ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σφοδρές συγκρούσεις για τους εποικισμούς στην Ανατ. Ιερουσαλήμ

Από την καταστολή του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη
Από την καταστολή του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη
IΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών συγκλόνισαν, χτες, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς οργισμένοι Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά της ανακοίνωσης επέκτασης των εποικισμών στην Ιερή Πόλη και των εγκαινίων, το βράδυ της Δευτέρας, της ιστορικής εβραϊκής συναγωγής Χούρνα, που βρίσκεται μόλις 700 μέτρα από το τέμενος Αλ Ακσα. Οι Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τις ισχυρότατες ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, τα σοκάκια μετατράπηκαν σε πεδία μάχης και τα παλαιστινιακά καταστήματα έμειναν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τραυματίες έφτασαν τους 90 (οι 15 σε κρίσιμη κατάσταση με τραύματα κυρίως από λαστιχένιες σφαίρες). Περισσότεροι από 60 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωσε τον ελαφρύ τραυματισμό τουλάχιστον 11 μελών της.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, Αντνάν Χουσεϊνί, κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές ότι πυροδοτούν τη βία με την παρουσία τους, τις απαγορεύσεις και τις δυσκολίες που επιβάλλουν στη μετακίνηση. Συνεργάτης του Προέδρου Αμπάς τόνιζε ότι η έκρηξη οργής σχετίζεται με τη συνολική ισραηλινή αδιαλλαξία: «Δεν αντέχουμε άλλο. Τα ισραηλινά σχέδια καταπίνουν κυριολεκτικά το παλαιστινιακό στοιχείο στην πόλη». Η «Χαμάς» κάλεσε σε εξέγερση στη Δ. Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συνεχίζεται η ισραηλινο-αμερικανική κόντρα

Δε φαίνεται να βαίνει, προς το παρόν, προς εκτόνωση η κόντρα σκοπιμοτήτων μεταξύ των «καλών συμμάχων» καθώς εκατέρωθεν επιδιώκεται να δοθεί η εντύπωση της «δικαίωσης σε διπλωματικό επίπεδο». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, δήλωνε, χτες, με αμφισημία ότι «Ισραήλ και ΗΠΑ παραμένουν στρατηγικοί εταίροι», ότι «δεν υπάρχει κρίση στις διμερείς σχέσεις», τονίζοντας, όμως, παράλληλα ότι το Ισραήλ «οφείλει ν' αποδείξει μέσα από πράξεις ότι δεσμεύεται στην ειρηνευτική διαδικασία».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, συμπλήρωνε ότι η Ουάσιγκτον «περιμένει ακόμη ξεκάθαρη ισραηλινή απάντηση για το ζήτημα που προέκυψε» (η ανακοίνωση για 1.600 νέες κατοικίες σε εποικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την ώρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε επαφές με την ισραηλινή ηγεσία). Ταυτόχρονα, δε, ανακοινωνόταν ότι «αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας» η επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου, Τζ. Μίτσελ, στην περιοχή. Ως εξήγηση δόθηκε ότι ο Μίτσελ θα συνοδεύσει την Χ. Κλίντον στη σύνοδο του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) στη Μόσχα την Παρασκευή και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, από την άλλη, τηρεί χαμηλούς τόνους. Ο Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς «να μην κάνουν καμία σχετική δήλωση». «Εξαίρεση» ο υπουργός Εξωτερικών, Λίμπερμαν, που υποστήριξε ότι «οι αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις θα εξομαλυνθούν τάχιστα» χαρακτηρίζοντας προκλητικά «παράλογο κάθε αίτημα παγώματος του εποικισμού».

Ενταση και με Λούλα

Ο Λίμπερμαν «χάλασε» και το θερμό κλίμα των συναντήσεων του Βραζιλιάνου Προέδρου με την ισραηλινή ηγεσία μποϊκοτάροντας όλες τις συναντήσεις με τον Λούλα, επειδή αυτός «αρνήθηκε να επισκεφτεί τον τάφο του ιδρυτή του σύγχρονου σιωνισμού Χερτζλ, αλλά θα πάει στον τάφο του Αραφάτ». Συνεργάτες του Βραζιλιάνου Προέδρου δήλωναν ότι δεν είναι στο πρωτόκολλο ενός Προέδρου το συγκεκριμένο μνημείο. Σήμερα, ο Λούλα συναντιέται με την παλαιστινιακή ηγεσία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τηλεδιάσκεψη Ομπάμα - Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τηλεδιάσκεψη με στόχο το συντονισμό κυβερνητικής και κατοχικής πολιτικής στο Αφγανιστάν είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο Αφγανός ομόλογός του Χαμίντ Καρζάι, με κυριότερο ζήτημα την «ειρήνευση» μέσω της κατοχής και της σφαγής αμάχων και την «εθνική συμφιλίωση» με τους Ταλιμπάν, που αναμένεται να κοστίσει ακριβά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην κατοχική πολιτική του Αφγανιστάν, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την υλοποίηση της εθνικής συμφιλίωσης και επί των γραμμών που χάραξε η Διάσκεψη του Λονδίνου, προβλέποντας ότι το 2010 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά»...

Σημειώνουμε ότι οι κατοχικές δυνάμεις μετά τη Χελμάντ έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στην Κανταχάρ, που αναφέρεται ως ο επόμενος στόχος στην κλιμάκωση του πολέμου, ενώ και η αφγανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να μετακινεί αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, στο Πακιστάν συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα χτες στα βορειοδυτικά της χώρας να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννιά άνθρωποι, φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν», ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών. Η επίθεση φέρεται να στόχευε «κρησφύγετο των Ταλιμπάν»...

Αθλια προβοκάτσια στην ... κατάλληλη στιγμή

Για άλλη μια φορά, στόχος μιας θλιβερής όσο και ύποπτης ενέργειας, έγινε ο παλαιστινιακός λαός. Την περασμένη βδομάδα, διακινήθηκαν διά μέσου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φωτογραφίες που απεικονίζουν νεαρούς Παλαιστινίους, στη Λωρίδα της Γάζας, ντυμένους γαμπρούς να κρατούν από το χέρι μικρά κοριτσάκια, ντυμένα νύφες. Οι φωτογραφίες αυτές συνοδεύονται από κείμενο στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εικονιζόμενοι στις φωτογραφίες αποκαλούνται νεόνυμφα ζευγάρια, οι αρχές της «Χαμάς» να προωθούν την παιδεραστία(!) ενώ αφήνεται το υπονοούμενο ότι αυτού του είδους «η συνήθεια» επιτρέπεται από το Κοράνι. Το κείμενο, μάλιστα, είναι διανθισμένο από δήθεν δηλώσεις αξιωματούχων της «Χαμάς» και από δήθεν σχετικές ενθαρρυντικές ρήσεις του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Το χειρότερο όλων αυτών είναι ότι το σχετικό ...«ρεπορτάζ» φιλοξενήθηκε σε δεσπόζουσα θέση, με την ένδειξη «αποκλειστικό», ενυπογράφως στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος». Αναπαράχθηκε, δε, από σειρά ιστοσελίδων εθνικιστικού περιεχομένου αλλά και από την ιστοσελίδα του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου!

Αμεσα αντέδρασε, φυσικά, η παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στην Αθήνα καθώς και πλήθος φιλειρηνικών οργανώσεων. Στην ανακοίνωση της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής, υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες προέρχονται από τελετή ομαδικού γάμου που οργάνωσε, το καλοκαίρι, η «Χαμάς» στη Γάζα, προκειμένου να βοηθήσει νέα ζευγάρια, και τονίζεται ότι η ισλαμική παράδοση δεν επιτρέπει στις νύφες να εμφανίζονται δίπλα στους γαμπρούς σε δημόσιες γαμήλιες τελετές, γι' αυτό υπάρχουν τα παρανυφάκια (αυτά ήταν τα μικρά παιδιά), που είναι συγγενείς του ζευγαριού.

Στην ανακοίνωση της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής υπενθυμίζεται δε ότι η Π. Αρχή έχει υπογράψει «όλες τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία του παιδιού και της γυναίκας» και εκφράζεται «λύπη για την αβασάνιστη διακίνηση του σχετικού μηνύματος».

Οχι τυχαία συγκυρία!

Στο σημείο αυτό, θα μπορούσε κανείς, επίσης, να συμπληρώσει τα εξής: οι φωτογραφίες πρωτοκυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από τα μέσα του καλοκαιριού, και μάλιστα, αρχικώς, σχετικό ρεπορτάζ για το αληθινό γεγονός φιλοξενήθηκε στο δίκτυο SkyNews από απεσταλμένο του στη Γάζα. Αρχές Αυγούστου, όταν πρωτοάρχισε η διακίνηση του παραποιημένου μηνύματος, ακολούθησε βροχή διαψεύσεων από την παλαιστινιακή πλευρά αλλά και από δημοσιογραφικές πηγές, διαψεύσεις που φιλοξενήθηκαν και από ισραηλινά ΜΜΕ και ιστοσελίδες.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς όλη αυτή η προϊστορία δεν εμπόδισε την επανεμφάνιση αυτής της προβοκατόρικης «είδησης» αρκετούς μήνες αργότερα στα ελληνικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες. Και δεν μπορεί παρά ν' αναρωτηθεί κανείς για τη χρονική σύμπτωση. Το ...«ρεπορτάζ» κυκλοφορούσε την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση προκαλούσε περαιτέρω, κώφευε στις νέες εκκλήσεις για άρση του φονικού εμπάργκο της Γάζας, απέκλειε μέχρι νεωτέρας τη Δ. Οχθη, ανακοίνωνε επέκταση των εποικισμών της ανατολικής Ιερουσαλήμ και αντιμετώπιζε, ως συνήθως, με σκληρή στρατιωτική και αστυνομική καταστολή τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που μιλούν για ξέσπασμα τρίτης Ιντιφάντα! Τέτοια χρονική συγκυρία!

Για την ιστορία, πάντως, η εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» προχώρησε μετά από τρεις ημέρες σε ανάκληση του δημοσιεύματος, χωρίς, όμως, πολλές εξηγήσεις για τη βινιέτα περί «αποκλειστικών» πληροφοριών.

Ο χαφιές είναι εδώ

Νέα στοιχεία αξιοποίησης του Facebook και άλλων χώρων κοινωνικής δικτύωσης από μυστικές υπηρεσίες έφερε στο φως η Electronic Frontier Foundation, οργάνωση που ασχολείται με τα πολιτικά δικαιώματα στο διαδίκτυο και η οποία έχει στην κατοχή της έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο μυστικοί πράκτορες του FBI και άλλων ομοσπονδιακών υπηρεσιών δημιουργούν προφίλ σε δικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης, με πλαστά στοιχεία για να εξασφαλίσουν πληροφορίες από φερόμενους υπόπτους, μιλώντας μαζί τους, ανταλλάσσοντας μηνύματα, βλέποντας τις φωτογραφίες τους και των δικτυακών τους «φίλων», αναγνωρίζοντας ακόμα και τους συγγενείς τους. Ακόμα μία προσπάθεια φακελώματος μέσω του διαδικτύου που έρχεται στο φως επιβεβαιώνοντας το ρόλο που καλούνται τελικά να διαδραματίσουν οι διαδικτυακοί χώροι κοινωνικής δικτύωσης που εξασφαλίζουν οικειοθελώς προσωπικές πληροφορίες από τους χρήστες, οι οποίες τελικά καταλήγουν να υπηρετούν τις μυστικές υπηρεσίες και τις διωκτικές αρχές, καταστρατηγώντας δικαιώματα και ελευθερίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ