Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατηγορίες για «ακυβερνησία» εντός, λανσάρει «κυβερνησιμότητα» εκτός

Τον κίνδυνο «ακυβερνησίας» επισείει η ΝΔ απέναντι στον εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, επιμένοντας η ίδια για ενισχυμένη αναλογική. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, πασχίζει να πείσει για το δικό του μείγμα διαχείρισης σε επαφές του στο εξωτερικό, όπως και για την ικανότητά του να το εφαρμόσει κερδίζοντας τις εκλογές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84», ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, είπε μεταξύ άλλων: «Η απλή αναλογική ξεκάθαρα δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Φανταστείτε μαζί με την οικονομική κρίση και την ακυβερνησία. Ναι. Να αναζητούμε συναινέσεις. Αλλά δεν μπορεί να παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε τη δυσκολία του πράγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει κατακαλόκαιρο τον εκλογικό νόμο, γιατί μάλλον έχει στο μυαλό του την απόδραση», εκτίμησε.

Πρόσθεσε: «Εμείς υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής ήμασταν και το 2009 ή το 2015 που βλέπαμε ότι θα χάσουμε. Δεν αλλάζουμε θέση ανάλογα με τις συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαία ευκαιρίας για τον εκλογικό νόμο».

Εστιάζοντας σε επιμέρους σημεία της όλης συζήτησης, σημείωσε: «Η ψήφος στα 17 είναι εξαίρεση στην Ευρώπη και στις προηγμένες δημοκρατίες. Ο κανόνας είναι τα 18. Η ΝΔ είναι υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, αλλά η κυβέρνηση δεν προχωρεί σ' αυτό και πρέπει να εξηγήσει το γιατί. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει τοποθετηθεί υπέρ ενός bonus και υπέρ της κατάτμησης των περιφερειών. Τώρα η κυβέρνηση κάνει το αντίθετο».

Στην ίδια γραμμή, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, επικαλέστηκε χτες τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, ότι «αν καθιερώσουμε την απλή αναλογική, η χώρα δε θα κυβερνηθεί ποτέ», για να προσθέσει ότι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ «στο σχέδιο ακυβερνησίας της χώρας αναζητούν συμμάχους ακόμη και στη Χρυσή Αυγή».

Στο εξωτερικό για ενίσχυση του κυβερνητικού προφίλ

Στο μεταξύ, αλλεπάλληλα ραντεβού με ξένα «funds» είχε χτες στο Λονδίνο ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο τριήμερων επαφών του με παράγοντες των διεθνών καπιταλιστικών αγορών. Οι επαφές ολοκληρώνονται αύριο στη Φρανκφούρτη, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, Μπ. Κερέ.

Κατά πληροφορίες από το Λονδίνο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με το επιτελείο της PIMCO, του μεγαλύτερου διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων διεθνώς, αλλά και με στελέχη από «funds» όπως τα Blackrock, Blackstone, Paulson, Brevan Howard, Capital, Schroder, Soros, KKR κ.ά. Ενας μεγάλος αριθμός εξ αυτών κατέχει ήδη σημαντικές θέσεις σε ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις, ελέγχει αξιοσημείωτα ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών ή και διακρατεί σημαντικό ποσοστό του στοκ των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

Κατά τις ίδιες πηγές, στη διοργάνωση των συναντήσεων - περιλαμβάνουν και ραντεβού ένας προς έναν, και ομαδικές παρουσιάσεις - ρόλο ενορχηστρωτή έχουν, πέραν από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και η γερμανική Deutsche Bank, με τις δυο τράπεζες να του διοργανώνουν και δείπνο χτες βράδυ παρέα με τους «καρχαρίες» των διεθνών αγορών. Προγραμματιζόταν, επίσης, συνάντηση με τα επιτελεία των «Financial Times» και της «Deutsche Welle».

Για σήμερα, η ατζέντα περιλαμβάνει πρόγευμα εργασίας, επενδυτικό forum και το απόγευμα αναχώρηση για τη Φρανκφούρτη. Στην έδρα της ΕΚΤ, πέρα από τη συνάντηση με τον Μ. Ντράγκι, θα πραγματοποιηθούν επίσης την Τετάρτη περαιτέρω συναντήσεις με «επενδυτικά κεφάλαια».

Ακολούθως, αντίστοιχα, 9 έως 11 Ιούλη ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ