ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ο κοινός αγώνας έφερε τα πρώτα αποτελέσματα

Ο υφυπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε πως τις επόμενες μέρες θα καταβληθούν στο Δήμο τα χρήματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί. Εγινε ένα πρώτο βήμα αλλά ο αγώνας συνεχίζεται για μόνιμη και οριστική λύση

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Ο κοινός αγώνας της δημοτικής αρχής Νίκαιας και των κατοίκων της πόλης έφερε τα πρώτα αποτελέσματα.

Στις 11 χτες το πρωί ο Δήμος της Νίκαιας έκλεισε, και η δημοτική αρχή μαζί με εργαζόμενους και κατοίκους συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών απαιτώντας δυναμικά να δοθούν άμεσες και μόνιμες λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, το οποίο δημιούργησαν οι ίδιες οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Απόντες και από τη χτεσινή κινητοποίηση ήταν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στο Δήμο.

Κάτω από την πίεση ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόβλιας, στη συνάντηση που είχε με τη δημοτική αρχή, δεσμεύτηκε πως τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν στο Δήμο οι ΚΑΠ Μάρτη και η ΣΑΤΑ Νοέμβρη. Παράλληλα - σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου, αμέσως μετά τη συνάντηση - είδε θετικά το αίτημα της δημοτικής αρχής για πάγωμα των τοκοχρεολυσίων. Την τελική απάντηση όμως για το θέμα αυτό θα τη δώσει ο ίδιος ο υπουργός. Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει αποδώσει τα θεσμοθετημένα έσοδα στο Δήμο με αποτέλεσμα να καθυστερεί η μισθοδοσία των εργαζομένων του. Δηλαδή, δεν έχουν καταβληθεί οι ΚΑΠ Μάρτη και άλλα 1,5 εκατ. ευρώ από ΣΑΤΑ, πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και Τέλη Ζύθου, τα οποία θα έπρεπε να έχουν μπει στα ταμεία του Δήμου το Δεκέμβρη 2009.

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος ενημερώνει τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση με τον υφυπουργό
Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος ενημερώνει τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση με τον υφυπουργό
Οι χτεσινές δεσμεύσεις ήταν μεν ένα πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Γι' αυτό ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος κάλεσε όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της πόλης σε κοινό αγώνα, για «να σπάσουμε την κυβερνητική πολιτική» και να δοθούν αποτελεσματικές και μόνιμες λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου.

Η δημοτική αρχή έχει εδώ και καιρό καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο για την αντιμετώπιση του οξύτατου οικονομικού προβλήματος. Συγκεκριμένα, ζητά πάγωμα των τοκοχρεολυσίων, αύξηση σταθερά (κάθε μήνα) της επιχορήγησης για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ 164 και απόδοση των «παράνομα» παρακρατηθέντων πόρων από την πόλη.

Κατάπτυστη παρέμβαση από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κι ενώ η δημοτική αρχή αντιστέκεται στην κυβερνητική πολιτική και με μπροστάρη τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο, με αγώνες αποσπά λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ως στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, επιχειρεί να βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση. Με μια προκλητική ανακοίνωση, προσπαθεί φανερά να σπάσει το αγωνιστικό μέτωπο της δημοτικής αρχής και των εργαζομένων. Καταφέρεται εναντίον του Δήμου ότι δήθεν δεν «καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων αλλά εξοφλεί τους εργολάβους»! Είναι φανερό ότι επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση και αποπροσανατολισμό στους εργαζόμενους και να δείξει ως «εχθρό» τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο!

Σε ανακοίνωση - απάντηση η δημοτική αρχή της Νίκαιας τονίζει: «όπως το γνωρίζει το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου, όχι μόνο δεν εξοφλούμε εργολάβους και γι' αυτό δε γίνεται η μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά γίνεται το εντελώς αντίθετο. Παίρνουμε λεφτά προσδιορισμένα για έργα και τα δίνουμε για μισθούς. Το τελευταίο διάστημα πάνω από 1.000.0000 ευρώ που είχαν έρθει για έργα στην πόλη πήγαν στη μισθοδοσία των εργαζομένων αναμένοντας τις κρατικές επιχορηγήσεις». Επιπλέον, υπενθυμίζει τα ποσά που οφείλει σήμερα η κυβέρνηση στο Δήμο και τονίζει πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα για τη μισθοδοσία των πάνω από 300 εργαζομένων που μονιμοποιήθηκαν μετά το ΠΔ 167, αλλά δημιουργούν μια «νέα» γενιά παρακρατηθέντων πόρων.

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 1ου ΚΑΙ 2ου ΓΕΛ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Κινητοποίηση με αφορμή το θάνατο 17χρονης

Το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, μπροστά στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Θερμαϊκού απέκλεισαν χτες το πρωί μαθητές, γονείς και καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο 17χρονης μαθήτριας. Η άτυχη νεαρή παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο το περασμένο Σάββατο μπροστά στο σχολείο, την ώρα που επιχειρούσε να διασχίσει ένα σημείο του δρόμου που θεωρείται «καρμανιόλα» για τους πεζούς. Μάλιστα, το τραγικό συμβάν έγινε μπροστά στα μάτια του πατέρα της που περίμενε το παιδί του στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας για τους μαθητές και γενικότερα τους πεζούς που διασχίζουν το δρόμο. Στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας με τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση, τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Στο αίτημα των συλλόγων γονέων για τη δημιουργία πεζογέφυρας για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τις τοπικές και κρατικές αρχές. Στο σημείο δεν υπάρχει σχολικός τροχονόμος, αλλά δεν είναι συχνή και η παρουσία της τροχαίας, ώστε να υπάρχει προληπτικά κάποιος έλεγχος.

Το φανάρι ανάβει πράσινο στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας για τους πεζούς, αλλά στη μέση ενός μεγάλου στο πλάτος του δρόμου, δεν υπάρχει νησίδα για να περιμένει κάποιος που θέλει να περάσει και το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας. Επίσης, δεν υπάρχει πεζοδρόμιο στη στάση του ΟΑΣΘ όπου περιμένουν οι μαθητές τα λεωφορεία και ενώ τα αυτοκίνητα περνούν σε απόσταση αναπνοής.

Πλημμύρες στο νομό Σερρών

Περισσότερα από 5.000 στρέμματα με καλλιέργειες από βαμβάκι, σιτάρι και καλαμπόκι καλύφθηκαν από τα νερά όταν υπερχείλισε ο ποταμός Στρυμόνας. Ο μεγάλος όγκος των υδάτων μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, είχε σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση του τεχνητού αναχώματος του Γαστρόλακα. Επλήγησαν κυρίως εκτάσεις και καταστράφηκαν καλλιέργειες που ανήκουν στους δήμους Αμφίπολης, Ροδολίβους και Ν. Ζίχνης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση και πορεία πυροσβεστών

Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί, πυροσβέστες, μόνιμοι και συμβασιούχοι, αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Οι πυροσβέστες διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαναφορά του προηγούμενου ωραρίου εργασίας (24ωρη βάρδια), και αυξήσεις στους μισθούς.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, δήλωσε τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους και τους προέτρεψε να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ικανοποίησή τους. Να μην αποδεχθούν την κινδυνολογία και τον εκφοβισμό περί εθνικής πτώχευσης. Οπως είπε, υπάρχει πλούτος, τον παράγουν οι εργαζόμενοι όμως τον καρπώνεται το κεφάλαιο. Και τους κάλεσε να δυναμώσουν τον αγώνα, που στόχο θα έχει την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΛΗΜΝΟΣ
Σύσκεψη για τους μετανάστες

Σύσκεψη με θέμα: «Δικαιώματα των μεταναστών και οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» (αίθουσα Γκαλιουρή). Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, στέλεχος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ