Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ξεσκαρτάρισμα και νέο μοίρασμα της πίτας

Η γνωστή κάλπικη και μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική αντιπαράθεση στήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο μεταξύ κυβέρνησης και αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή το διαγωνισμό για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Η «κόντρα» αναζωπυρώθηκε μετά τη δημοσίευση από την «Καθημερινή» του ομίλου Αλαφούζου της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία δήλωνε την πρόθεσή της να ξεκινήσει διαδικασία κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς διαπίστωνε παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας σε ζητήματα λειτουργίας της «ανεξάρτητης αρχής» ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), αλλά και σχετικά με τη διάθεση του ψηφιακού φάσματος. Σύμφωνα με τους καναλάρχες, η «μομφή» της Επιτροπής σχετίζεται και με τη διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, «γραμμή» την οποία υιοθέτησε η ΝΔ, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση, ζητώντας τη δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Επιτροπής.

Παρά την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές αποφάσεις για το νέο τηλεοπτικό τοπίο, οι καναλάρχες έσπευσαν να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία όπου συνολικά κατατέθηκαν 11 φάκελοι υποψηφιοτήτων για τη χορήγηση μιας από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που κατέθεσαν φάκελο είναι οι εξής: ΣΚΑΪ, STAR, ΑΝΤΕΝΝΑ, ALPHA, MEGA, EPSILON TV, ΑRΤ TV (Καρατζαφέρης), DIMERA MEDIA, ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ. Μεταξύ των νέων σχημάτων που μπήκαν στη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας φέρονται να βρίσκονται οι Ι. Σαββίδης και Ευ. Μαρινάκης, ενώ μεταξύ των νέων παικτών υπάρχει και μία εταιρεία «κυπριακών συμφερόντων» με άγνωστα μέχρι στιγμής υπόλοιπα στοιχεία.

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, χαρακτήρισε επιτυχημένη τη διαδικασία υποβολής φακέλων στο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Και η ...αντιπολίτευση της ίδιας όχθης

Στο μεταξύ, 50 βουλευτές της ΝΔ υπογράφουν Ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για την, όπως υποστηρίζουν, «συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων» και επισημαίνουν ακόμη πως η κυβέρνηση παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι, όχι μόνο ελέγχου του ραδιοτηλεοπτικού χώρου, αλλά και απροκάλυπτης παρέμβασης στο θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται ελεύθερα». Επίκαιρη Ερώτηση, σχετικά με το θέμα, κατέθεσε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Α. Λοβέρδος, στην οποία υποστηρίζει πως ο νόμος για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα με το Ενωσιακό Δίκαιο, ενώ σε αντίστοιχο πνεύμα ήταν και το σχόλιο για τη διαδικασία στο οποίο προέβη ο Ευ. Βενιζέλος.

Πάντως, χτες η εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, Γκίντερ Ετινγκερ, δήλωσε ότι η διαφορά της Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει καμία σχέση με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως είπε, η προδικαστική διαδικασία που έχει κινηθεί εναντίον της Ελλάδας αφορούν την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό δεν σχετίζεται με το διεθνή διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς δεν υπάρχει εναρμονισμένη κοινοτική νομοθεσία για το ζήτημα.

Εκδικάστηκαν χτες στο ΣτΕ οι αιτήσεις για τις άδειες

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδικάστηκαν χτες, οι αιτήσεις των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών που στρέφονται κατά του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τα της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, για τη μετάδοση προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ν. Σακελλαρίου, πριν από την έναρξη της συζήτησης των αιτήσεων ακυρώσεως για τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε ότι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας «δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Mega Channel», «Antenna», «Αlpha», «Skai», «Star Channel» και «Epsilon TV» (E-TV).

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα απορρίφθηκε από το ΣτΕ η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της τιμής εκκίνησης στα 3 εκατ. ευρώ, που είχε καταθέσει ο τηλεοπτικός σταθμός «Mega», ενώ για τις αντίστοιχες αιτήσεις των ΑΝΤ1, STAR δεν έχουν ακόμη εκφωνηθεί αποφάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οριστικοποιήθηκαν οι τηλεοπτικές άδειες (2018-09-06 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο τηλεπαιχνίδια και... γρίπη (2009-07-29 00:00:00.0)
Χορήγηση αδειών με... προκηρύξεις (2003-11-27 00:00:00.0)
Τεχνική... πανελλαδική "επάρκεια" (1999-04-23 00:00:00.0)
Εκλεισαν είκοσι τηλεοπτικοί σταθμοί (1998-04-29 00:00:00.0)
Αρνητικό πρόκριμα (1997-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ