Τρίτη 16 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Φήμες» και στοχευμένα δημοσιεύματα

Ανέξοδες συστάσεις στην Τουρκία από την ΕΕ «να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο»

Μετά το πρώτο βήμα για την αναγνώριση των θεσμών του ψευδοκράτους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απόφαση με την οποία αποδέχεται ως νόμιμη την «Επιτροπή Αποζημιώσεων» του κατοχικού κράτους, η ΕΕ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε να καλεί φραστικά την Τουρκία να «ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας», βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμφωνίες της με την ΕΕ καθώς και να συνεχίσει τις προσπάθειες προσέγγισης με την Αρμενία.

Σε συνέντευξή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογράμμισε «τη σπουδαιότητα που αποδίδει η ΕΕ στην ανάγκη να εκπληρώσει η Τουρκία πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο (της τελωνειακής ένωσης) και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του δεν πρέπει να δυσχερανθούν από πολιτικά προβλήματα που δεν έχουν άμεση συνάφεια με αυτές, όπως η Κύπρος».

Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκάλεσαν και τα δημοσιεύματα που έφεραν τον Ειδικό Σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, να οργανώνει τη σύγκληση πενταμερούς για το ζήτημα των εγγυήσεων, προοπτική στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξ αρχής δηλώσει την αντίθεσή της. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα «αναληθή», σημειώνοντας ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Ενόψει των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος, συνεχίζονται και τα δημοσιεύματα - κατευθυνόμενα και μη - στην Τουρκία, με στόχο τη διαμόρφωση του απαιτούμενου εκλογικού κλίματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλιέτ, «η αμερικανική κυβέρνηση συνέστησε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, που μετέβη την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, να βοηθήσει για να κερδίσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις "προεδρικές εκλογές" στα κατεχόμενα», ενώ παρόμοια δημοσιεύματα εμφανίζονται τόσο στη Βατάν, όσο και σε άλλες εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ