Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπό κατάθεση στη Βουλή οι συμπληρωματικές φορολογικές διατάξεις

Ερωτήματα για φωτογραφικές διατάξεις και παροχή ασύλου σε εφοριακούς που κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος

Σειρά νέων φορολογικών ρυθμίσεων ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες, από τη μια πλευρά έρχεται να ενισχύσει τη φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά στρώματα και από την άλλη να εκχωρήσει νέα προνόμια σε μερίδες του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και διατάξεις που προκαλούν εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους.

Ειδικότερα, στις προωθούμενες φορολογικές διατάξεις περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

-- Η «χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές», η οποία, με πρόσχημα την «πάταξη της φοροδιαφυγής», έρχεται να διογκώσει ακόμη περισσότερο τα χαράτσια στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων κατηγοριών του λαϊκού πληθυσμού, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών, προκειμένου να διατηρούν το όποιο αφορολόγητο τους έχει απομείνει, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, ανάλογα με το υπολειπόμενο ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων.

-- Η προκλητική ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας που «ψήνεται» από την... «πρώτη φορά αριστερά», εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο προσέκρουε σε ενστάσεις των «θεσμών», κυρίως σχετικά με το εύρος των χαριστικών διατάξεων (απαλλαγές, μειώσεις ή ακόμη και διαγραφές προστίμων, ύψος φορολογικών συντελεστών κ.ά.).

-- Η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο, της λίστας με τους οφειλέτες στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για ποσά πάνω από 300.000 ευρώ κ.ά.

Φωτογραφική διάταξη;

Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα έχουν εμφανιστεί στον Τύπο, προβληματισμό προκαλεί η διατύπωση που αναφέρεται στους επανελέγχους φορολογικών υποθέσεων από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αποσαφηνίζεται ότι για τη διενέργεια επανελέγχου, τα νέα στοιχεία απαιτείται να είναι σε κάθε περίπτωση επιβαρυντικά και όχι στοιχεία που θα μειώνουν τη φορολογική οφειλή, η οποία προσδιορίστηκε κατά τον αρχικό έλεγχο. Παράλληλα, τροποποιείται η διαδικασία η οποία ακολουθείται για την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου στο φορολογούμενο.

Τα ερωτήματα δημιουργούνται γιατί πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν σε αυτή μια φωτογραφικού τύπου διάταξη που έχει ως στόχο την παροχή ασύλου σε κάποιους υπαλλήλους της Εφορίας, με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη υπόθεση στη Βόρεια Ελλάδα που αφορά εφοριακούς που βρίσκονται στη διαδικασία της ποινικής δίωξης από τις εισαγγελικές αρχές, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος, με σκοπό να προσπορίσουν σε κάποιους παράνομο όφελος και να βλάψουν άλλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ