Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Αθλια προβοκάτσια στην ... κατάλληλη στιγμή

Για άλλη μια φορά, στόχος μιας θλιβερής όσο και ύποπτης ενέργειας, έγινε ο παλαιστινιακός λαός. Την περασμένη βδομάδα, διακινήθηκαν διά μέσου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φωτογραφίες που απεικονίζουν νεαρούς Παλαιστινίους, στη Λωρίδα της Γάζας, ντυμένους γαμπρούς να κρατούν από το χέρι μικρά κοριτσάκια, ντυμένα νύφες. Οι φωτογραφίες αυτές συνοδεύονται από κείμενο στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εικονιζόμενοι στις φωτογραφίες αποκαλούνται νεόνυμφα ζευγάρια, οι αρχές της «Χαμάς» να προωθούν την παιδεραστία(!) ενώ αφήνεται το υπονοούμενο ότι αυτού του είδους «η συνήθεια» επιτρέπεται από το Κοράνι. Το κείμενο, μάλιστα, είναι διανθισμένο από δήθεν δηλώσεις αξιωματούχων της «Χαμάς» και από δήθεν σχετικές ενθαρρυντικές ρήσεις του Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Το χειρότερο όλων αυτών είναι ότι το σχετικό ...«ρεπορτάζ» φιλοξενήθηκε σε δεσπόζουσα θέση, με την ένδειξη «αποκλειστικό», ενυπογράφως στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος». Αναπαράχθηκε, δε, από σειρά ιστοσελίδων εθνικιστικού περιεχομένου αλλά και από την ιστοσελίδα του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου!

Αμεσα αντέδρασε, φυσικά, η παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή στην Αθήνα καθώς και πλήθος φιλειρηνικών οργανώσεων. Στην ανακοίνωση της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής, υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες προέρχονται από τελετή ομαδικού γάμου που οργάνωσε, το καλοκαίρι, η «Χαμάς» στη Γάζα, προκειμένου να βοηθήσει νέα ζευγάρια, και τονίζεται ότι η ισλαμική παράδοση δεν επιτρέπει στις νύφες να εμφανίζονται δίπλα στους γαμπρούς σε δημόσιες γαμήλιες τελετές, γι' αυτό υπάρχουν τα παρανυφάκια (αυτά ήταν τα μικρά παιδιά), που είναι συγγενείς του ζευγαριού.

Στην ανακοίνωση της παλαιστινιακής διπλωματικής αποστολής υπενθυμίζεται δε ότι η Π. Αρχή έχει υπογράψει «όλες τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία του παιδιού και της γυναίκας» και εκφράζεται «λύπη για την αβασάνιστη διακίνηση του σχετικού μηνύματος».

Οχι τυχαία συγκυρία!

Στο σημείο αυτό, θα μπορούσε κανείς, επίσης, να συμπληρώσει τα εξής: οι φωτογραφίες πρωτοκυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο από τα μέσα του καλοκαιριού, και μάλιστα, αρχικώς, σχετικό ρεπορτάζ για το αληθινό γεγονός φιλοξενήθηκε στο δίκτυο SkyNews από απεσταλμένο του στη Γάζα. Αρχές Αυγούστου, όταν πρωτοάρχισε η διακίνηση του παραποιημένου μηνύματος, ακολούθησε βροχή διαψεύσεων από την παλαιστινιακή πλευρά αλλά και από δημοσιογραφικές πηγές, διαψεύσεις που φιλοξενήθηκαν και από ισραηλινά ΜΜΕ και ιστοσελίδες.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς όλη αυτή η προϊστορία δεν εμπόδισε την επανεμφάνιση αυτής της προβοκατόρικης «είδησης» αρκετούς μήνες αργότερα στα ελληνικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες. Και δεν μπορεί παρά ν' αναρωτηθεί κανείς για τη χρονική σύμπτωση. Το ...«ρεπορτάζ» κυκλοφορούσε την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση προκαλούσε περαιτέρω, κώφευε στις νέες εκκλήσεις για άρση του φονικού εμπάργκο της Γάζας, απέκλειε μέχρι νεωτέρας τη Δ. Οχθη, ανακοίνωνε επέκταση των εποικισμών της ανατολικής Ιερουσαλήμ και αντιμετώπιζε, ως συνήθως, με σκληρή στρατιωτική και αστυνομική καταστολή τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες, ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις που μιλούν για ξέσπασμα τρίτης Ιντιφάντα! Τέτοια χρονική συγκυρία!

Για την ιστορία, πάντως, η εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» προχώρησε μετά από τρεις ημέρες σε ανάκληση του δημοσιεύματος, χωρίς, όμως, πολλές εξηγήσεις για τη βινιέτα περί «αποκλειστικών» πληροφοριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ