ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Σε μια περίοδο που τα εργατικά δικαιώματα δέχονται ολομέτωπη επίθεση, στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, στη Βουλή συζητήθηκε χτες η πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη βάση της αρχής της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους. Η κυβέρνηση που προωθεί όλα τα αντεργατικά μέτρα απέρριψε την πρόταση, υπερασπιζόμενη τις ελαστικές μορφές εργασίας, τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός χαρακτήρισε «χρήσιμες». Υποστηρικτές σε αυτή τη θέση βρήκε τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Υπέρ της πρότασης επί της αρχής τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπει στην ουσία των όσων αυτή προβλέπει.

Η πρόταση νόμου προβλέπει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου και των συνδεομένων με συμβάσεις εργασίας που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας καθώς και των απασχολούμενων μέσω προγραμμάτων stage στο δημόσιο τομέα. Προβλέπει ακόμα κατάργηση των προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ προτείνονται ρυθμίσεις για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για προτάσεις που το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει κάθε συμφέρον να υιοθετήσει στην πάλη του, με δεδομένο ότι έχουν ωριμάσει απόλυτα όλες οι αντικειμενικές συνθήκες για να απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Απέρριψαν την πρόταση με επιχειρήματα - πρόκληση

Χαρακτήρισαν «δικαίωμα» του εργαζόμενου το σκλαβοπάζαρο και κινδυνολόγησαν ότι η σταθερή δουλειά θα διώξει τα εργοστάσια

Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει κάθε συμφέρον να υιοθετήσει στην πάλη του τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ
Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει κάθε συμφέρον να υιοθετήσει στην πάλη του τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ
Ξεκάθαρα εχθρικοί στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ και υπέρμαχοι των αντεργατικών ελαστικών μορφών απασχόλησης ήταν τόσο ο υπουργός Εργασίας, όσο και οι άλλοι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. που πήραν το λόγο στη χτεσινή συζήτηση. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε μεν υπέρ της αρχής της πρότασης, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί στις επιμέρους ρυθμίσεις της.

Θιασώτης των ελαστικών μορφών απασχόλησης εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, τονίζοντας ότι δε συμφωνεί καθόλου με την προσέγγιση του ΚΚΕ. Αυτές τις αντεργατικές μορφές, ο υπουργός τις θεωρεί χρήσιμες, αφού, όπως ισχυρίστηκε, υπάρχουν άνθρωποι που μόνο μερικώς θέλουν να απασχοληθούν και επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη για εργαζόμενους μόνο τις δύο μέρες την εβδομάδα, όπως για παράδειγμα στο χώρο της εστίασης, που είναι σε αριθμό οι περισσότερες επιχειρήσεις στη χώρα. «Τι θέλετε - είπε υποκριτικά - να κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις, να μη δουλεύουν οι εργαζόμενοι;».

Ανέφερε ακόμα ότι στην Ελλάδα έχουμε 75% οικογενειακές επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει πιο ελεύθερη εργασιακή σχέση και είπε ότι από έλεγχο που έκανε το υπουργείο το Φλεβάρη, προέκυψε ότι σε 150.000 επιχειρήσεις το 25% των εργαζομένων ήταν ανασφάλιστοι.

Κατά τον Α. Λοβέρδο είναι προτιμότερο η κυβέρνηση να προσθέτει εγγυήσεις που δε θα οδηγούν «ούτε στην απορρύθμιση ούτε στην υπερρύθμιση», ενώ ισχυρίστηκε ότι «η υπερβολή του ΚΚΕ» (σ.σ. «η κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα») είναι εκτός κοινωνίας.

Ο υπουργός εμφάνισε ως λύση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η επεξεργασία του οποίου θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα και σύμφωνα με το οποίο - κατά τον Α. Λοβέρδο - ρυθμίζονται όλες οι περιπτώσεις των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και «εξορθολογίζεται» το υφιστάμενο πλαίσιο.

Αναφερόμενος στο κύμα συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων που φοβούνται τα χειρότερα που έρχονται, είπε ότι «κάποιοι εγκάθετοι εχθροί της χώρας» πλευρίζουν τους δημόσιους υπάλληλους και τους παροτρύνουν να παραιτηθούν, επειδή όπως λένε η κυβέρνηση θα χτυπήσει τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Κατά τον υπουργό, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν, αν φύγουν τώρα, δικαιώματα που θα μπορούσαν να απολαύσουν εάν ολοκλήρωναν την παραμονή τους μέχρι το 2013.

Σχετικά με την ανεργία, είπε ότι το Δεκέμβρη άγγιξε το 10,2% και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό ανεργίας το 2010 που κυμανθεί από 10,5% έως 12%. Ανέφερε ότι μαζί με την αύξηση της ανεργίας αυξήθηκε και η απασχόληση σε ελαστικές μορφές εργασίας, από 5,8% τον Οκτώβρη, στο 6-6,5% σήμερα.

Κινδυνολογία για τις θέσεις εργασίας

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ο. Ρεντάρη ισχυρίστηκε ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ διευρύνει τον ήδη υπερτροφικό δημόσιο τομέα, σε αντιδιαστολή με την ανύπαρκτη παραγωγική βάση της χώρας. Κινδυνολόγησε ότι τυχόν υιοθέτησή της θα οδηγήσει σε μαζική απεγκατάσταση των εργοστασίων σε όμορες χώρες, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές στους μισθούς, ενώ δήλωσε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο στην κατάργηση των προγραμμάτων κατάρτισης λόγω των αναγκών που συνεχώς εξελίσσονται.

Μέριμνά μας, είπε, είναι η ρύθμιση, αλλά όχι η κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, οι οποίες επιβάλλονται από την αγορά και τις επιδιώκουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Κατά τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, «σε περιόδους κρίσης» οφείλουμε να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους όχι καταργώντας και θέτοντας εκτός νόμου μορφές απασχόλησης, αλλά αυξάνοντας την προστασία και την ανταγωνιστικότητα των εργαζομένων.

Κατά τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Κοντογιάννη, «αλόγιστες πολιτικές» που εφαρμόζονται καθιστούν την υιοθέτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ απαγορευτική, αφού την εποχή που έπρεπε να διαμορφωθεί ευρωπαϊκή συνείδηση κάποιοι χάιδευαν τα αυτιά και έλεγαν «ναι σε όλα».

Είπε ότι ως χώρα οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα πραγματικά δεδομένα και να τα αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό προκειμένου να εξασφαλίσουμε έστω το ελάχιστο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα στην εργασία. Ο βουλευτής επανέφερε την πρότασή του για μοριοδότηση των απολυμένων εργαζομένων στα stage και είπε ότι η ΝΔ θα καταθέσει σχετική τροπολογία, αφού το Δημόσιο έχει ανάγκη την εμπειρία που έχουν αποκτήσει.

Καθαρά με τους εργοδότες

Επιθετικός κατά της πρότασης εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλος, κάνοντας λόγο για «κομματική μονομανία», ενώ δεν παρέλειψε κατά την προσφιλή τακτική του κόμματός του να επιτεθεί στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι δεν μπορείς ως χώρα να έχεις επενδύσεις, αφού «όταν συνέχεια ένα κόμμα μιλά για κεφάλαιο και πολυεθνικές και ένα γραφειοκρατικό κράτος, δεν έρχεται το κεφάλαιο».

Ο Κ. Βελόπουλος ανακάλυψε ότι η πρόταση του ΚΚΕ «κινείται στο φαντασιακό επίπεδο» και έκανε λόγο για «ξεπερασμένες ιδεολογίες που πρέπει να ξεπεραστούν», αφού κατά τον ΛΑ.Ο.Σ. «ο επιχειρηματίας δε μισεί τον εργαζόμενο», απλώς «θέλει να βγάλει κέρδος». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί προβοκατόρικα και στην «Τυποεκδοτική», αναμασώντας την ξοφλημένη προπαγάνδα για τις κομματικές επιχειρήσεις.

Υπέρ της αρχής της πρότασης νόμου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσιωτάκης, λέγοντας ότι θα το ψήφιζε επί της αρχής εάν ερχόταν για ψήφιση (δεν μπαίνει σε ψηφοφορία με βάση ερμηνεία άρθρου του Συντάγματος). Διευκρίνισε δε ότι το κόμμα του μπορεί να έχει σε επιμέρους διατάξεις διαφορετική θέση, αλλά δεν την ανέπτυξε, γιατί δεν έχει νόημα, αφού δε θα μπουν σε ψηφοφορία. Αναφορά έκανε στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο χαρακτήρισε «άτολμο» στους στόχους που θέτει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ