ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
Σελ. /40
Η «χρεοκοπία» του φόβου

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανάλογα κατά πώς βολεύει τις επιδιώξεις και τα σχέδια της κυβέρνησης χρησιμοποιεί ο Γ. Παπανδρέου την απειλή της «χρεοκοπίας» της χώρας. Την παραμονή της εξαγγελίας του πακέτου των άγριων αντιλαϊκών μέτρων το σκιάχτρο της χρεοκοπίας ήταν το πιο ισχυρό ιδεολογικό όπλο προκειμένου να τρομοκρατήσει το λαό και να παραλύσει τις διαθέσεις αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση. Ιδού τι έλεγε για παράδειγμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στις 2 Μάρτη, την προηγουμένη δηλαδή της ανακοίνωσης του πακέτου ύψους 4,8 δισ. ευρώ ο πρωθυπουργός: «Πρώτα από όλα θα παλέψουμε για να σώσουμε την πατρίδα μας. Να σώσουμε την Ελλάδα, τους πολίτες και τα παιδιά μας, από οτιδήποτε μπορεί να σημαίνει το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας. Από τον όλεθρο που μπορεί να σημαίνει να μην καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε συντάξεις και εισοδήματα».

Χτες όμως, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, το γύρισε το παραμύθι: «Εχουμε προβλήματα, αλλά δεν πρόκειται να χρεοκοπήσουμε. Θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα και έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό ως οικονομία, καθώς υπάρχουν τομείς ανάπτυξης. Ας μη φτιάξουμε μια εικόνα ότι είμαστε στο χείλος της αβύσσου». Ασφαλώς και μπορούμε να υποθέσουμε ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός αναδιπλώθηκε. Σημασία όμως έχει ο εργαζόμενος λαός να πάψει να τους πιστεύει, να κλείσει τα αυτιά του στο βομβαρδισμό των ψεμάτων, να πάψει να τους φοβάται και πάνω απ' όλα να πιστέψει στη δύναμή του.

Ευρω-κοροϊδία

Ο βαθύτατα προκλητικός τρόπος με τον οποίο εκφράζουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, καταφέρνει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα. «Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι για το καλό του ελληνικού λαού» ήταν το σλόγκαν που επαναλάμβαναν μονότονα οι συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να πω στον ελληνικό λαό ότι οι προσπάθειες αυτές είναι απαραίτητες, όχι για να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες ή οι Ευρωπαίοι εταίροι ή οι αγορές. Είναι απαραίτητες, κυρίως για το μέλλον των ελληνικών συντάξεων, των δημοσίων υπηρεσιών, για τη χρηματοδότηση σχολείων και νοσοκομείων, για την επένδυση σε νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης, για την ευημερία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», αποφάνθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο. Ακόμα πιο προκλητικός ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, με τον οποίο συναντήθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου: «Καλωσορίζω το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Ενωση το στηρίζει. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι εύκολες, αλλά είναι απαραίτητες. Είναι επώδυνες τώρα, αλλά σε μερικά χρόνια ο ελληνικός λαός θα είναι υπερήφανος γι' αυτά που θα έχει καταφέρει». Προφανώς πιστεύουν, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, ότι ο ελληνικός λαός καταναλώνει κουτόχορτο και δεν μπορεί να καταλάβει ότι τα μέτρα αυτά μόνο την ευημερία του κεφαλαίου εξασφαλίζουν, «πατώντας» πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης, τη φτώχεια και την ανεργία. Τους περιμένουν «δυσάρεστες» εκπλήξεις...

Καημός για τον «επεμβατικό ρόλο» της ΕΕ

Ο κ. Σαλαβράκος είναι ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. και, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που λάβαμε χτες, παρενέβη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, στη συζήτηση για την εταιρική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Μολδαβίας. Το περιεχόμενο της παρέμβασής του δίνει μια ακόμα απόδειξη για ποιον «δουλεύει» το κόμμα αυτό. Ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Μετά την πτώση του Σοσιαλισμού στα τέως Ανατολικά κράτη και ιδιαίτερα των Βαλκανίων, η ασθενής παρουσία της Ευρώπης στο χώρο αυτό, είχε ως αποτέλεσμα την έντονη παρουσία και τον επεμβατικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίες εντόπισαν "πρόσφορο" έδαφος και επενέβησαν. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, η Ευρώπη να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να διαδραματίσει καθοριστικότερο ρόλο στη περιοχή των Βαλκανίων»! Αν αυτή δεν είναι η φωνή των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, τότε τίνος είναι; Αναρωτιόμαστε μόνο πόσο καθοριστικότερο ρόλο να παίξει η ΕΕ; Απ' τα αεροδρόμια των χωρών - μελών της απογειώνονταν μαχητικά για να βομβαρδίζουν στα Βαλκάνια, απ' τους δρόμους και τα εδάφη χωρών - μελών της πέρναγαν τα ΝΑΤΟικά άρματα μάχης... Μ' αυτά δεδομένα, όταν οι του ΛΑ.Ο.Σ. ζητούν μεγαλύτερο επεμβατικό ρόλο, καταλαβαίνουμε όλοι τι στην πραγματικότητα ζητούν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΟΧΙ στο τερατούργημα

Πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου είναι να μειώσει τους μισθούς στο κατώτατο δυνατό επίπεδο. Με κάθε δυνατό τρόπο. Αμεσο ή έμμεσο. Αυτό επιδιώκεται και με την εργατοκτόνο Οδηγία Μπολκεστάιν, περί απελευθέρωσης των υπηρεσιών, την υιοθέτηση της οποίας προωθεί ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τι επιδιώκει να αξιοποιήσει προς όφελος του κεφαλαίου η συγκεκριμένη Οδηγία; Τα διαφορετικά επίπεδα μισθών που υπάρχουν σήμερα στα 27 κράτη της ΕΕ. Αναζητούν τη φόρμουλα η οποία θα οδηγήσει στη συμπίεση όλων συνολικά των μισθών στα κατώτατα δυνατά επίπεδα. Γενικότερα επιδιώκουν να δημιουργήσουν πολιορκητικούς κριούς, με τους οποίους θα επιχειρήσουν να κατεδαφίσουν εκ θεμελίων τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Το αρχικό κείμενο της Οδηγίας, με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο, προέβλεπε ότι στην περίπτωση διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, με απόσπαση εργαζομένων από τη μία χώρα στην άλλη, θα εφαρμόζεται το εργατικό δίκαιο της χώρας προέλευσης και όχι εκείνο της χώρας υποδοχής. Μια διάταξη που τινάζει στον αέρα συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθώς έδινε τη δυνατότητα, εταιρείες υπηρεσιών με έδρα χώρες όπου τα εργασιακά δικαιώματα έχουν ισοπεδωθεί (π.χ., πρώην σοσιαλιστικές χώρες) όχι μόνο να παρέχουν υπηρεσίες σε άλλες χώρες, αλλά και να μεταφέρουν εργαζόμενους τους οποίους θα πληρώνουν με τους άθλιους μισθούς των χωρών προέλευσης των υπηρεσιών και όχι των χωρών υποδοχής.

Η Οδηγία προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, γενικό ξεσηκωμό των εργαζομένων. Ηρθε νέο κείμενο, το οποίο όμως περιέχει μόνο φραστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό. Ετσι ακόμα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ομολογεί ότι μόνο «στο μέτρο του δυνατού, δεν θίγεται το ποινικό και εργατικό δίκαιο, ούτε τα θεμελιώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα...». Είναι εμφανές ότι η φράση «στο μέτρο του δυνατού» δεν είναι παρά ο Δούρειος Ιππος, ώστε να εφαρμοστεί η Οδηγία στην πιο αντιδραστική της εκδοχή.

Αλλά και χωρίς τη συγκεκριμένη Οδηγία, οι Ευρωπαίοι εργοδότες έχουν και άλλους τρόπους να υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα στις χώρες εγκατάστασης, αξιοποιώντας τις αποφάσεις του ίδιου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο έχει αποφανθεί ότι στα πλαίσια της ελευθερίας που έχουν οι επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν εργαζόμενους από τις χώρες προέλευσης στις χώρες εγκατάστασης, μπορούν να ισχύουν οι όροι και οι αρχές που ισχύουν στη χώρα προέλευσης της επιχείρησης.

Φυσικά οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τη νέα θρασύτατη πρόκληση της ευρωπαϊκής εργοδοσίας, της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Η αντίδραση και η πάλη τους πρέπει να κλιμακωθούν. Να γίνουν ακόμα πιο αποφασιστικές. Να αποκτήσουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι εργαζόμενοι μπορούν να σταθούν εμπόδιο και να χαλάσουν τα αντιδραστικά σχέδια που απεργάζεται ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός. Οι εργαζόμενοι μπορούν να βαδίσουν το δρόμο που οδηγεί στην κοινωνική τους απελευθέρωση. Το δρόμο της αμφισβήτησης και της ανατροπής της εξουσίας των κεφαλαιοκρατών, στην κατεύθυνση της λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ