Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Βαφτίζουν «απλή αναλογική» την πρότασή τους και σπεκουλάρουν

Μιλούν για «γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης», ενώ διατηρούν το «πλαφόν» του 3% για την είσοδο στη Βουλή

Eurokinissi

Συνεχίζει η κυβέρνηση να κρατάει στον «αφρό» το θέμα του εκλογικού νόμου, υπηρετώντας όλες τις σκοπιμότητες με τις οποίες συνέδεσε τις προωθούμενες αλλαγές. Επιχειρείται, μάλιστα, να ασκηθεί πίεση για την υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης που δόθηκε για «δημόσια διαβούλευση», με τον ισχυρισμό ότι εισάγει την απλή αναλογική, παρότι διατηρεί το όριο εισόδου στη Βουλή, αποκλείοντας έτσι την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σε κόμματα που δεν πιάνουν το 3%. Επιμένουν, μάλιστα, να βαφτίζουν «απλή αναλογική» την πρότασή τους, παρότι μόλις το 2012, στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ τονιζόταν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η ρήτρα του 3% «δε συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής»...

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ισχυρίστηκε ότι «η απλή αναλογική, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση, ικανοποιεί απολύτως την αξιακή και διαχρονική απαίτηση της Αριστεράς και όλων των αριστερών δυνάμεων» και πως «η επιλογή που γίνεται έχει να κάνει με το εάν θα καλλιεργήσουμε ως θερμοκήπιο έναν νέο δικομματισμό που θα θεριέψει στο τέλος ή και μετά την κρίση. Δηλαδή, εάν τα διδάγματα που βγήκαν δεν αξιοποιηθούν υπέρ ενός πολιτικού πλουραλισμού, υπέρ μιας κουλτούρας ευρύτερων κυβερνήσεων, ή αν ο εκλογικός νόμος θα εξωθεί σε έναν νέο δικομματισμό».

Στη βάση αυτών των ισχυρισμών, κουνάει σε άλλους το δάχτυλο για την... «ολίγον αναλογική» που κατεβάζει η κυβέρνηση! «Τώρα είναι υποχρεωμένη η Αριστερά», λέει, «ακριβώς επειδή για πρώτη φορά ιστορικά έχει αυτόν τον αριθμό των βουλευτών, στη βάση και αυτού του τερατώδους μπόνους, να πάρει θέση και να διαμορφώσει θέση απόλυτη και όχι ολίγον έγκυος, καταλάβατε, ολίγον αναλογική (...) περιμένω και από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης (...) να αναλογιστούν (...) την ευθύνη τους και τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν πάρει. Και αναφέρομαι τώρα στο ΠΑΣΟΚ βεβαίως, αλλά και στα άλλα κόμματα, δηλαδή στο ΚΚΕ, στο ΠΟΤΑΜΙ, στην Ενωση Κεντρώων...».

Ο δε υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, επίσης ισχυρίστηκε (στο ΑΠΕ - ΜΠΕ) ότι «με την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζεται ουσιαστικά για πρώτη φορά στη χώρα μας η απλή αναλογική (...) Πρόκειται για αλλαγές που αναβαθμίζουν τη δημοκρατία και σηματοδοτούν την προσπάθεια να ενισχυθεί η αξία της ψήφου (...) Είναι η γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης, που διαμορφώνει δυνατότητες για στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις...».

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, υποστήριξε («Εφημερίδα των Συντακτών»): «Ο στόχος για τις 200 ψήφους είναι εφικτός. Αποτυχία θα ήταν να κυβερνάμε και να μην τηρήσουμε τη δέσμευση που μας ακολουθεί εδώ και δεκαετίες για απλή αναλογική. Τηρούμε λοιπόν αυτήν τη δέσμευση και ελπίζουμε και ζητούμε να την τηρήσουν και όσα κόμματα την έχουν υποστηρίξει».

Σε ό,τι αφορά στις ψήφους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, τις οποίες πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ουσιαστικά ευπρόσδεκτες, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει στη ΝΔ το... «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια», αναφέροντας σε ανακοίνωσή του: «Καλούμε, επίσης, τη ΝΔ να φρεσκάρει τη μνήμη της πριν αναφερθεί στις ψήφους της Χρυσής Αυγής: Η θεωρία των δύο άκρων, ο κ. Μπαλτάκος και ο κ. Κρανιδιώτης, δεν έπεσαν από τον ουρανό». Χαρακτηρίζει την κυβερνητική πρόταση «σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης» και «πάγιο αίτημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων» και με τη σειρά του προσπαθεί να βγει στον αφρό, σπεύδοντας να κατηγορήσει όποιο κόμμα δεν ψηφίσει την πρόταση αυτή ότι «υπακούει σε μικροπολιτικές λογικές».

Ας καταγραφεί και η παρέμβαση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδη, χτες στον ΣΚΑΪ, όπου υπονόησε πιθανές διαφοροποιήσεις βουλευτών άλλων κομμάτων. «Εκτιμώ ότι και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των άλλων κομμάτων που είναι σε κάποια απόσταση μπορεί να έχουν στο εσωτερικό τους κάποιες διαφοροποιήσεις (...) Οι άλλοι πολιτικοί χώροι στο εσωτερικό τους παρόλο που ασκούνται μεγάλες πιέσεις δεν είναι ενιαίοι (...) Σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που δεν είναι δημοσιονομικό δεν έχει πιέσεις, δεν έχει κεντρική κόντρα, θα μπορούσανε να εκδηλωθούν και τέτοιες αντιθέσεις», ανέφερε, ενώ κατονόμασε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, δείχνοντας παράλληλα και προς το Ποτάμι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ