Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συντονίζουν τον αγώνα τους οι δυνάμεις της ειρήνης όπου Γης

Με μεγάλη επιτυχία, έληξαν χτες το απόγευμα οι εργασίες της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), οι οποίες ξεκίνησαν την Τρίτη το απόγευμα σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας. Στις δυο αυτές μέρες, τα μέλη της Γραμματείας συζήτησαν τις εξελίξεις στο διεθνές προσκήνιο, καθόρισαν τις δραστηριότητες των κινημάτων ειρήνης και του ΠΣΕ, ενώ παράλληλα, μέσα από ουσιαστικό διάλογο, προχώρησαν στο καταμερισμό των αρμοδιοτήτων των μελών της Γραμματείας. Κάλεσαν, συγχρόνως, τα κινήματα ειρήνης σε όλο τον κόσμο να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, τα μέλη της Γραμματείας δήλωσαν την πλήρη υποστήριξή τους, αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους, στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πράγα το Σεπτέμβρη του 2000 με αφορμή τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι αποφάσεις της Γραμματείας του ΠΣΕ και τα θέματα που συζητήθηκαν τις δυο αυτές μέρες παρουσιάζονται στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Γραμματεία και το οποίο θα σταλεί σε όλα τα κινήματα ειρήνης - μέλη του ΠΣΕ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, συζητήθηκαν κυρίως θέματα οργανωτικά, οικονομικά και έγινε καταμερισμός των αρμοδιοτήτων των μελών της Γραμματείας. Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι αποφασίστηκε από τη Γραμματεία η δημιουργία κόμβου στο διαδίκτυο, μέσα από τον οποίο θα παρουσιάζονται οι δραστηριότητες, οι θέσεις και οι απόψεις των κινημάτων ειρήνης. Βέβαια, τα μέλη της Γραμματείας τόνισαν ότι θα υπάρχει και αντίστοιχο έντυπο υλικό, για τις οργανώσεις εκείνες, που δε θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ουσιαστικά, αυτή η πρώτη σύγκληση της Γραμματείας του ΠΣΕ μετά τη μεταφορά της έδρας της στην Αθήνα και την ανάληψη της Εκτελεστικής Γραμματείας από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Φανέρωσε για ακόμη μια φορά ότι το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα έχει μπει σε δυναμική τροχιά και συσπειρώνει γύρω του πολλούς μαζικούς φορείς.

Πρέπει, τέλος, να υπενθυμίσουμε τη σύνθεση των χωρών, αλλά και των εκπροσώπων της 6μελούς Γραμματείας του ΠΣΕ. Από την Ελλάδα ο Θ. Παφίλης, από τη Γαλλία η Λιζιάν Αλεζάρντ, από την Κούβα ο Ορλάντο Φουντόρα, από την Ιαπωνία ο Ταντάκι Καουάτα, από την Παλαιστίνη ο Μαρί Αμπντέλ Ράχμαν και την Πορτογαλία ο Μπλάσκο Φερνάντεζ. Στις συνεδριάσεις παραβρέθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, ο Ινδός Ροζέμ Σάντρα.

Καλεί τους λαούς να αντισταθούν

Μέσα από το κείμενο της ανακοίνωσής τους, τα μέλη της Γραμματείας του ΠΣΕ τονίζουν ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την εφαρμογή του σχεδίου της «Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας», ουσιαστικά, παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες και προωθεί νέους εξοπλισμούς. Η Γραμματεία του ΠΣΕ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καλεί τα κινήματα ειρήνης να καταγγείλουν αυτές τις προσπάθειες, να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και να κινητοποιήσουν τους λαούς.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ για δημιουργία Ευρωστρατού οδηγούν σε περαιτέρω στρατικοποίησή της και αποτελούν απειλή για τους λαούς της περιοχής. Ενώ δηλώνουν την υποστήριξή τους, στις κινητοποιήσεις των λαών των Βαλκανίων για να φύγει το ΝΑΤο από την περιοχή.

Παράλληλα, την υποστήριξή τους δηλώνουν και στους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής, ενώ εκφράζουν και την κάθετη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στην Κολομβία. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η επανένωση της Κορέας πρέπει να πραγματοποιηθεί ειρηνικά και στη βάση της ανεξαρτησίας, με προϋπόθεση της απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών από την περιοχή.

Τα μέλη της Γραμματείας, μέσα από το κείμενο της ανακοίνωσης, αποστέλλουν έκκληση για άμεση αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και συγχρόνως, αναφέρουν ότι επιβάλλεται η άμεση κινητοποίηση των λαών για την αποφυγή της οριστικής διχοτόμησης και την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη και αποστρατιωτικοποιημένη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Ινδός κομμουνιστής Ρόμες Σάντρα (2016-07-05 00:00:00.0)
«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη των λαών στην πάλη για ειρήνη, κατά του ιμπεριαλισμού» (2016-05-31 00:00:00.0)
Αύριο η διεθνιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ (2016-05-27 00:00:00.0)
Να βγει όλος ο κόσμος στους δρόμους (2003-03-18 00:00:00.0)
Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Γραμματείας (2000-07-11 00:00:00.0)
Η επίσημη πρώτη της Γραμματείας (2000-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ