Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» από τη ζωή ο Ινδός κομμουνιστής Ρόμες Σάντρα

Από την επίσκεψη της Γραμματείας του ΠΣΕ στο σπίτι του Ρ. Σάντρα (δεύτερος από τα αριστερά στην κάτω σειρά) το Νοέμβρη του 2014, στη Βομβάη
Από την επίσκεψη της Γραμματείας του ΠΣΕ στο σπίτι του Ρ. Σάντρα (δεύτερος από τα αριστερά στην κάτω σειρά) το Νοέμβρη του 2014, στη Βομβάη
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, σε επιστολή της στην ΚΕ του ΚΚ Ινδίας, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του βετεράνου κομμουνιστή και αγωνιστή του φιλειρηνικού κινήματος σ. Ρόμες Σάντρα, που «έφυγε» χτες από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών.

Στην επιστολή σημειώνεται: «Ο σ. Ρόμες Σάντρα υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος του ΚΚΙ, της Κεντρικής του Επιτροπής, του Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Γραφείου, καθώς και της Κεντρικής Γραμματείας του. Ανέπτυξε, επίσης, έντονη και πολύχρονη δράση στο κίνημα της Ειρήνης, υπηρετώντας το τόσο στη χώρα του, όσο και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, στο οποίο εντάχθηκε το 1953 και εξελέγη Πρόεδρός του το 1977, με αποφασιστική συμβολή στη διατήρηση του αντιιμπεριαλιστικού του χαρακτήρα, ενώ το 2000 εξελέγη Επίτιμος Πρόεδρός του.

Η ανυποχώρητη δράση του για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον διεθνισμό ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους οικείους του».

Απώλεια για το Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει το θάνατο του βετεράνου ηγέτη μας και Επίτιμου Προέδρου του ΠΣΕ Ρόμες Σάντρα, ο οποίος "έφυγε" σήμερα σε ηλικία 97 χρονών στη Βομβάη, έχοντας υπηρετήσει για δεκαετίες το κίνημα Ειρήνης στην Ινδία και όλο τον κόσμο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΣΕ.

Και συνεχίζει:

«Ο Ρόμες Σάντρα γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1919 στο Lyallpur της Ινδίας. Σπούδασε δημοσιογραφία και αποφοίτησε από τα πανεπιστήμια της Λαχόρης και του Κέμπριτζ. Από το 1934 έως το 1941 υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Λαχόρης. Το 1939 έγινε μέλος του ΚΚ Ινδίας και το 1952 μέλος της ΚΕ του, του Εθνικού Συμβουλίου και του Πολιτικού Γραφείου του το 1958. Από το 1963 έως το 1967 υπήρξε μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΚΚΙ και από το 1963 - 1966 αρχισυντάκτης του οργάνου του κόμματος "New Age".

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Πανινδικού Συμβουλίου Ειρήνης από το 1952 - 1963, ενώ το 1953 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), όπου εκλέχτηκε το 1966 Γενικός Γραμματέας του. Το 1977 εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΣΕ. Στη διάρκεια του Συνεδρίου του ΠΣΕ στην Αθήνα το 2000, συνέβαλε αποφασιστικά στη διατήρηση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της Οργάνωσης και εκλέχτηκε Επίτιμος Πρόεδρος του ΠΣΕ.

Ο σύντροφος Ρόμες Σάντρα συνέβαλε στον αγώνα των λαών και των δικαίων τους και πρωταγωνίστησε στο κίνημα αλληλεγγύης με τους λαούς υπό δικτατορικά καθεστώτα, για την απελευθέρωση και αυτοδιάθεση των λαών σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Για τους αγώνες και την προσφορά του Ρόμες Σάντρα, του απονεμήθηκε το Χρυσό Βραβείο F. Joliot - Curie το 1964 ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν για το δυνάμωμα της Ειρήνης ανάμεσα στους λαούς το 1968 και με το Παράσημο Φιλίας των Λαών το 1975 στην ΕΣΣΔ.

Ο Ρόμες Σάντρα υπήρξε ένας γνήσιος γιος της Εργατική Τάξης της Ινδίας και μορφή και ηγέτης του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης. Ενα παράδειγμα διεθνιστή, ασυμβίβαστος υπερασπιστής της επαναστατικής του ιδιότητας και των ιδανικών του.

Οι συναγωνιστές του για Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη που είχαν το προνόμιο να συνεργαστούν μαζί του στον μακρύ, δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, θα τον θυμούνται ως μια εξαιρετική μορφή και ηγέτη του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης.

Το ΠΣΕ είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει στην Βομβάη το 2014, όπου ο σύντροφος Ρόμες Σάντρα συνάντησε για τελευταία φορά τη δεύτερή του οικογένεια.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, στο κόμμα του και στην Πανινδική Οργάνωση Ειρήνης και Αλληλεγγύης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ