Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επίθεση του Ρ. Ντενκτάς στην ελληνική κυβέρνηση

Στις 24 του μηνός, αφού ο Ντενκτάς γιορτάσει την εισβολή, θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξαπέλυσε χτες, εισερχόμενος στη συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, επίθεση εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, κατηγορώντας τη για παρεμβολή στις συνομιλίες με σκοπό τη διάλυσή τους, ενώ επανέλαβε τους προκλητικούς ισχυρισμούς του περί μη ύπαρξης νεκρής ζώνης στα Στροβίλια.

Μιλώντας μετά από τη συνάντηση, που διήρκεσε 40 περίπου λεπτά, ο Ρ. Ντενκτάς είπε ότι ο κ. ντε Σότο υπέβαλε ορισμένα σημεία για σκέψη, τα οποία "θα πάρουμε πίσω στην Κύπρο και θα επιστρέψουμε στις 24 Ιουλίου".

Μιλώντας πριν από τη συνάντησή του με τον Α. ντε Σότο, ο κ. Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι από την ημέρα της έναρξης του τρίτου γύρου στη Γενεύη, "οι διαρροές και οι δηλώσεις από τον Ελληνα Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στην Αθήνα αποτελούν συνεχή παρεμβολή στις συνομιλίες, πράγμα που είναι απαράδεκτο", κατά την έκφρασή του.

"Η τοποθεσία (Στροβίλια) είναι υπό την κυριαρχία μας, είναι μέρος της γης μας, δεν υπάρχει νεκρή ζώνη", υποστήριξε, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Δημήτρη Ρέππα.

Αναφερόμενος, εξάλλου, σε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τζοχατζόπουλου πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που είναι μοιρασμένη, ο κ. Ντενκτάς κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "βοήθησε τους Ελληνοκυπρίους να μετατρέψουν μια εταιρική δημοκρατία σε μιαν ελληνοκυπριακή δημοκρατία" και "απέτυχαν", σύμφωνα πάντα με τον κ. Ντενκτάς, "λόγω της τουρκοκυπριακής αντίστασης".

"Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υπό τα οποία συνομιλούμε, αναφέρουν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν χωρίς προϋποθέσεις, δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις", συμπλήρωσε προκλητικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ισχυρίστηκε πως "η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθούν συνεχώς να φέρουν προϋποθέσεις σ' αυτήν την υπόθεση, αλλά απέτυχαν".

Σχολιάζοντας και πάλι δήλωση του Δ. Ρέππα ότι οι θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη δεν αποτελούν βάση για τις συνομιλίες, ο Ντενκτάς είπε, "δε συνομιλώ με την Ελλάδα, αλλά με τα Ηνωμένα Εθνη υπό ορισμένες συμφωνημένες φόρμουλες" και πρόσθεσε πως "ο κ. Ρέππας δεν έχει δικαίωμα να λέει οτιδήποτε για τις συνομιλίες" και ισχυρίστηκε πως αυτό αποτελεί "παρεμβολή για να σκοτωθούν οι συνομιλίες".

"θα υπερασπιστούμε των δικαιωμάτων μας, μέχρι να τα πάρουμε αυτά τα δικαιώματα", κατέληξε.

Σχόλια αναμένει ο Αλβάρο ντε Σότο

Χωρίς ξεκάθαρες θέσεις ή τοποθετήσεις είναι οι ιδέες που έδωσε στις δύο πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, οι οποίες μόλις αγγίζουν τις τέσσερις βασικές πτυχές, με κάποια έμφαση στα θέματα που άπτονται του Συντάγματος.

Αυτό που χαρακτηρίζει τις ιδέες που μετέφερε ο κ. ντε Σότο προφορικά και καταγράφηκαν από τις πλευρές στη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεών τους είναι η "ατολμία", όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά ανοίγουν την πόρτα για συζήτηση, κάτι που θα γίνει όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 24 Ιουλίου.

Ο κ. ντε Σότο έθεσε τις σκέψεις του χωρίς να επιζητά έγκριση αλλά σχόλια, όπως είπαν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται περί εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ειδικός Σύμβουλος θα αρχίσει στο επόμενο στάδιο να κτίζει τα δικά του σχόλια και εισηγήσεις και εκτιμάται ότι η κατάληξη ίσως να είναι ένα δίπτυχο με τις θέσεις των δύο πλευρών.

Η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι με την κατάθεση των ιδεών του κ. ντε Σότο δε γίνεται κανένα μεγάλο άλμα στις διαπραγματεύσεις, αφού δεν είναι τέτοιες που μπορείς, είτε να τις αποδεχτείς, είτε να τις απορρίψεις.

Τέτοιες ιδέες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα ακολουθήσουν πολλές, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός κειμένου με τη συνολική λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ