Πέμπτη 13 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Οχι» στις κατασχέσεις από την κυβέρνηση
  • Ενοχλημένη η γερμανική κυβέρνηση
  • Απειλές από τον Γερμανό πρέσβη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παρά την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε και πάλι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, να κρατήσει ίσες αποστάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων και της κατάσχεσης περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα, κατάφερε ακριβώς το αντίθετο: Να συνταχθεί στο πλευρό του γερμανικού κράτους, επιχειρώντας να «αποψιλώσει» νομικά τη διαδικασία κατάσχεσης και διευκρινίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις ούτε το κατοχικό δάνειο.

Επικαλέστηκε μάλιστα το «εθνικό συμφέρον» που - κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - δεν υπηρετείται από τη διεκδίκηση των όσων οφείλει η Γερμανία. Ο Δ. Ρέππας επιχείρησε και να μειώσει τη σημασία του διαβήματος προς την ελληνική κυβέρνηση από τον Γερμανό πρέσβη, ισχυριζόμενος πως «τα διαβήματα έγιναν σε ένα τέτοιο πνεύμα, το οποίο αποδεικνύει πως κάθε άλλο παρά επιθυμεί και η Γερμανία τη διατάραξη των διμερών σχέσεων» και «δεν αποτελεί ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Ελλάδας, ώστε να οδηγεί σε διατάραξη των διμερών σχέσεων».

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο του διαβήματος, για το οποίο υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύει κανείς ότι κάθε άλλο παρά στο πνεύμα που ισχυρίστηκε ο Δ. Ρέππας κινήθηκε, αν κρίνει από τη δήλωση του Γερμανού πρέσβη στον ραδιοσταθμό «Πλάνετ», η οποία εμπεριέχει και έμμεσες απειλές σχετιζόμενες με τον τουρισμό της χώρας μας. Η δήλωση παρατίθεται παρακάτω.

Αναφορικά με τις κατασχέσεις αυτές καθεαυτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναδιατύπωσε τη γνωστή θέση πως «πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον»!!! Συμπλήρωσε για τα μάτια του κόσμου πως δεν «αγνοούμε και παρακάμπτουμε την απόφαση Δικαστηρίου», άλλα αμέσως μετά ακύρωσε το παραπάνω λέγοντας: «Παραμένει ένα άλυτο νομικό θέμα και γι' αυτό, ακριβώς, είμαστε επιφυλακτικοί ή και έχουμε αντίρρηση, θα έλεγα, όσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών. Θα πρέπει να λυθεί το νομικό θέμα που εγείρεται, μετά το ενδεχόμενο, με ανακοπή κατά της κατάσχεσης, να προσφύγουν οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης στα δικαστήρια. Πιστεύουμε, ότι οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να ακολουθηθούν έτσι, ώστε να μη βλάπτονται τα εθνικά συμφέροντα».

Μάλιστα, η κατάσχεση είναι νομικά στον «αέρα», αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Παραμένουμε στη θέση ότι σύμφωνα με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, απαιτείται η άδεια του Υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου να εκτελεστεί μια τέτοια απόφαση κατάσχεσης κατά αλλοδαπού Δημοσίου. Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νομικά και θα αντιμετωπιστεί μετά την ενδεχόμενη ανακοπή των Γερμανών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει και στο αν θα ανασταλούν οι κατασχέσεις από τη Δευτέρα. Πάντως, δεν παρέλειψε να τις χαρακτηρίσει «πρωτοβουλίες που καλό είναι να αποφεύγονται». Αυτή του η έκφραση προκάλεσε ερώτηση για το αν η εκτέλεση δικαστικής απόφασης κατ' αυτόν αποτελεί πρωτοβουλία. Και η απάντησή του: «Σε αυτή τη φάση που κάποιοι οδηγούνται, όπως οι ίδιοι λένε, σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης, υπάρχει νομικό θέμα, το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί. Πρέπει πρώτα αυτό να αντιμετωπιστεί κατά τη δική μας άποψη, στην οποία παραμένουμε και επιμένουμε προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες».

«Δε μας απασχολεί τίποτε άλλο»!

Αποκαλυπτική των διαθέσεων και των κυβερνητικών προθέσεων ήταν η απάντηση του Δ. Ρέππα στο ερώτημα, αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να εγείρει θέμα πολιτικών διαβουλεύσεων με τη Γερμανία, προκειμένου να υπάρξει διακρατική συμφωνία. Απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, δηλώνοντας: «Αυτή την ώρα, αντιμετωπίζουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που προκύπτει μετά από έκδοση δικαστικής απόφασης. Αυτό το θέμα αντιμετωπίζουμε τώρα. Αυτό είναι που προέχει. Αυτή την ώρα, δεν αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε άλλο, δε μας απασχολεί οτιδήποτε άλλο».

Εξάλλου, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέπτεται να θέσει θέμα κατοχικού δανείου, παραπέμποντας σε παλαιότερη απάντησή του, η οποία εν συντομία μπορεί να αποδοθεί με «Οχι», αφού τώρα την κυβέρνηση την απασχολεί «το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει προκύψει» και πέραν τούτου ουδέν.

Στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Για το Στρασβούργο αναχώρησε χτες ο συνήγορος των κατοίκων του Διστόμου, Γιάννης Σταμούλης, προκειμένου να καταθέσει προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αίτημα να καταδικαστεί η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να εφαρμόσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς και του Αρείου Πάγου και να καταβάλει την αποζημίωση για τα θύματα του ναζισμού.

Οπως ο ίδιος δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» από το αεροδρόμιο, όπου βρισκόταν, η διαδικασία της εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης με τις κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα στο κτίριο που στεγάζεται η Γερμανική Βιβλιοθήκη και έχει τα γραφεία της η Γερμανική Αρχαιολογική Εταιρεία. Χτες δεν έγινε κατάσχεση λόγω κωλύματος της δικαστικής επιμελήτριας Κωνστ. Παπασπύρου. Πάντως, συντάχθηκε ήδη η κατασχετήρια έκθεση για το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Οσον αφορά τους ισχυρισμούς της Βόννης ότι η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων δεν είναι νόμιμη, ο κ. Σταμούλης τόνισε ότι «πολλά κράτη έχουν δικαστεί από τα γερμανικά και τα αμερικανικά δικαστήρια και μάλιστα για το θέμα ακριβώς των επανορθώσεων η Γερμανία δικάστηκε και καταδικάστηκε από το δικαστήριο των ΗΠΑ. Αυτά - πρόσθεσε - τα ξέρει το δημόσιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Τι το ενόχλησε εδώ, όταν οι διεθνείς συνθήκες λένε ότι αρμόδιο για να δικάσει ένα κράτος είναι το δικαστήριο κάποιου άλλου κράτους οσάκις η διαφορά συνίσταται σε εγκληματική ενέργεια των οργάνων, που έλαβε χώρα στο έδαφος του δικάζοντος δικαστηρίου; Αυτά είναι πάγιες αρχές του Διεθνούς Δικαίου και αυτά που ακούγονται από γερμανικής πλευράς είναι ομολογουμένως νομικά ακατανόητα».

Αναφερόμενος, τέλος, ο κ. Σταμούλης στην προσφυγή του στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι δεν αναμένεται να εκδικαστεί πριν από το Μάρτη ή Απρίλη του 2001.

Η γερμανική κυβέρνηση

Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η κυβέρνηση της Γερμανίας με την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, βάσει της οποίας ξεκίνησε η διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων του Γερμανικού Ινστιτούτου «Γκαίτε» με πρώτο βήμα την καταγραφή τους. Εντελώς ασυνήθιστη ενέργεια από μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς άλλη, χαρακτηρίζει σήμερα η Βρετανική εφημερίδα "Financial Times" την ενέργεια αυτή, μια ενέργεια που, όπως γράφει η εφημερίδα, προκάλεσε την επίσημη διαμαρτυρία από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας τόνισε στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC ότι για τη Γερμανία το θέμα είναι λήξαν, ενώ χαρακτήρισε άκυρη και παράνομη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τη σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.

Εμμεσες απειλές από τον Γερμανό πρέσβη

«Παράνομη πράξη», που στρέφεται κατά του γερμανικού κράτους, χαρακτήρισε την κατάσχεση ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Χάιλζ Κούνερ, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ», συμπληρώνοντας πως «ανησυχούμε για αυτήν την κίνηση, έχουμε εξαπολύσει διαμαρτυρία ενάντια των ελληνικών αρχών»!

Σαν να μιλούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Γερμανός πρέσβης δήλωσε: «Πρέπει να υπάρχει κυβερνητική απόφαση πράγμα το οποίο δεν ίσχυσε στη συγκεκριμένη περίπτωση»!

Αμέσως μετά πέρασε σε απειλές, όπως: Θα «χρησιμοποιήσουμε ό,τι νόμιμο μέσο διαθέτουμε εναντίον αυτής της απόφασης» και «φοβόμαστε ότι θα διαταραχτούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις»! Δεν περιορίστηκε όμως εκεί απείλησε ότι αν δε σταματήσει αυτή η διαδικασία τότε θα υποστεί συνέπειες ο ελληνικός τουρισμός. Τόνισε επ' αυτού: «Αν αυτό γίνει γνωστό στη γερμανική κοινή γνώμη πιθανόν να έχει μια άσχημη συνέπεια για τον ελληνικό τουρισμό. Γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους Γερμανούς τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα»!

Κατέληξε εξαίροντας τη στάση της Γερμανίας για την οποία δήλωσε: «Φυσικά καταδικάζουμε τις σφαγές οι οποίες έγιναν, αλλά η Γερμανία όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν προσπάθησε να δείξει ότι όλοι μαζί μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και να συμβάλουμε όλοι στο χτίσιμο μιας νέας Ευρώπης όπου ποτέ δε θα ξανασυμβούν τέτοια πράγματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ