ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ξεκινά πλατιά οικονομική εξόρμηση

Μάχη άρρηκτα δεμένη με την ολόπλευρη ενίσχυση των ταξικών αγώνων είναι η οικονομική καμπάνια που ξεκινά από τις 29 Μάρτη έως τις 30 Ιούνη

Οικονομική εξόρμηση με τη μορφή λαχειοφόρου ξεκινά από τις 29 Μάρτη μέχρι και τις 30 Ιούνη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Οπως τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η οικονομική του ενίσχυση θα δυναμώσει τον ταξικό προσανατολισμό και τους ταξικούς αγώνες της εργατικής τάξης, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της διεθνιστικής εργατικής αλληλεγγύης. Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα δίνει όλες του τις δυνάμεις οργανώνοντας και συντονίζοντας τις προσπάθειες της εργατικής τάξης, των εργατικών σωματείων, των ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων για να αντιμετωπιστεί η επίθεση του κεφαλαίου, των πολιτικών του εκπροσώπων ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Το άνοιγμα που έχει κάνει το ΠΑΜΕ, η οργάνωση μεγάλων απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων, η πραγματοποίηση πολύμορφων εκδηλώσεων για όλα τα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών, έχουν καταγράψει το ΠΑΜΕ σαν μια δύναμη ευθύνης που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ευθύνες που έχουμε αναλάβει. Μπορούμε να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη των χιλιάδων εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, νέων εργαζομένων, μεταναστών, που διαπιστώνουν τη σημασία της ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, του ταξικού κινήματος και προσδοκούν περισσότερα από αυτό.

Προϋπόθεση και όρος της δράσης του ΠΑΜΕ είναι η οικονομική του ενίσχυση. Το ΠΑΜΕ στηρίζεται στους εργαζόμενους, σ' αυτούς που έρχεται σε επαφή κάθε μέρα στον αγώνα, στις παρεμβάσεις του, στα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, δυναμώνοντας τους δεσμούς μαζί τους. Στηρίζεται στα εργατικά σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, τους συνδυασμούς, τις επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις επιτροπές στις συνοικίες, τις εργατογειτονιές.

Το ΠΑΜΕ δεν έχει επομένως άλλους πόρους. Το κεφάλαιό του είναι οι θέσεις του, η δράση του. Η οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ θα δυναμώσει τον ταξικό προσανατολισμό, τον ταξικό αγώνα. Η οικονομική του ενίσχυση θα βοηθήσει ακόμα πιο πολύ στην έκφραση της διεθνιστικής εργατικής αλληλεγγύης στους εργάτες όλου του κόσμου. Η οικονομική ενίσχυση θα δυναμώσει το ταξικό εργατικό κίνημα, θα δώσει ένα ακόμη γερό χτύπημα στη γραμμή των κοινωνικών διαλόγων, του συμβιβασμού, της υποταγής.

Για να μπορέσει το ΠΑΜΕ να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της ταξικής πάλης, της οργάνωσης των αγώνων απαιτούνται αυξημένα οικονομικά μέσα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αποφάσισε οικονομική εξόρμηση με τη μορφή της λαχειοφόρου. Θα ξεκινήσει από τις 29 Μάρτη έως τέλος Ιούνη. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο. Χρειάζεται με επιμονή, αποφασιστικότητα, καλή οργάνωση να απευθυνθούμε παντού. Η κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, ο κάθε συνδικαλιστής, η κάθε επιτροπή αγώνα. Θα χρεωθούν όλα τα μέλη των διοικήσεων με έλεγχο. Τα αγωνιστικά ψηφοδέλτιά μας. Ακόμη δραστήριοι εργαζόμενοι που πρωτοστατούν στους κλάδους, στα εργοστάσια. Ερχόμαστε και με αυτόν τον τρόπο σε επαφή με εκατοντάδες εργαζόμενους, συζητάμε μαζί τους την ανάγκη να δυναμώσει το ΠΑΜΕ για να μπορεί από καλύτερες θέσεις να οργανώνει την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι μονόδρομος για το ταξικό κίνημα. Στόχος μας να είναι να μην επιστραφεί κανένας λαχνός. Το κύρος του ΠΑΜΕ μέσα στην εργατική τάξη είναι ανεβασμένο και οι εργαζόμενοι θα ανταποκριθούν.

Ο κάθε λαχνός θα στοιχίζει 5 ευρώ. Το οριστικό κλείσιμο των λαχνών θα γίνει την 30ή Ιούνη».

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΜΕΝ
Να δοθεί βάρος στις Επιτροπές Αγώνα

Η οργάνωση της μάχης μέσα κι έξω από τα καράβια απασχόλησε τη χτεσινή ΓΣ

Σταθμό στην πρωτοπόρα αγωνιστική πορεία που διαγράφει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, αποτέλεσε η χτεσινή γενική συνέλευση της Ενωσης, όπου οι μηχανικοί μέσα από πλούσιο προβληματισμό και διάλογο, με εφόδιο τη νέα πείρα που κατέκτησαν μέσα από τις μεγαλειώδεις απεργιακές αναμετρήσεις που έδωσαν, εξουσιοδότησαν τη διοίκησή τους να συμβάλει με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην οργάνωση και συσπείρωση δυνάμεων, με επιτροπές αγώνα μέσα και έξω από τα καράβια, με στόχο την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Από τις τοποθετήσεις των μηχανικών που έγιναν στη διάρκεια της συνέλευσης, όπου μεταφέρθηκε εμπειρία από τις συνθήκες γαλέρας που βιώνουν οι ναυτεργάτες στα καράβια, αλλά και την έγκριση της εισήγησης της διοίκησης που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, έγινε καθαρό ότι οι μηχανικοί δε διεκδικούν μόνο αιτήματα για τις ανάγκες του σήμερα. Ο αγώνας τους συγκρούεται με την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, έρχεται σε ρήξη με το σύνολο της πολιτικής που δίνει αέρα στα πανιά της εφοπλιστικής επιθετικότητας και αναδεικνύει την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης που είναι προς όφελος των συμφερόντων του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Χωρίς περιστροφές, καθαρά και ξάστερα, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ ανέφερε: «Εμείς η εργατική τάξη, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου. Χωρίς εμάς τα πλοία, οι βιομηχανίες, οι τόποι δουλειάς είναι κουφάρια. Αυτή την κινητήρια δύναμη εκμεταλλεύεται το κεφάλαιο για την κερδοφορία του» και πρόσθεσε το ίδιο αποφασιστικά: «Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμή μας, στο δίκιο της τάξης μας γιατί στην Ιστορία δεν υπήρξε κοινωνία χωρίς εργάτες, ενώ αντίθετα υπήρξε χωρίς κεφαλαιοκράτες και το μεγάλο καθήκον της εργατικής τάξης σήμερα μπροστά στη σήψη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής είναι η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και λαϊκό έλεγχο, να αξιοποιούνται και να αναπτύσσονται ολοκληρωμένα οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».

ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προχωρούν σε 4ήμερη εργασία και απολύσεις

«Αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας έχει δώσει η αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΕΕ

Στην επιβολή 4ήμερης εργασίας με αντίστοιχη μείωση αποδοχών για όλο το προσωπικό προχωρά από την 1η Απρίλη η εργοδοσία στη φαρμακοβιομηχανία KLEVA, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και το αναμενόμενο δελτίο τιμών στα φάρμακα. Μάλιστα, για να δεχτούν αδιαμαρτύρητα οι εργαζόμενοι αυτήν την εξέλιξη, το Φλεβάρη έκανε δύο απολύσεις και πριν λίγες μέρες παρουσίασε τη μείωση των ημερών εργασίας αναγκαία, προκειμένου να μην απολυθούν κι άλλοι!

Το τελευταίο διάστημα, και στον κλάδο του φαρμάκου - καλλυντικού, οι εργοδότες εμφανίζονται αποθρασυμένοι από τη στήριξη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα «παίρνουν τα μέτρα τους», πιέζουν με όλα τα μέσα προκειμένου να μην «κουνιέται φύλλο». Σημειώνεται μπαράζ τέτοιων μέτρων από τους εργοδότες, ιδιαίτερα τις παραμονές της τελευταίας απεργίας, όπως: Απολύσεις στη Lavipharm (μια μέρα πριν την απεργία στις 11 Μάρτη, με τις απολύσεις στον όμιλο να φτάνουν τις 20 τους τελευταίους μήνες), απολύσεις στην Kleva και εκ περιτροπής εργασία, απειλές για απολύσεις αν θα απεργήσουν στην φαρμακαποθήκη πρώην Μαρινόπουλος του ομίλου Alapis. Απολύσεις στη Φαρμανέλ, απειλές για απολύσεις στη Φαμάρ Αυλώνα αν θα απεργήσουν, «οικειοθελείς αποχωρήσεις», απολύσεις ιατρικών επισκεπτών από πολλές εταιρείες, δήθεν για μείωση εργασίας κ.ά.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Δεν θα επιτρέψουμε στους φαρμακοβιομηχάνους τη δική τους κρίση να την φορτώσουν στις πλάτες μας, να διαλύσουν τη ζωή μας». Καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι: «Είμαστε δύναμη υπολογίσιμη, αρκεί να το πιστέψουμε. Εμείς χωρίς αφεντικά μπορούμε να ζήσουμε, αυτοί χωρίς τους εργάτες, όχι. Γι' αυτό μας θέλουν με σκυμμένο το κεφάλι».

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στο σκλαβοπάζαρο

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης οι οποίοι, με συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην αρχή της γέφυρας του Σχιστού (φανάρια Σκαραμαγκά) και πορεία στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, απαιτούν στο έργο της επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ να προσληφθούν άνεργοι από τις ειδικότητές τους με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους. Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών έχουν αποφασίσει και παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι, ενώ τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών καλούν στη συγκέντρωση όλους τους άνεργους του κλάδου.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, τα σχέδια των ΕΛΠΕ για την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα, είναι ενεργοποιώντας τη συνθήκη Μπολκεστάιν να προσλάβουν φτηνούς ανασφάλιστους εργάτες μέσω δουλεμπορικών γραφείων της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

ΚΑΒΑΛΑ
Σκοτώθηκε 40χρονος οικοδόμος

Εργάτης έχασε τη ζωή του, πέφτοντας από μπαλκόνι, την ώρα που εκτελούσε οικοδομικές εργασίες σε κατοικία. Το εργατικό «ατύχημα» έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο Χορτοκόπι Καβάλας. Ο άτυχος 40χρονος, κάτοικος Ν. Περάμου Καβάλας, έπεσε από μπαλκόνι ύψους τριών (3) μέτρων, με αποτέλεσμα το θανατηφόρο τραυματισμό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ