Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε αγωνιστικό κλοιό τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας

Μαζική διαμαρτυρία χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας. Αποκαλυπτικός ο Γ. Κατρούγκαλος για το θέμα του κατώτερου μισθού

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στον αγωνιστικό κλοιό, που έστησαν Ομοσπονδίες και σωματεία της Αττικής, βρέθηκε χτες το υπουργείο Εργασίας, ενάντια στα νέα μέτρα που απεργάζονται κυβέρνηση και εργοδοσία για τα Εργασιακά και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Την πρωτοβουλία της μαζικής διαμαρτυρίας πήραν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χάρτου, Λογιστών, καθώς και τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ).

Στο κάλεσμά τους, ανταποκρίθηκαν σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, Επιτροπές Αγώνα και συνταξιουχικές Ομοσπονδίες. Στην κινητοποίηση, παρευρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, στον οποίο κατήγγειλαν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς, όπου η επίθεση της εργοδοσίας εκφράζεται με απληρωσιά, απολύσεις, συνολική επιδείνωση των όρων αμοιβής και εργασίας.

Προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι γι' αυτά τα ζητήματα και κυρίως για τις ανατροπές που σχεδιάζει σε Εργασιακά και Συμβάσεις, τα ταξικά σωματεία δεν θα την αφήσουν σε χλωρό κλαρί, αλλά θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του αγώνα, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την πάλη στο μέτωπο των Συμβάσεων.

Ξεχάστε αυξήσεις στον κατώτερο μισθό!

Ενημερώνοντας στη συνέχεια τους συγκεντρωμένους για το αποτέλεσμα της συνάντησης, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, είπε ότι ο υπουργός Εργασίας άκουγε αυτά που του μετέφεραν τα συνδικάτα σαν να βρίσκεται σε μια «παράλληλη πραγματικότητα», στην οποία δεν συμβαίνει τίποτα απ' όσα του καταγγέλθηκαν!

Ως προς τα επερχόμενα μέτρα, ο Γ. Κατρούγκαλος επικαλέστηκε τη «σκληρή διαπραγμάτευση» που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, ενώ ειδικά για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, εμφανίστηκε «καθησυχαστικός», λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν το επιδιώκουν προς το παρόν οι εργοδότες!

Εκεί, όμως, που ο υπουργός Εργασίας υπήρξε αποκαλυπτικός, ήταν όταν ρωτήθηκε για το ύψος του κατώτερου μισθού από 1/1/2017. Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε κυνικά πως δεν πρέπει κανείς να περιμένει την επαναφορά του κατώτερου μισθού μέχρι να τελειώσουν τα «μνημόνια» και τα «προγράμματα» (σ.σ. τέλη του 2018), επαληθεύοντας ότι και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει στα 586 και 511 ευρώ μεικτά, για τρία τουλάχιστον χρόνια ακόμα, συμπληρώνοντας εξαετία από το 2012 που θεσμοθετήθηκε από το κράτος.

Επίσης, από τα λεγόμενα του υπουργού δεν ξεκαθαρίζεται αν ο κατώτερος μισθός θα μειωθεί κι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το μόνο που σκοπεύει να κάνει είναι να μεταθέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος δημοσιονομικού προγράμματος τον νόμο για τον καθορισμό του κατώτερου μισθού που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

«Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε αυτήν την κατάσταση», τόνισε ο Γ. Τασιούλας και κάλεσε σωματεία και εργαζόμενους σε ετοιμότητα.

Μάχη σε όλα τα μέτωπα

Νωρίτερα, καθώς η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη, συνδικαλιστές από διάφορους χώρους απηύθυναν χαιρετισμούς. Ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, κατήγγειλε ότι στην ατζέντα κυβέρνησης και εργοδοσίας βρίσκονται η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, τριετιών και επιδομάτων, η νέα μείωση του κατώτερου μισθού και η νομοθέτηση του ύψους του από την κυβέρνηση χωρίς ΣΣΕ, η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η γενικευμένη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.

Για το θέμα των Συμβάσεων, κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τη λογική τού «ό,τι έγινε έγινε», να φέρουν τις ΣΣΕ στην πρώτη γραμμή της πάλης, να διεκδικήσουν ανάκτηση των απωλειών τους.

«Είμαστε εδώ γιατί μας ενώνει η επίθεση που δεχόμαστε», είπε ο Μπάμπης Ντότσικας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στο «Athens Ledra» και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Μιλώντας στην κινητοποίηση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, ανέφερε: «Είμαστε εδώ όλες οι γενιές γιατί είμαστε δεμένοι με μια κλωστή, είμαστε δεμένοι με το μεροκάματο, την ασφάλιση, τη σύνταξη».

Στην απλήρωτη εργασία, στις απολύσεις και τις ατομικές συμβάσεις που επικρατούν τον κλάδο του Εμπορίου, αναφέρθηκε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στον «Μαρινόπουλο», λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε σωτήρες ή να συμβιβαστούμε με μερεμέτια και ψίχουλα» και ότι «η δική μας συλλογική, μαζική οργάνωση στο σωματείο μας είναι αυτή που μπορεί να βάλει εμπόδια, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ