Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κόντρες και παζάρια με αφορμή το Βrexit

Οι φορολογικοί ανταγωνισμοί, τα ζητήματα της τραπεζικής ένωσης, η εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου, το χρονοδιάγραμμα για την παραπέρα εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), συνθέτουν το «παζλ» των αντιθέσεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών διεργασιών που επιταχύνονται, με αφορμή την υπόθεση του «Βrexit».

«Το πρόβλημα δεν είναι οι συνταγές, αλλά το ότι δεν εφαρμόζονται (...) Αν δεν τηρούνται οι κανόνες, δεν φταίνε οι κανόνες, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρούνται», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Β. Σόιμπλε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «επειγόντως απαραίτητη» μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και εξοπλισμών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «ισλαμιστική τρομοκρατική απειλή», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ πρέπει μεμονωμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όταν είναι απαραίτητο, να προηγούνται».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Κομισιόν και στο ερώτημα για επιστροφή τμήματος των αρμοδιοτήτων της στα εθνικά κράτη ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι αυτό δεν βοηθάει. «Βασική αποστολή είναι τώρα να λύσουμε γρήγορα τα δύσκολα προβλήματα και όχι να αρχίσουμε πολύπλοκες διαδικασίες μεταρρύθμισης των συνθηκών, που χρειάζονται αποφάσεις με ομοφωνία», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «εάν Κομισιόν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορούν ή αργούν να δώσουν απαντήσεις, τότε θα πρέπει να λύνονται τα προβλήματα εκτός των θεσμών, μεταξύ των κυβερνήσεων».

Ασκώντας κριτική και στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φ. Β. Σταϊνμάγιερ, είπε ότι προσκαλώντας τους ομολόγους του από τα 6 ιδρυτικά κράτη της ΕΕ προκάλεσε σύγχυση και «αισθήματα αποκλεισμού», π.χ. στους Πολωνούς και στις χώρες της Βαλτικής.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του επίσης σοσιαλδημοκράτη Γερμανού αντικαγκελάριου, Ζ. Γκάμπριελ, ο Β. Σόιμπλε σχολίασε πως για τις δηλώσεις του «ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, πραγματικά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά». Απαντώντας δε στην κριτική του ότι διχάζει την Ευρώπη, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε: «Οταν (σ.σ. ο Γκάμπριελ) περιηγείται την Γερμανία ή την Ευρώπη ως πρόεδρος του SPD, μερικές φορές δεν τον αναγνωρίζω. Υποστηρίζει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που κάνουμε ως κυβέρνηση»...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, προτείνει τη μετεξέλιξη της Κομισιόν, «σε μια πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση». Σε άρθρο του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επισημαίνει ότι αυτή η «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» θα πρέπει να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου και ενός δεύτερου Σώματος, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών - μελών.

Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»

Η πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορεί να παγώσει για την Ισπανία και την Πορτογαλία, λόγω της απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους τους το 2015, διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ανέφερε ότι «οι δύο χώρες δεν διόρθωσαν έγκαιρα τα ελλείμματά τους, θα λάβουμε κατά συνέπεια τις αναγκαίες αποφάσεις. Αυτή η απόφαση επαφίεται πάντως στο σύνολο του Κολεγίου των Επιτρόπων. Δεν θέλω να προδικάσω».

Οι επίτροποι της ΕΕ συναντώνται σήμερα και αναμένεται να λάβουν απόφαση σχετικά, στο πλαίσιο του περιβόητου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Οι κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης των δημοσιονομικών στόχων συμπεριλαμβάνουν την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, Πορτογαλία και Ισπανία θα είναι οι πρώτες χώρες της Ευρωζώνης, στις οποίες θα επιβληθεί πρόστιμο.

«Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία πρέπει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους το επόμενο έτος», συμπλήρωσε ο Β. Ντομπρόβσκις...

Φορολογικοί ανταγωνισμοί για την προσέλκυση επενδύσεων

«Λέω στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες: Καλώς ήρθατε στο Παρίσι! Ελάτε να επενδύσετε στη Γαλλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μ. Βαλς, στον απόηχο του Βrexit.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Parisien» υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε ότι οι όμιλοι που έχουν την έδρα τους στο City, σχεδιάζουν την εγκατάστασή τους στο Δουβλίνο, στο Αμστερνταμ, στη Φραγκφούρτη και στο Παρίσι. Επεξεργαζόμαστε μέτρα τα οποία μπορούν να μας κάνουν περισσότερο ελκυστικούς. Κυρίως στη φορολογία, αλλά και στο καθεστώς των ξένων πολιτών».

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζ. Οσμπορν, έθεσε ως στόχο τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρικών κερδών στο 15% (από 20% σήμερα) σε μία προσπάθεια να συνεχίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να επενδύουν στη Βρετανία.

«Απαντώντας», από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Ε. Μακρόν, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό που πραγματικά αναμένεται από τη βρετανική κυβέρνηση είναι ανακοινώσεις για τα συμπεράσματα που αντλούν από την ψήφο του βρετανικού λαού. Προσωπικά δεν έχω την εντύπωση πως το πρώτο συμπέρασμα είναι η μείωση των φόρων»...

Την ίδια ώρα, οι μέτοχοι του χρηματιστηρίου του Λονδίνου ενέκριναν χτες το σχέδιο συγχώνευσης με την εταιρεία λειτουργίας του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο μαζί με το γερμανικό χρηματιστήριο έχει δεσμευθεί να προχωρήσει τα σχέδια συγχώνευσης παρά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε ότι το 99,9% των μετόχων ήταν υπέρ της συμφωνίας.

Να σημειωθεί, εξάλλου, και η παρέμβαση που έκανε και ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος πρότεινε στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να σκεφτούν την περίπτωση της παροχής διπλής υπηκοότητας για νέους Βρετανούς που ζουν στις χώρες τους, «ώστε να παραμείνουν πολίτες της ΕΕ»...

Παζάρια για τις ιταλικές τράπεζες

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Ιταλίας για την αναζήτηση λύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ανταγωνισμού, Ρ. Καρντόζο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν «μια σειρά από λύσεις που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, οι οποίες θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρευστότητας και των ελλείψεων κεφαλαίων σε τράπεζες, χωρίς αρνητικές συνέπειες για τους ιδιώτες επενδυτές».

Το ζήτημα εστιάζεται στον τρόπο διάσωσης των τραπεζών της ΕΕ, με βάση τη νέα Οδηγία που έχει τεθεί σε εφαρμογή και η οποία προβλέπει και τη δυνατότητα «κουρέματος» των καταθετών (πάνω από 100.000 ευρώ) και των ομολόγων.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζήτησε τη μείωση κατά 30% των «κόκκινων» δανείων της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, μέσα στην επόμενη τριετία.

Τέλος, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, διαβεβαίωσαν τις βαλκανικές κυβερνήσεις για τη συνέχιση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ.

«Μετά την βρετανική απόφαση, πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους τις θεμελιώδεις αρχές μας και τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις βαλκανικές χώρες», δήλωσε ο Φρ. Ολάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ