ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «ΖΗΜΕΝΣ»
Στο επίκεντρο το χαφιεδοσύστημα C4i

Πλευρές της σκανδαλώδους προμήθειας βγάζουν στην επιφάνεια οι καταθέσεις των μαρτύρων

Η πολυεθνική φαίνεται πως βγήκε ιδιαίτερα κερδισμένη από τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μεθόδευσε την αγορά του C4i
Η πολυεθνική φαίνεται πως βγήκε ιδιαίτερα κερδισμένη από τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μεθόδευσε την αγορά του C4i
Mε τις καταθέσεις αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας που διετέλεσαν στελέχη της Επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής του διαβόητου συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i (υπεργολάβος του έργου ήταν η γερμανική πολυεθνική) συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ.

Ο Β. Κωνσταντινίδης, που ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, κατέθεσε ότι στις αρχές του 2003 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να δοθεί το έργο στη SAIC με κόστος 255 εκατομμύρια ευρώ. Την επόμενη μέρα της απόφασης, η SAIC κατέθεσε προσφορά 254 εκατομμύρια ευρώ και πήρε τελικά τη δουλειά.

Ο μάρτυρας είπε ότι το συνολικό έργο ήταν υπερτιμημένο και μάλιστα ανέφερε ότι πολύ υψηλό ήταν ακόμα και το αρχικό τίμημα του προϋπολογισμού του έργου, που ήταν 211 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τον αξιωματικό της αστυνομίας, το C4i δεν λειτούργησε ποτέ ολοκληρωμένα και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με βάση τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ελέγχου και προμήθειας του συστήματος C4i Σ. Τσενές ήταν αποκαλυπτικός για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Ανέφερε ότι του έκανε εντύπωση πως αποφασίστηκε από το ελληνικό Δημόσιο η προμήθεια ενός τέτοιου περίπλοκου συστήματος ασφαλείας χωρίς αυτό να έχει δοκιμαστεί στην πράξη σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, προκειμένου να υπάρχει μια εικόνα για το εάν μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη.

Είπε ότι η SAIC αντιμετώπιζε δυσκολίες στην υλοποίηση κάποιων υποσυστημάτων και έτσι ή θα σταματούσε το έργο ή η εταιρεία θα έκανε νέες ασκήσεις, κάτι που τελικά έγινε. Στην ουσία, είπε, ούτε μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπήρξε ολοκληρωμένο εκτελεσθέν έργο από την προμηθεύτρια εταιρεία και όποιο κομμάτι είχε εκτελεστεί είχε ουσιώδεις ελλείψεις και δεν ανταποκρινόταν στη σύμβαση. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η τμηματική παραλαβή «κατά χρήση» των διάφορων υποσυστημάτων και, όπως είπε ο Σ. Τσενές, στην Ολυμπιάδα χρησιμοποιήθηκε μέρος μόνο του συστήματος, όπως οι κάμερες στους δρόμους και το αλήστου μνήμης «Ζέπελιν».

Ο μάρτυρας είπε ότι μέχρι τους Ολυμπιακούς είχαν καταβληθεί περίπου 120 εκατ. ευρώ και μέρος του ποσού αυτού έχουν πάρει οι εταιρείες που είχαν υπεργολαβίες, όπως η ΖΗΜΕΝΣ. Ενδιαφέρον είναι ότι ο Σ. Τσενές στην κατάθεσή του στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό είχε πει ότι μετά από επίσκεψη που έκανε στην Αμερική όπου έχει την έδρα της η SAIC, «όταν τους ζήτησα να μου υποδείξουν τι συγκεκριμένα παράγει αυτή η εταιρεία, δεν διαπίστωσα ότι τα όσα θα έφερναν στην Ελλάδα με βάση τη σύμβαση θα ήταν δικής τους κατασκευής, αφού ουσιαστικά το όλο σύστημα θα κατασκευάζονταν και κατασκευάστηκε από άλλους υποπρομηθευτές μεταξύ των οποίων σημαίνοντα ρόλο είχε η ΖΗΜΕΝΣ».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Φήμες» και στοχευμένα δημοσιεύματα

Ανέξοδες συστάσεις στην Τουρκία από την ΕΕ «να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο»

Μετά το πρώτο βήμα για την αναγνώριση των θεσμών του ψευδοκράτους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απόφαση με την οποία αποδέχεται ως νόμιμη την «Επιτροπή Αποζημιώσεων» του κατοχικού κράτους, η ΕΕ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε να καλεί φραστικά την Τουρκία να «ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας», βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμφωνίες της με την ΕΕ καθώς και να συνεχίσει τις προσπάθειες προσέγγισης με την Αρμενία.

Σε συνέντευξή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογράμμισε «τη σπουδαιότητα που αποδίδει η ΕΕ στην ανάγκη να εκπληρώσει η Τουρκία πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο (της τελωνειακής ένωσης) και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του δεν πρέπει να δυσχερανθούν από πολιτικά προβλήματα που δεν έχουν άμεση συνάφεια με αυτές, όπως η Κύπρος».

Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκάλεσαν και τα δημοσιεύματα που έφεραν τον Ειδικό Σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, να οργανώνει τη σύγκληση πενταμερούς για το ζήτημα των εγγυήσεων, προοπτική στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξ αρχής δηλώσει την αντίθεσή της. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα «αναληθή», σημειώνοντας ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Ενόψει των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος, συνεχίζονται και τα δημοσιεύματα - κατευθυνόμενα και μη - στην Τουρκία, με στόχο τη διαμόρφωση του απαιτούμενου εκλογικού κλίματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ, «η αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, που μετέβη την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, να βοηθήσει για να κερδίσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις "προεδρικές εκλογές" στα κατεχόμενα», ενώ παρόμοια δημοσιεύματα εμφανίζονται τόσο στη Βατάν, όσο και σε άλλες εφημερίδες.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Καταγράφουν αντιδράσεις στα αντιλαϊκά μέτρα

Θυμό και η οργή για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Τύπο. Το 67,8% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της RASS για το «Παρόν» πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης τους επόμενους μήνες, ενώ το 45,8% θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένες οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα.

Το 73,5% δηλώνει ότι πλήττεται σημαντικά από τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ το 57,4% δεν πιστεύει ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Οσον αφορά την πρόθεση της ψήφου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκεντρώνουν μαζί το 57,8% των προτιμήσεων, με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 33,4% και τη ΝΔ να ακολουθεί με 24,4%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,8%, ο ΛΑΟΣ 5,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 17%.

Σε άλλη δημοσκόπηση της «Marc» για το «Εθνος της Κυριακής» το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34,5%, η ΝΔ 23,2%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 18,5%. Στην ίδια δημοσκόπηση το 28,9% δηλώνει ότι αυτό που αισθάνεται μετά την εξαγγελία των κυβερνητικών μέτρων είναι ο θυμός, το 19,3% απογοήτευση, το 18,9% ανησυχία για το μέλλον, το 8,7% ανοχή, το 8,1% κατανόηση και το 16,1% ελπίδα για μια νέα αρχή. Το 65,7% χαρακτηρίζει άδικα τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά την ίδια στιγμή το 50,1% θεωρεί ότι κινούνται στη «σωστή» κατεύθυνση.

Τουρκική κορβέτα στο Σούνιο

Ερωτηματικά και προβληματισμό προκαλεί η νέα «αβλαβής διέλευση» που πραγματοποίησε κορβέτα του τούρκικου πολεμικού Ναυτικού έξω από την Αθήνα. Η τουρκική κορβέτα «BOZCAADA» είχε αποπλεύσει την Κυριακή το μεσημέρι από την ναυτική βάση του Ακσάζ απέναντι από τη Ρόδο. Πέρασε από το στενό μεταξύ Σουνίου και Τζιάς στις 3 χθες το μεσημέρι, να βγει στα διεθνή ύδατα, μέσω του στενού του Καφιρέα, μεταξύ Ανδρου και Εύβοιας. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλο, ως «οριακή» περίπτωση «αβλαβούς διέλευσης» ο οποίος επανέλαβε τα περί «στρατηγικής ψυχραιμίας» και «εγρήγορσης». Πρόκειται για την 6η εντός του 2010, διέλευση τουρκικού πολεμικού πλοίο από τα εν λόγω στενά και μάλιστα χωρίς εμφανή λόγο. Γεγονός πάντως είναι ότι από την τούρκικη πλευρά, αυτό κυρίως που επιδιώκεται να καταγραφεί, είναι ότι αμφισβητείται το δικαίωμα άμυνας της Ελλάδας στο θαλάσσιο χώρο πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια.

Συνεστίαση της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη διοργανώνει συνεστίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52), την Κυριακή 21 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ