ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
Σελ. /32
Επικίνδυνη εμπλοκή

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αποτελούν η επίθεση στα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα από τη μια και η πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς από την άλλη. Απόδειξη αυτής της σύμφυσης αποτελούν οι εξελίξεις που ακολούθησαν τις επισκέψεις του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, σε Βερολίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον. Το κλείσιμο της υπόθεσης των υποβρυχίων με τους όρους που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της γερμανικής πολυεθνικής, οι διαβεβαιώσεις για την αγορά 6 φρεγατών από τους Γάλλους και οι προχτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας για αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής κατοχικής δύναμης στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο και η συμμετοχή στην «αντιπυραυλική ασπίδα», αποτελούν ορισμένα από τα ανταλλάγματα της πολιτικής στήριξης και μαζί με τις προωθούμενες διευθετήσεις στο Αιγαίο σηματοδοτούν νέα δεινά για τους λαούς της περιοχής.

Επιβεβαιώνεται ότι η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να προωθήσουν στρατηγικού χαρακτήρα διευθετήσεις, οι οποίες αναπόφευκτα, εξαιτίας της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, είναι δυσμενέστερες για τις χώρες που βρίσκονται χαμηλότερα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, παρά το γεγονός ότι η αστική τάξη και σ' αυτές τις χώρες βγαίνει συγκριτικά κερδισμένη. Για παράδειγμα, από την αναβάθμιση της συμμετοχής στο Αφγανιστάν, το οποίο αποτελεί μέτωπο βασικού ενδιαφέροντος για τις αμερικανικές πολυεθνικές, η ελληνική αστική τάξη φιλοδοξεί να κερδίσει κομμάτι της πίτας που μοιράζουν οι ιμπεριαλιστές, ή την αναβάθμισή τους, π.χ., στα Βαλκάνια, την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει δυσβάσταχτο κόστος και να εκτεθεί σε απρόβλεπτους κινδύνους.

Αποκαλυπτικός για τα παραπάνω ήταν ο Ε. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. Αφού διαβεβαίωσε ότι «τώρα το τάγμα μας στο Αφγανιστάν αποκτά ενεργό και συγκεκριμένη εκπαιδευτική αποστολή», παραδέχθηκε την ύπαρξη κινδύνων, αφού, όπως είπε, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να «διασφαλίζεται η υποδομή, που είναι αναγκαία για τη μετακίνηση των στελεχών μας, ιδίως έναντι του κινδύνου, των ατυποποίητων εκρηκτικών μηχανισμών». Για την ουσία της υπόθεσης, είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. «Η ενεργός και αξιόπιστη συμμετοχή μας - είπε - σε αυτού του είδους τις αποστολές στοχεύει πρωτίστως στη διαμόρφωση ενός πολύ μεγάλου διπλωματικού κεφαλαίου, που θωρακίζει τη χώρα στα πραγματικά μέτωπα άμυνας και ασφάλειας που έχει, δηλαδή σε σχέση με μία πιθανή σημειακή κρίση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο». Και αυτά όταν οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, με την ανοχή αν όχι και υποδαύλιση από τους ιμπεριαλιστές, αμφισβητούν κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Με άλλα λόγια, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, προσπαθεί να ταυτίσει στη συνείδηση του λαού το εθνικό συμφέρον με τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολιτικοστρατιωτικούς σχηματισμούς. Αυτό βεβαιώνει η διαχρονική συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές, ξεκινώντας από την Κορέα το '50 και φθάνοντας στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Πού κατέληξαν όλα τα παραπάνω; Στην προωθούμενη συνδιαχείριση στο Αιγαίο, με ΝΑΤΟική ομπρέλα, στο πνεύμα των ίδιων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων, με χαμένο τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Να γιατί δε χωράει καμιά καθυστέρηση στην οικοδόμηση ισχυρών λαϊκών αναχωμάτων στην αντιλαϊκή πολιτική. Να γιατί επιβάλλεται το αντιπάλεμα των σχεδίων των μακελάρηδων, που θα φτάνει μέχρι τη διεκδίκηση της αποδέσμευσης της χώρας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Στη συλλογική πάλη η διέξοδος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι υπουργοί Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους για τα σκληρά αντιασφαλιστικά μέτρα που επωάζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα αφήνουν αιχμές για μέσα ενημέρωσης που δρουν - όπως υποστηρίζουν - προβοκατόρικα και καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας. Ομως όσο και αν καθησυχάζουν τους εργαζόμενους οι υπουργοί της κυβέρνησης, κανέναν δεν πείθουν. Γιατί έχουν κάθε λόγο όχι μόνο να ανησυχούν αλλά και να οργίζονται, για το «κοστούμι» που τους ετοιμάζουν. Αλλωστε ο κίνδυνος είναι ορατός διά γυμνού οφθαλμού, όχι απ' αυτά που δε λέει η κυβέρνηση, αλλά από αυτά που ήδη έχει καταθέσει δημόσια. Και αυτά είναι και η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η ριζική ανατροπή της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα μέτρα αυτά, που έχουν ανακοινωθεί, θίγουν και τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου.

Και πράγματι μπροστά σε αυτή την επίθεση η απάντηση δεν μπορεί να είναι η «ατομική». Η πραγματική διέξοδος, ατομική και συλλογική, είναι ο κοινός αγώνας για να μην περάσουν τα μέτρα. Βρίσκεται στη συντονισμένη πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.

Υπεράσπιση του καπιταλισμού μέχρι ... υστερίας

Οσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, τόσο αναδεικνύονται τα αδιέξοδα, η σαπίλα και τα όρια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Οσο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα φτύνουν αίμα από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κέντρων, τόσο περισσότερο υπάρχει η δυνατότητα να συνειδητοποιήσει ο λαός την ανάγκη να πάρει ο ίδιος στα χέρια του την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει.

Γι' αυτό το λόγο τα αστικά επιτελεία με την προπαγάνδα τους φροντίζουν να βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη. Στην τάξη και την ασφάλεια που παρέχει ο καπιταλισμός στο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την εργατική αριστοκρατία. Λένε λοιπόν: Τι να κάνουμε; Καπιταλισμό έχουμε, σ' αυτό το ταψί πρέπει να χορέψουμε. Γιατί ο σοσιαλισμός είναι χειρότερος. Μια εκδοχή αυτής της προπαγάνδας που ζητά από το λαό να υποταχθεί, να πληρώσει για να βγει αλώβητη η πλουτοκρατία από την κρίση, είναι αυτά που γράφει χτες στο ΒΗΜΑ ο Δ. Δανίκας. Τι λέει; «...στη συντριπτική του πλειοψηφία ο ελληνικός εργαζόμενος λαός εξακολουθεί να βολεύεται και να πορεύεται με τον καπιταλισμό (...) επειδή η ατομική ελευθερία είναι αδιαπραγμάτευτη ακόμη και με δυσθεώρητο κόστος οικονομικό. (...) Το εναλλακτικό, σοβιετικό μοντέλο καθόλου μα καθόλου πειστικό. (...) κάλλιο πέντε από καπιταλιστικό χέρι παρά δέκα πέτσινα από σοβιετικό καρτέρι».

Μόνο που η «ελευθερία» των αστών είναι τέτοια, που στέλνει στο θάνατο εργάτες (εργάτρια - μάνα δύο παιδιών πέθανε από την εξάντληση και την υπερκόπωση, δουλεύοντας σε πολυεθνική στη Ρουμανία), στέλνει στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων οδηγούνται στην αυτοκτονία, εξαναγκάζει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι μέχρι το θάνατο για να πάρουν μια σύνταξη λίγο πάνω από τα 350 ευρώ.

Απολύτως φυσιολογικό, οι γραφίδες των αστών, να συκοφαντούν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και να εκβιάζουν το λαό να υποτάσσεται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Τα αντανακλαστικά της αυτοσυντήρησης του καπιταλιστικού συστήματος λειτουργούν, ειδικά τώρα που έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το πόσο ξεπερασμένος είναι σαν κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός. Και πασχίζουν οι άθλιοι αστέρες της δημοσιολογίας όσο μπορούν να προφυλάξουν τα αφεντικά. Και ας ξεπέφτουν...

«Υπευθυνότητα» για το κεφάλαιο

«Θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο ΔΝΤ. Ούτως ή άλλως οι όροι του ΔΝΤ δεν είναι αυστηρότεροι απ' αυτούς της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει μόνο ευχετήρια από την Ευρώπη. Ισως λοιπόν πρέπει να σταματήσουμε πια αυτή την πολιτική τού "σφάξε με αγά μου να αγιάσω"». Αυτά δήλωσε χτες στο «Κανάλι 1» ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, σε μια προφανή προσπάθεια να «καθησυχάσει» τα λαϊκά στρώματα και να καλλιεργήσει εφησυχασμό σχετικά με την προοπτική προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ που θα συνοδευτεί από νέα σκληρότερα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Αλλωστε τα μέτρα είναι προαποφασισμένα είτε η «βοήθεια» προέλθει από τη «Σκύλλα» (ΕΕ) είτε από τη «Χάρυβδη» (ΔΝΤ). Κι αυτό το γνωρίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. που όλο το τελευταίο διάστημα μοχθεί να πείσει το λαό ότι πρέπει να τηρήσει «σώφρονα» στάση, να αναφωνήσει «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα το πετσόκομμα δικαιωμάτων του. Εξάλλου λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε για τις απεργίες: «Οσο μαυρίζει ο ευρωπαϊκός περίγυρος, τόσο πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στο εσωτερικό της χώρας. Επιβάλλεται εξαιρετική υπευθυνότητα από όλους»...

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν μία μόνο επιλογή, που όσο περνάει ο καιρός αναδεικνύεται σε μονόδρομο και αδήριτη ανάγκη: να αναπτύξουν την κοινή τους πάλη σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το κεφάλαιο και όσους προωθούν τα συμφέροντά του, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Υποκρισία και παραπλάνηση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ (με όλο το θάρρος) τον αγαπητό επίτροπο Ολι Ρεν που δήλωσε χτες ότι «η Ελλάδα έκανε το καθήκον της» για το δημόσιο χρέος και το δανεισμό.

Η τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση «έκανε το καθήκον της» απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Οπως ακριβώς και η προηγούμενη...

Γιατί αν όταν λέει «Ελλάδα» έχει υπόψη του τον Ελληνα μισθωτό ή συνταξιούχο, ας περάσει μια βόλτα από τη χώρα να διαπιστώσει και μόνος του πόσο ...ισχυρή αίσθηση αυτού του «καθήκοντος» έχουμε.

Τώρα, αν τα «επιχειρήματα» που θα ακούσει θα είναι λεκτικά ή θα αποτελούνται από ...ντομάτες και άλλα προϊόντα της ελληνικής γης είναι ένα άλλο θέμα.

Βέβαια, με όλους αυτούς τους ...«ευρω-μυστήριους» τύπους, υφίσταται πάντα η απορία: Είναι όντως στον ...κόσμο τους (με βάση αυτά που λένε) ή υποκρίνονται ότι είναι;

Μάλλον προς το δεύτερο πρέπει να κλίνουμε γιατί είναι αδύνατον (ακόμη και γι' αυτούς) να μην καταλαβαίνουν πόσο αντιλαϊκά είναι τα μέτρα που εφαρμόζουν σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο πρωθυπουργός πρέπει να έχει σαφώς επηρεαστεί από την αμερικανική παιδεία του γιατί το περιβάλλον του μας παρουσιάζει το θέμα του δανεισμού της Ελλάδας από την ΕΕ σχεδόν σαν πόλεμο ....Βορείων και Νοτίων.

Από τη μια πλευρά οι ξανθοί ψυχροί Γερμανοί που μαζί με τους (εξίσου ξανθούς και ψυχρούς) Ολλανδούς και Αυστριακούς δε θέλουν να μας δώσουν χρήματα.

Από την άλλη, ο συμπονετικός, συναισθηματικός και καθ' όλα μελαχρινός και εκδηλωτικός, ευρωπαϊκός Νότος που επιθυμεί διακαώς το δανεισμό μας και την οικονομική σωτηρία μας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτή η υπόθεση έχει πάρει τα χαρακτηριστικά ...εβδομαδιαίου τηλεοπτικού σίριαλ, με σύγκρουση πολιτισμών, που όμως στο τέλος θα θριαμβεύσει η αγάπη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τι άλλο θα σκεφθούν άραγε για να δουλέψουν τον κόσμο; Για να κρύψουν πως όποιος και να είναι ο δανειστής η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα είναι αντιλαϊκή;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ