ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απεργία στα ολυμπιακά έργα στο Σότσι

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Sotsi.ru» περίπου 300 οικοδόμοι στην πόλη Σότσι, όπου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες, προκήρυξαν απεργία.

Οι οικοδόμοι κατασκευάζουν σπίτια για τους ανθρώπους, η ακίνητη περιουσία των οποίων κατεδαφίστηκε για να χτιστεί το ολυμπιακό χωριό και παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες. Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους απαιτούν την εξόφληση των μισθών τους.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του συνεργείου, Ασκάρμπι Τσέεφ, στην ομάδα του, που αποτελείται από έξι άτομα, οι εργάτες αναγκάστηκαν να χρεωθούν 180 χιλιάδες ρούβλια για να τα βγάλουν πέρα. Από τη μεριά του ο οικοδόμος Αρμέν Επρικιάν συμπλήρωσε: «Η απεργία είναι μοναδικός τρόπος να πάρουμε τα λεφτά μας».

Νωρίτερα ο οικοδόμος Ιγκορ Πετσόριν που ήρθε για δουλεία από την περιοχή του Αλτάι, υπέβαλε επιστολή στην Εισαγγελία της περιοχής του Αντλερ, όπου εξέθεσε την κατάσταση με τους απλήρωτους μισθούς. Υστέρα από τη συνέντευξή του στην τοπική τηλεόραση άνδρες της αστυνομίας τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τον κατηγόρησαν πως έχει λήξει η άδεια παραμονής του στην πόλη του Σότσι. Τώρα είναι ελεύθερος, όμως φοβάται νέα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του.

Η βασική εργοδοτική εταιρεία «Μοσκονβερσπρόμ» ισχυρίζεται πως η κατασκευαστική εταιρεία «Σόλνετσνι ντομ», που έχει αναλάβει εργολαβικά έργα, δε δουλεύει ποιοτικά επειδή οι εργαζόμενοι-οικοδόμοι είναι ανειδίκευτοι. Γι' αυτό το λόγο δεν υπογράφει τα έγγραφα για την παράδοση των εκτελούμενων εργασιών. Από τη μεριά του ο υποδιευθυντής της «Σόλνετσνι ντομ», Ιγκορ Πριγκολόβκιν, δηλώνει πως τα έγγραφα δεν υπογράφονται συνειδητά για να μην πληρώνονται οι οικοδόμοι.

Την ώρα που οι εργοδότες ρίχνουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την κατάσταση, οι οικοδόμοι αναγκάζονται να κατεβούν σε απεργία για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας προειδοποιεί ότι δε θα επικυρώσει τη νέα συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό, εάν αυτή δεν περιλαμβάνει τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ανακοίνωση που έγινε λίγες μόλις ημέρες πριν την επικείμενη επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, στη Μόσχα. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χτες πως το χρονοδιάγραμμα και η τοποθεσία της υπογραφής της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οκτώ νεκρούς πολίτες και 11 τραυματισμένους άφησαν πίσω τους οι δύο σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις κατά μικρών λεωφορείων στην κεντρική πόλη Μουσαγιάμπ.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Συνεχίστηκαν και χτες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των λεγόμενων «Κόκκινων Πουκάμισων» στην Ταϊλάνδη, που στηρίζουν τον αποπεμφθέντα πρωθυπουργό Θακσίν Σιναουάτρα (έφυγε λόγω σκανδάλων χρηματισμού). Χτες προχώρησαν στη δωρεά αίματος ως μέτρο πίεσης για την επιστροφή του. Φυσικά και οι σημερινοί κυβερνώντες και ο αποπεμφθείς για τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών δουλεύουν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- «Φημολογίες» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν τα περί «κατασκευής πυρηνικών όπλων» από το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια και αναρωτώμενος γιατί «χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα, όπως το Ισραήλ, θέτουν όρους σε όσους δεν έχουν».

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Τη δημιουργία ενός διεθνούς ταμείου για την ανοικοδόμηση της Αϊτής πρότεινε χτες ο πρωθυπουργός Ζαν Μαξ Μπελρίβ ενόσω τη ρημαγμένη από το σεισμό χώρα επισκέπτονται αντιπροσωπείες από 14 χώρες από το σύνολο των 25 που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο Δωρητών που θα γίνει στις 31 Μάρτη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την πρόθεσή του να παραμείνει στην ηγεσία των Εργατικών εκφράζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ακόμη και εάν το κυβερνών κόμμα αναγκαστεί, έπειτα από 13 χρόνια, να παραδώσει την εξουσία μετά τις προσεχείς εκλογές.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ως τον Απρίλη του 2011 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Νιγηρία ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της εθνικής εκλογικής επιτροπής στη δυτικοαφρικανική χώρα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί πειρατές άφησαν χτες ελεύθερο το δεξαμενόπλοιο «MV Theresa VIII» με 28μελές πλήρωμα από τη ΛΔ Κορέας που μετέφερε χημικά με λύτρα περίπου 3,5 εκατ. δολαρίων.

ΝΗΣΙΑ ΦΙΤΖΙ
Χιλιάδες άστεγοι λόγω του τυφώνα «Τόμας»

ΣΟΥΒΑ.--

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε χτες στα νησιά Φίτζι του Ειρηνικού, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Τόμας», σε δεκάδες κατοικίες, καλλιέργειες, δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών και άλλες υποδομές.

Ως χτες, οι τοπικές αρχές δεν ήταν σε θέση να αναφέρουν το πλήρες μέγεθος των καταστροφών που ήταν περισσότερες στο βορειοανατολικό τμήμα των Νησιών Φίτζι. Αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν το θάνατο μιας γυναίκας, εκφράζοντας φόβο πως τα θύματα του τυφώνα θα αυξηθούν τα επόμενα 24ωρα. Ανακοίνωσαν επίσης πως πάνω από 17.000 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να μεταβούν σε 240 προσωρινούς καταυλισμούς.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης Κόμοντορ Φρανκ, ανακοίνωσε μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας και συμμετοχή του στρατού στις προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης των ζημιών. Απηύθυνε έκκληση για βοήθεια, που έγινε άμεσα αποδεκτή από χώρες της περιοχής όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Ενίσχυση στρατηγικών δεσμών»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με την υπογραφή σειράς συμφωνιών κυρίως στον ενεργειακό τομέα ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Βενεζουέλα, η δεύτερη κατά σειρά μέσα σε δύο χρόνια. Επίσης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στη Βραζιλία για πρώτη φορά για συναντήσεις με στόχο τη «σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών» που κατά τον Λουκασένκο «έχουν παρόμοιες θέσεις σε βασικά ζητήματα της διεθνούς πολιτικής».

Οσον αφορά τις συμφωνίες, που κατά τους δύο προέδρους «ενισχύουν τους στρατηγικούς δεσμούς» μεταξύ των δύο χωρών, προβλέπουν τη σύσταση κοινής εταιρείας Λευκορωσίας - Βενεζουέλας για την εισαγωγή και διανομή εμπορεύσιμων αγαθών (κυρίως βαρέα μηχανήματα και ενεργειακά προϊόντα) από τη Λευκορωσία στη Βενεζουέλα, αλλά και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική. Επίσης οι συμφωνίες προβλέπουν την αποστολή αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα σε διυλιστήρια στη Λευκορωσία, όπως τόνισε ο Λουκασένκο «και από κοινού θα προχωρούμε στην κατεργασία και θα πωλούμε τα πετρελαϊκά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά». Σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», η συμφωνία προβλέπει την οικοδόμηση στη Βενεζουέλα δικτύου αγωγών με τη βοήθεια της Λευκορωσίας, αγωγών πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου για τη μεταφορά τους σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά. Τέλος, οι συμφωνίες προβλέπουν επίσης την οικοδόμηση τριών ή τεσσάρων κατασκευαστικών εργοστασίων τρακτέρ, φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων στη Βενεζουέλα, καθώς και μιας πλινθοποιίας (εργοστάσιο κατασκευής τούβλων) στη Βενεζουέλα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες έχουν συνάψει τα τελευταία πέντε χρόνια συνολικά 70 συμφωνίες και διμερές εμπορικό όγκο άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

ΤΣΕΧΙΑ
Ανασυγκροτείται η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας

Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Πράγας στις 27 Γενάρη 2010 που ακύρωσε προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας για απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας, η οργάνωση αυτή προχωράει στην ανασυγκρότησή της μετά τη διοργάνωση «έκτακτου συνεδρίου», που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη.

Στην απόφαση, που γίνεται αναφορά σε όλο το ιστορικό της δίωξης που ξεκίνησε το 2006 γιατί ενόχλησε ο χαρακτήρας της οργάνωσης που από το πρόγραμμά της έθετε το ζήτημα της ανατροπής του καπιταλισμού και της κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής, σημειώνεται η σημασία της καμπάνιας αλληλεγγύης στους νέους κομμουνιστές, τόσο στην Τσεχία όσο και διεθνώς και εκφράζονται ευχαριστίες στις νεολαιίστικες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η ΚΕΝ θεωρεί τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως «σημαντική επιτυχία και ως ένα σημαντικό χτύπημα στην αντικομμουνιστική εκστρατεία στην Τσεχία», ωστόσο επισημαίνει ότι δεν πρέπει «αποκλείεται να υπάρξουν και νέες απειλές στο μέλλον, γι' αυτό θεωρεί ότι πρέπει η απόφαση αυτή να γίνει προτροπή στην πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό, την προσπάθεια ποινικοποίησης και της δράσης του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας) και γενικότερα της πάλης για το σοσιαλισμό».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υποκρισία για σκάνδαλα παιδεραστίας στην εκκλησία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε διαθεσιμότητα έθεσε ο αρχιεπίσκοπος Μονάχου (στην πρώην επισκοπή του νυν Πάπα δηλαδή) ιερέα που παραβίασε την απαγόρευση που του είχε τεθεί να βρίσκεται κοντά σε παιδιά, εξαιτίας της καταδίκης του για παιδεραστία το 1986 (!) που δεν εμπόδισε φυσικά να επαναπροσληφθεί στη θέση του. Στην ανακοίνωση της καθολικής αρχιεπισκοπής τονίζεται ότι ερευνάται και το ενδεχόμενο νέου περιστατικού παιδεραστίας. Την ίδια στιγμή, η μονή Σανκτ Οτιλιέν, στη Βαυαρία, απηύθυνε δημόσια έκκληση να παρουσιαστούν θύματα παιδεραστίας με δράστες μοναχούς της, αρκετοί εκ των οποίων δε βρίσκονται στη ζωή πια, παραδεχόμενη ότι πολλοί από αυτούς είχαν καταδικαστεί για παιδεραστία (!).

Οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα παιδεραστίας σε καθολικά ιδρύματα της Γερμανίας έχουν λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας, με το Βατικανό να μιλά «για τιμωρία».

ΛΙΒΥΗ
Διχοτόμηση της... Νιγηρίας προτείνει ο Καντάφι

TΡΙΠΟΛΗ - ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Τη διχοτόμηση της Νιγηρίας προκειμένου να δημιουργηθεί κράτος μουσουλμάνων και κράτος χριστιανών «για να αποφευχθεί νέα αιματοχυσία» πρότεινε χτες ο πρόεδρος της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι στη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές.

Υπέδειξε μάλιστα ως επιτυχημένο το ιστορικό παράδειγμα της Ινδίας και της δημιουργίας του Πακιστάν το 1947, λέγοντας πως εκείνη «η ριζοσπαστική λύση έσωσε τη ζωή πολλών εκατομμυρίων ινδουιστών και μουσουλμάνων», αν και προκάλεσε χαοτικές καταστάσεις και συγκρούσεις με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Πάντως, ο Καντάφι, που ως πρόσφατα ήταν προεδρεύων της Αφρικανικής Ενωσης, επέμεινε στην πρότασή του λέγοντας ότι οι πρόσφατες σφαγές χριστιανών στη νιγηριανή πόλη Τζος από Μουσουλμάνους ήταν «μία βαθιά σύρραξη θρησκευτικής φύσης που προκλήθηκε «από ένα ομοσπονδιακό κράτος το οποίο δημιουργήθηκε και επιβλήθηκε από τους Βρετανούς πρώην αποικιοκράτες παρά τη λαϊκή αντίδραση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ