Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Στο στόχαστρο τηλεπαιχνίδια και... γρίπη

Τα τηλεπαιχνίδια υψηλής χρέωσης «Call for cash» που μεταδίδουν τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και ο τρόπος που παρουσιάζουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα τις τελευταίες μέρες την επιδημία της «νέας γρίπης» βρέθηκαν χτες στο «στόχαστρο» της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (EΣΡ).

Συγκεκριμένα, το ΕΣΡ χτες απέστειλε υπόδειξη προς όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας με αφορμή τον τρόπο μετάδοσης της είδησης για τη «γρίπη των χοίρων». Σε αυτήν επισημαίνεται ότι «κατά τη μετάδοση ειδήσεων, σχολίων και εκτιμήσεων αναφορικά με το ως άνω ζήτημα δημοσίας υγείας», αφενός να μη μεταδίδουν ατεκμηρίωτες πληροφορίες και αφετέρου να επιδεικνύουν αίσθημα ευθύνης, ψυχραιμία και νηφαλιότητα προς αποφυγή συγχύσεως και πανικού στο κοινό. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, με τον τρόπο που τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα παρουσιάζουν την είδηση της επιδημίας «δημιουργούν πρόβλημα και σύγχυση στον κόσμο» και γι' αυτό το λόγο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πώς παρουσιάζουν τις εξελίξεις.

Συγχρόνως, η Ολομέλεια του ΕΣΡ ασχολήθηκε και με τα τυχερά τηλεπαιχνίδια παραπλάνησης του τηλεοπτικού κοινού «Call for cash» επιβάλλοντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς είτε χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 150.000 ευρώ, είτε την οριστική διακοπή της συγκεκριμένης εκπομπής. Συγκεκριμένα, στην οριστική διακοπή του εν λόγω παιχνιδιού προχώρησε στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Sport TV» και «Τele Time». Για το ίδιο θέμα από 30.000 ευρώ καλούνται να καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Time Channel» Θεσσαλονίκης, «Πανόραμα TV» Θεσσαλονίκης, «Θράκη ΝΕΤ» Εβρου, «TV 10» Τρικάλων και «Πέλλα TV». Στις τελευταίες αποφάσεις επιβολής προστίμου μειοψήφησαν τα μέλη Ιριδα Αυδή - Καλκάνη, Εύη Δεμίρη και Ιωάννης Παπακώστας που πρότειναν την οριστική διακοπή της εκπομπής. Επίσης, με το ποσό των 15.000 ευρώ «τιμωρήθηκε» και ο τηλεοπτικός σταθμός «Εψιλον TV» Λιβαδειάς γιατί δεν απέστειλε στοιχεία του μετοχολογίου του, όπως ορίζεται στο ΠΔ 310/96.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΕΣΡ εξέδωσε δελτίο Τύπου αναφορικά με ανακοινώσεις ραδιοφωνικού σταθμού που σχολίαζε το αίτημα του ΕΣΡ να προχωρήσει στην καταστροφή αρχείου που υπάρχει για τις αδειοδοτήσεις αλλά και τα πιστοποιητικά διαφάνειας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, λόγω ...έλλειψης χώρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αίτημα του ΕΣΡ, στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών, ορίζεται το άρθρο 55 με τίτλο «καταστροφή των αρχείων του ΕΣΡ», που ρυθμίζονται θέματα για την εκκαθάριση του αρχείου του ΕΣΡ. Ετσι, αντί τα αρχεία να διαφυλάσσονται προωθείται - μετά από το σχετικό αίτημα της ανεξάρτητης αρχής - η καταστροφή τους για λόγους ...αποσυμφόρησης και «μείωσης του κόστους τήρησής του».

Απαντώντας με δελτίο Τύπου το ΕΣΡ σημειώνει ότι τα αρχεία που αφορούν την αδειοδότηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών το 1998 (τότε δηλαδή που πρωτοδόθηκαν οι άδειες και με αυτές λειτουργούν οι σταθμοί) αποτελούν τμήμα του τότε υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ και όχι του ΕΣΡ. Στα αρχεία του ΕΣΡ υπάρχουν «μόνον τα στοιχεία που είχαν υποβληθεί κατά τη διαδικασία αδειοδοτήσεως τηλεοπτικών σταθμών κατά το έτος 2003, η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω ακυρώσεως των σχετικών προκηρύξεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία έχουν υποβληθεί σε δύο αντίτυπα και τουλάχιστον το ένα από αυτά είναι άχρηστο». Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά διαφάνειας το ΕΣΡ διευκρινίζει ότι «έπαυσαν να εκδίδονται και είναι γνωστή μόνο μία εκκρεμότητα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ