά και πολλών εργαζομένων από δεκάδες εργασιακούς χώρους της Αττικής αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στη χτεσινή ημερίδα που έγινε στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», η ανταπόκριση των συνδικαλιστών στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ ήταν εντυπωσιακή, ξάφνιασε και τους διοργανωτές ενώ ένας από τους εισηγητές χαρακτήρισε «απίστευτη τη συμμετοχή του κόσμου», παίρνοντας υπόψη του και τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούσαν χτες το απομεσήμερο στο κέντρο της Αθήνας και τη γενικότερη κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αυτή η συμμετοχή ήταν και ένα απτό δείγμα ότι η επίθεση που δέχεται η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας από τις δυνάμεις του κεφαλαίου - κυβέρνησης και Ευρωπαΐκής Ενωσης αρχίζει να αφυπνίζει ευρύτερες δυνάμεις. Δυνάμεις που δείχνουν αποφασισμένες να συγκρουστούν και να υπερασπίσουν βασικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο διάβα του αιώνα.

Γιατί, όπως σημείωσε και ο Γιώργος Μαυρίκος, ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας «δε θέλουμε τα παιδιά μας να διαβάζουν από τα βιβλία ιστορίας πως οι πατεράδες τους και οι μανάδες τους είχαν ωράριο, είχαν ασφάλιση κοινωνική και σύνταξη, είχαν συλλογικές συμβάσεις, άδειες και επιδόματα. Εμείς - τόνισε - στο ψευτορεαλισμό της υποταγής και των υπερκερδών, στην ψευτοκουλτούρα των «κοινωνικών διαλόγων» αντιπαραθέτουμε το ρεαλισμό της ανθρωπιάς, της πλήρους κοινωνικής εξασφάλισης, την αναγκαιότητα της δημόσιας, κοινωνικής, καθολικής ασφάλισης».

Η Αλέκα Παπαρήγα Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του Κόμματος στην προσπάθεια που κάνει, ενώ μιλώντας για την πολιτική του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θέλει ένα γνήσιο ταξικό πλατύ συνδικαλιστικό κίνημα. Αναφερόμενη στο θέμα της ημερίδας τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, το οποίο έγινε με θυσίες, με ταξική πάλη και όχι με συναινέσεις και συμβιβασμούς, ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση που είχαν οι εργαζόμενοι στις συνθήκες του καπιταλισμού. Είναι ένα οχυρό που δεν πρέπει να το πάρουν και αξίζει γι' αυτό να γίνουν θυσίες».

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, επίσης, ο Γιώργος Παπασίμος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, ο Αλέκος Βερναρδάκης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» και ο Σταμάτης Κυλάκος, μέλος της Γραμματείας της ΑΚΟΑ. Απουσίαζαν εκπρόσωποι όλων των άλλων κομμάτων αν και είχαν προσκληθεί.

Ανάμεσα σε πλήθος συνδικαλιστικών στελεχών και εκπροσώπων φορέων και Κομμάτων διακρίναμε τους Κώστα Παρασκευά και Μήτσο Ζάχαρη, μέλη του ΠΓ του ΚΚΕ, τον Γιάννη Ποσοτίδη, μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Γιάννη Πατάκη βουλευτή του ΚΚΕ, τη Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, τον Αλέξη Τσώλη μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, τον Ηλία Σιώρα από την ΕΙΝΑΠ, την Ντέπη Τσακίρογλου από την ΟΓΕ, τον Σπύρο Καλόγερο μέλος ΔΣ του Συλλόγου Παραπληγικών, την Αλέκα Γιαννούση από το ΚΜΕ, τον Χαράλαμπο Αλεξόπουλο πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας, τον Σπύρο Κότσια μέλος ΔΣ ΠΟΣ, Γιώργο Γκιγκόπουλο πρόεδρο Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βοιωτίας, τον Ιορδάνη Μοϋσιάδη πρόεδρο Ομοσπονδίας Ηλεκτροτεχνιτών, τους Δημήτρη Μηνακούδη και Μιλτιάδη Λόλη από το ΔΗΚΚΙ, Τάκη Μαστρογιαννόπουλο και Μαρία Ζευγώλη από την «Κομμουνιστική Ανανέωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ