ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ
Υπέρτατο το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Η ομιλία της εισηγήτριας του ΚΚΕ κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή της πρότασης νόμου του Κόμματος

Αναπτύσσοντας την πρόταση νόμου, η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου αναφέρθηκε κατ' αρχήν στα στοιχεία για την επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία, η οποία σκαρφάλωσε σε διψήφιο ποσοστό (10,2%) και οι άνεργοι ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο (505.110). Οπως ξεκαθάρισε, «στον καπιταλισμό δε λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας, γι' αυτό σαν Κόμμα καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικούν μέτρα προστασίας των ανέργων και πλήρη και σταθερή εργασία για όλους».

Η «επίσημη» ανεργία, είπε, αποτελεί μόνο μέρος της σημερινής τραγικής πραγματικότητας και είναι η μεγαλύτερη γάγγραινα που «τρώει» την εργατική οικογένεια. Αποτέλεσε και αποτελεί το πιο «δυνατό χαρτί» στα χέρια των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων - και της σημερινής - για να επιβάλλουν όλο και χειρότερους όρους απασχόλησης και διαβίωσης.

Η βουλευτής είπε ότι στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας χτυπήθηκε ανελέητα η πλήρης και σταθερή απασχόληση, με την εξάπλωση κάθε μορφής ευελιξίας.

Περιγράφοντας τη βαρβαρότητα που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, έφερε σαν παράδειγμα εργαζόμενη που απολύθηκε επειδή παραπονέθηκε για το σπαστό ωράριο. Κατήγγειλε ακόμα ότι δεκάδες χιλιάδες ωρομίσθιοι δουλεύουν πάνω και από 40ωρο, με χρωστούμενες υπερωρίες που δεν τις παίρνουν ποτέ, ενώ καθημερινότητα αποτελούν οι διώξεις εργαζομένων που διεκδικούν τα στοιχειώδη.

Ολα αυτά, είπε, μαρτυρούν ότι η ζούγκλα της ευελιξίας είναι εδώ, βασανίζει χιλιάδες εργαζόμενους και έχει συγκεκριμένη πολιτική σφραγίδα: Τη στρατηγική της ΕΕ και τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Μέτρα - κόλαση για τους εργαζόμενους

Σήμερα, συνέχισε η Σ. Καλαντίδου, η κυβέρνηση προωθεί νέα σκληρά αντεργατικά μέτρα, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, που έχουν προαποφασιστεί στα επιτελεία της ΕΕ, προβλέπονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και όσες ακολούθησαν και εφαρμόζονται από σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη.

Αυτά τα μέτρα, σημείωσε, μετατρέπουν τη ζούγκλα σε κόλαση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και σε παράδεισο για τους πλουτοκράτες, τους πολυεθνικούς ομίλους, τις τράπεζες. «Τα κέρδη δεν κρύβονται, ο πλούτος δεν εξαερώνεται, η συγκέντρωση κεφαλαίου συνεχίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οπως και στο παρελθόν, υπογράμμισε, έτσι και σήμερα επιχειρείτε να αμβλύνετε τις αντιδράσεις των εργαζομένων, να καθηλώσετε το εργατικό λαϊκό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας με ψεύτικα επιχειρήματα - ψευδεπίγραφους στόχους, όπως η αξιοκρατία, η πάταξη του ρουσφετιού, ο «κοινωνικός διάλογος», οι «σοφοί και εμπειρογνώμονες» κ.ά.

Η βουλευτής είπε ότι η εξέλιξη των στοιχείων της απασχόλησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη ο καθένας αντιλαμβάνεται από την εμπειρία του, ότι δηλαδή μαζί με την αύξηση της ανεργίας παρατηρείται μια διαρκώς αυξητική τάση όλων των μορφών ευέλικτης απασχόλησης και παράλληλη μείωση της σταθερής και πλήρους εργασίας.

Ανεξάρτητα, τόνισε, και από τη συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης, η πραγματικότητα αναδεικνύει ότι οι επιστημονικές - τεχνικές δυνατότητες και η παραγωγικότητα της εργασίας, με την αλματώδη πρόοδο που σημειώνουν, επιτρέπουν σήμερα την εφαρμογή 7ωρου, 5ήμερου, 35ωρου, την κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής απασχόλησης τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, διασφαλίζοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ταυτόχρονα ελεύθερο χρόνο για ουσιαστική μόρφωση και ψυχαγωγία.

Οπισθοδρόμηση είναι η πολιτική σας

Το ΚΚΕ, είπε, παλεύει σταθερά και αταλάντευτα για την εξασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επιχείρηση ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας και γενικότερα αφαίρεσης των κατακτήσεων των εργαζομένων». Η δουλειά, υπογράμμισε, «είναι υπέρτατο δικαίωμα, πάγια και διαρκής ανάγκη που δεν μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει σαν ευκαιρία ή σαν αντικείμενο διαγωνισμών». Εμείς, συνέχισε, θα αντιταχθούμε και θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια συκοφάντησης και ενοχοποίησης του δικαιώματος στην πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

«Είναι οπισθοδρόμηση η σταθερή δουλειά με δικαιώματα και είναι σύγχρονο να δουλεύεις 10ωρα και 12ωρα με εναλλαγές 4ωρου και 3ωρου; Είναι εκσυγχρονισμός να δουλεύεις κάποιες μέρες και να ζεις με 300 ευρώ; Συνάδει με την εξέλιξη της ανθρωπότητας να "αμείβεται" η εγκυμοσύνη, η αρρώστια ή η αναπηρία με ανεργία, με απόλυση, με μερική απασχόληση; Είναι εξέλιξη να έχεις μισή δουλειά, μισή ασφάλιση, μισή ζωή και είναι οπισθοδρόμηση η παραγωγή να αναπτύσσεται όχι για το κέρδος αλλά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών χωρίς ανέργους»;

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου
  • Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα:

Οι εργαζόμενοι με stage είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που θέλει να καταργήσει κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα
Οι εργαζόμενοι με stage είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που θέλει να καταργήσει κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα
-- Ενιαία σχέση εργασίας, αυτή της σχέσης δημοσίου δικαίου.

-- Μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων των εργαζομένων που στην πράξη παρέχουν εξαρτημένη εργασία, με τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας (συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, συμβάσεις έργου κλπ.), σε συμβάσεις εργασίας δημοσίου δικαίου.

-- Επαναδιορισμός, με σύμβαση εργασίας πλέον δημοσίου δικαίου, υπό ορισμένες εύλογες προϋποθέσεις, εκείνων των εργαζομένων που στην πράξη παρείχαν εξαρτημένη εργασία και των οποίων η σχέση εργασίας έληξε.

-- Κατάργηση των προγραμμάτων stage και μονιμοποίηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, του προσωπικού που παρέχει ή παρείχε τις υπηρεσίες του μέσα από τα καταργούμενα προγράμματα.

-- Αναγνώριση ως προϋπηρεσίας, για όλες τις συνέπειες, εργασιακές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές, όλου του χρονικού διαστήματος που το πιο πάνω προσωπικό προσέφερε τις υπηρεσίες του και ταυτόχρονη απαγόρευση χειροτέρευσης της θέσης του.

-- Κάλυψη των κενών, αλλά και των νέων θέσεων που απαιτούνται για την ικανοποίηση των αναγκών με το απαραίτητο προσωπικό με σχέση δημοσίου δικαίου.

-- Περιορισμός στο ελάχιστο, σε καθορισμένες περιπτώσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, και μόνο κατ' εξαίρεση, της σχέσης εργασίας ορισμένου χρόνου.

-- Επέκταση της μονιμοποίησης και του επαναδιορισμού και στο προσωπικό των ΔΕΚΟ και άλλων επιχειρήσεων ελεγχόμενων αμέσως ή εμμέσως από το Δημόσιο, ανεξάρτητα εάν είναι εισηγμένες ή όχι στο Χρηματιστήριο, καθώς και στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ.

-- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και μετατροπή της σχέσης των μερικώς απασχολουμένων σε σχέση δημοσίου δικαίου πλήρους απασχόλησης.

  • Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα:

-- Μετατροπή όλων των υφιστάμενων συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με προοπτική την πλήρη και ουσιαστική κατοχύρωση της σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου.

-- Κατάργηση των προγραμμάτων stage και εξασφάλιση της δουλειάς των απασχολουμένων με τα καταργούμενα προγράμματα στους ίδιους εργοδότες, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

-- Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (ειδικές μορφές απασχόλησης, όπως συμφωνίες αμοιβής με το κομμάτι (φασόν), μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση, τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενοικίαση εργαζομένων). Εξασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων με τις καταργούμενες ελαστικές σχέσεις στους ίδιους εργοδότες, με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

-- Κατάργηση των Ιδιωτικών Γραφείων Συμβούλων Εργασίας και των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, δηλαδή όλων των δουλεμπορικών γραφείων που εκμεταλλεύονται την αγωνία χιλιάδων, νέων κυρίως, ανθρώπων για δουλειά.

Η νομοθετική παρέμβαση του ΚΚΕ στοχεύει στην άρση της φαλκίδευσης των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που παρατηρείται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Στα πλαίσια αυτά προτείνει και την κατάργηση του άρθρου 103 παρ. 8 του Συντάγματος που αναφέρεται στην απαγόρευση μονιμοποίησης ή μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο σε αορίστου χρόνου.

Τι λένε τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η Σοφία Καλαντίδου και τα οποία αποτελούν την επίσημα καταγεγραμμένη εκδοχή και όχι την πραγματικότητα, που είναι πολύ χειρότερη, στην Ελλάδα υπάρχουν:

  • 350.000 εργαζόμενοι με προσωρινή απασχόληση - συμβάσεις ορισμένου χρόνου
  • 270.000 με μερική απασχόληση
  • 30.000 «ενοικιαζόμενοι»
  • 70.000 στις εργολαβίες,
  • 30.000 στα stage
  • 270.000 με «μπλοκάκια»
  • 12.000 στη μαθητεία ΟΑΕΔ
  • 20.000 στη μαθητεία των ΙΕΚ
  • Το 2.000, οι μερικώς απασχολούμενοι ήταν 188.900 (4,7% στο σύνολο της απασχόλησης), ενώ το 2009 έφτασαν τους 264.100 (5,8%).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ