ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών

Με κλείσιμο του δήμου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών αύριο, Τετάρτη, ξεκινούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις δήμου και εργαζομένων (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Με κλείσιμο του δήμου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών αύριο, Τετάρτη, ξεκινούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις δήμου και εργαζομένων (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Με κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου Νίκαιας, αύριο, Τετάρτη, και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, η δημοτική αρχή ξεκινά κινητοποιήσεις διεκδικώντας την άμεση και μόνιμη επίλυση του οικονομικού προβλήματος του δήμου. Ανάλογα με τις απαντήσεις του υπουργείου, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Σήμερα και για πολλοστή φορά στα ταμεία του δήμου υπάρχει έλλειμμα με κίνδυνο τη μη πληρωμή της μισθοδοσίας και των δώρων των εργαζομένων το επόμενο διάστημα. Ελλειμμα το οποίο οφείλεται και στην καθυστέρηση καταβολής των ΚΑΠ από την κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος ήδη την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και πρότεινε τη συμμετοχή και των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων της πόλης στις κινητοποιήσεις.

Η δημοτική αρχή έχει ήδη καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο για την αντιμετώπιση του οξύτατου οικονομικού προβλήματος. Συγκεκριμένα, ζητά πάγωμα των τοκοχρεολυσίων, αύξηση σταθερά (κάθε μήνα) της επιχορήγησης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ 164 και απόδοση των «παράνομα» παρακρατηθέντων πόρων από την πόλη.

Αντί αυτών όμως η κυβέρνηση δεν αποδίδει ούτε καν τα θεσμοθετημένα έσοδα στο δήμο με αποτέλεσμα σήμερα να του οφείλονται περίπου 1.500.000 ευρώ. Δηλαδή: ΣΑΤΑ 420.000, ΘΗΣΕΑΣ 685.000, Τέλη Ζύθου και Διαφήμισης 450.000. Τα ποσά αυτά θα έπρεπε να έχουν μπει στα ταμεία του δήμου το Δεκέμβρη του 2009.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστρατεύει και υδραντλίες ενάντια σε διαδηλωτές

Συναντήσεις με στόχο την ανταλλαγή... εμπειριών πάνω σε ζητήματα καταστολής θα έχουν για τρεις μέρες, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Ε. Οικονόμου με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Δίωξης του Εγκλήματος, Κ. Ziercke. Στις συναντήσεις, που άρχισαν χτες στο Βερολίνο και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, θα ανταλλαγούν, ανάμεσα στα άλλα, και απόψεις για «τις βέλτιστες πρακτικές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση πλήθους σε μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις», υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική για την πραγματοποίηση «επιχειρησιακών βελτιώσεων» στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Παράλληλα, χτες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να αντικατασταθούν τα χημικά των ΜΑΤ με νερό, παρατηρώντας ότι αυτό θα το εισηγηθούν υπηρεσιακοί παράγοντες. Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί σταδιακά η χρήση χημικών, όμως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται χημικά σε περιπτώσεις πράξεων βίας, όπως η καταστροφή περιουσιών. Με άλλα λόγια, εκτός από τα χημικά που παραμένουν για χρήση στο οπλοστάσιο των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας θα προστεθούν και υδραντλίες που θα καταβρέχουν διαδηλωτές.

Ο αντιστράτηγος Ε. Οικονόμου με το διοικητή της «Αντιτρομοκρατικής», διευθυντή Α. Τζοίτη, θα συναντηθούν, επίσης, με τον αρχηγό της Αστυνομίας του Βερολίνου καθώς και με τους επικεφαλής των υπηρεσιών της Κρατικής Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Προστασίας Επισήμων και της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Τάξης.

Στις συναντήσεις θα ανταλλαγούν απόψεις, εμπειρίες και... διδάγματα σε θέματα «που αφορούν τα μοντέλα αστυνόμευσης μεγάλων πόλεων, την οργάνωση και λειτουργία αστυνομικών μονάδων έρευνας και εξιχνίασης σοβαρών μορφών οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας και την προστασία επισήμων προσώπων». Στη διάρκεια του τριημέρου θα γίνουν ενημερωτικές επισκέψεις σε εγκαταστάσεις των παραπάνω αστυνομικών υπηρεσιών και μονάδων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΙ ΔΗΜΟΙ θα πρέπει να εκτελούν τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, καθώς και τις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που τους επιβάλλουν να απασχολούν συμβασιούχους μέχρι να τελεσιδικίσουν οι αγωγές, τις οποίες έχουν καταθέσει σε βάρος των Δήμων. Αυτά αναφέρει γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κονταξή, μετά από σχετικό ερώτημα του Δήμου Ζωγράφου στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ειδικότερα, στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι η συμμόρφωση των δημάρχων στις προσωρινές διαταγές δεν επιφέρει σ' αυτούς τις κυρώσεις του νόμου 2190/1994 που απαγορεύει την παράταση ή ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή τη μετατροπή τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Οπως διευκρινίζεται στη γνωμοδότηση, με την προσωρινή διαταγή «παρέχεται έννομη προστασία», και αποσκοπεί στο περί δικαίου αίσθημα, αφού η απονομή της Δικαιοσύνης παρουσιάζει βραδύτητα. Συνεπώς, καταλήγει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η μη συμμόρφωση των δημάρχων στις προσωρινές διαταγές αποτελεί αδίκημα.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ο 28χρονος γυμναστής, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη, την ημέρα της απεργίας, για συμμετοχή σε επεισόδια. Προσήλθε ενώπιον του ανακριτή, με κατηγορίες για κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη με κίνδυνο για ανθρώπινη ζωή, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης και με τις επιβαρυντικές διατάξεις του κουκουλονόμου (κακούργημα). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έριξε «μολότοφ» σε αστυνομικό, ο οποίος πήρε φωτιά και αφού την έσβησε προχώρησε στη σύλληψή του. Ο 28χονος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες και μάλιστα προσκόμισε φωτογραφίες από τη στιγμή της σύλληψής του που έδειχναν ότι δεν είχε καλυμμένο το πρόσωπο. Υπέρ του, κατέθεσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Να σημειωθεί ότι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες, στους οποίους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Επιστολή αιτιολόγησης της παραίτησής τους

Με γραπτή δήλωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια τον Δεκέμβρη του 2008, Αλ.Κατσαντώνης και Χρ. Μυλωνόπουλος, εμμένουν στην παραίτησή τους και σημειώνουν ότι «κατά τη διάρκεια της προκείμενης διαδικασίας έλαβαν χώρα ορισμένα περιστατικά τα οποία δεν μας επιτρέπουν να εξακολουθήσουμε να συμμετέχουμε εις την διαδικασία αυτή και να την νομιμοποιούμε διά της παρουσίας μας». Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για την παραίτηση, στάθηκαν οι αντιφάσεις της μέχρι πρότινος άγνωστης μάρτυρα Α. Τζορμπατζιούδη, η οποία την δεύτερη μέρα κατάθεσής της, όταν ρωτήθηκε από τον συνήγορο της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου, Χρ. Μυλωνόπουλο, αναίρεσε κυριολεκτικά τη βασική μαρτυρία της προηγούμενης μέρας και είπε ότι είδε το παιδί να πέφτει και αυτά υπέδειξε στην αυτοψία.

Για τις αντιφάσεις της μάρτυρας σημειώνουν ότι «η παλινωδία της μάρτυρας ότι δεν έβλεπε και στη συνέχεια ότι έβλεπε το επίμαχο σημείο, συνιστά αθεράπευτη αντίφαση η οποία κλονίζει καίρια την αξιοπιστία της, διαψεύδεται δε και από την έκθεση βαλλιστικής πραγματογνωμοσύνης από την οποία προκύπτει ότι ίχνη της βολίδας ανευρέθησαν στην τρίτη κατά σειρά τσιμεντένια σφαίρα, καθώς και από την υφή παραμόρφωσης της βολίδας, η οποία αν είχε προσκρούσει σε υψηλά ευρισκόμενο σημείο (σ.σ. ο Κορκονέας υποστήριξε ότι έριξε στον αέρα) και είχε εν συνέχεια κατευθυνθεί εκ των άνω προς τα κάτω θα είχε τουλάχιστον παραμόρφωση στην κορυφή αυτής». Και προσθέτει ότι «προκύπτει αναμφίβολα ότι το σημείο που επλήγη ο 15χρονος Αλέξανδρος ήταν όπως αληθώς υπέδειξε η μάρτυρας στον Κ. Κουζέλη κατά την διενέργεια της αυτοψίας και αναληθώς διέψευσε στην συνέχεια».

Νέοι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, ορίστηκαν οι Νίκος Κωσταντόπουλος και Ζωή Κωσταντοπούλου.

ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ
Συνεχίζονται οι έρευνες

Στον 35χρονο βιολόγο ανήκε τελικά η κηλίδα αίματος, που βρέθηκε στο σημείο της ένοπλης συμπλοκής στη Δάφνη, σύμφωνα με την εργαστηριακή εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν χτες. Αυτό σημαίνει ότι ο συνεργός του δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών. Αρχικά, υπήρχε η εκτίμηση ότι οι κηλίδες αίματος να ανήκαν στο συνεργό του που διέφυγε και για τον οποίον δεν υπάρχουν στοιχεία.

Επίσης, δεν υπάρχει ταυτοποίηση του DNA του νεκρού με «ορφανά» γενετικά αποτυπώματα που υπάρχουν από παλιότερες ένοπλες ή βομβιστικές ενέργειες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η «Αντιτρομοκρατική» εξετάζει νέα στοιχεία που έχει συλλέξει από το διαμέρισμα του θύματος, όπως σχεδιάγραμμα, με ιδιόχειρες σημειώσεις, όπου καταγράφονται οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας της Αθήνας.

Νεκρός υπάλληλος της πακιστανικής πρεσβείας

Ενας Πακιστανός έχασε τη ζωή του, το βράδυ του Σαββάτου, μετά από επίθεση αγνώστου με μαχαίρι. Το θύμα, που όπως αποδείχθηκε ήταν υπάλληλος της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα, δέχθηκε τη φονική επίθεση του αγνώστου, στις 10.20 το βράδυ του Σαββάτου στην οδό Κολωνού 1 στον Κολωνό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κίνητρο του δράστη δεν ήταν η ληστεία αφού το θύμα είχε στην κατοχή του χαρτιά της πρεσβείας αλλά και χρήματα.

Αμέσως μετά τον τραυματισμό του Πακιστανού, κλήθηκε από γείτονες ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο τον μετέφερε σε νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε και ο θάνατός του. Τις έρευνες έχει αναλάβει το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

ΛΗΜΝΟΣ
Σύσκεψη για τους μετανάστες

Σύσκεψη με θέμα: «Δικαιώματα των μεταναστών και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» (αίθουσα Γκαλιουρή). Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, στέλεχος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ