Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με «όχημα» τον εκλογικό νόμο επιδιώκει «ευρύτερη συνεννόηση»

«Αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε», είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας την Κυριακή στον «ΣΚΑΪ», αντιτιθέμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε, δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την ευρύτατη συναίνεση που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα. Πιστεύω ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η συνεννόηση γύρω από τα 5 σημεία που καταθέσαμε (σ.σ: Πλήρης κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω, όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25 - 30 εδρών. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Ψήφο στα 17. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού), γιατί ο κ. Θεοδωράκης που δεν υποστηρίζει το bonus των 50 εδρών, θα μπορούσε να συζητήσει ένα μικρότερο bonus και το σπάσιμο των περιφερειών. Και η ΝΔ που έλεγε πέρυσι ότι είναι εξαιρετικά άδικο το bonus των 50 εδρών και οδηγεί σε στρεβλώσεις, δεν μπορεί να μείνει καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά σε άλλη θέση, ούτε μπορεί να αρνηθεί την ψήφο των ομογενών που είναι βασική της θέση».

Συνέχισε: «Το μόνο που επιθυμούμε είναι κυβερνησιμότητα και σταθερότητα, συνεννόηση και συνεργασία (...) Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα στο να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξει ευρύτατη συνεργασία την επόμενη μέρα και να μην οδηγηθούμε σε ακυβερνησία. Τους προκαλώ να έρθουν να συζητήσουμε και ως το φθινόπωρο να έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό σημείο».

Αλλωστε, επέμεινε «να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας όλων των δυνάμεων που πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με καλύτερο τρόπο» και «να πετύχουμε αλλαγές σε αυτή τη συμφωνία».

Στα του χώρου της σημείωσε: «Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αναγεννήσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Είναι εθνική ανάγκη να μεγαλώσει αυτός ο χώρος». Ωστόσο, δεν έδειξε διατεθειμένη για διάλυση του ΠΑΣΟΚ: «Εμείς δεν γκρεμίζουμε το γήπεδο για να ψάχνει η παράταξη να παίζει συνέχεια εκτός έδρας» είπε.

Σημειωτέον, τα τέτοια ζητήματα συζητήθηκαν και χτες στη συνεδρίαση του λεγόμενου Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία της Φ. Γεννηματά, η οποία ξεκαθάρισε ότι «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και τη δική του αυτόνομη πολιτική πορεία» προς «ανασύσταση ενός ενεργού δικτύου των οργανωμένων δυνάμεών μας σε κάθε περιοχή σε όλη την Ελλάδα».

Η πρόταση της κυβέρνησης «είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα», λέει η ΔΗΜΑΡ

Τέλος, να καταγραφεί ότι χτες συνεδρίασε και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, εταίρος του ΠΑΣΟΚ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία εστιάζοντας στον εκλογικό νόμο και πέρα από την επιμέρους κριτική, αποφάσισε: «Η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αν και αποσπασματική, καθώς δεν εμπεριέχει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα».

«Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί, καθώς αποτελεί θέση μας» ξεκαθαρίζεται παρακάτω στη σχετική ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ