ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Η ΟΙΕΛΕ εξαπατά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς»

Ανακοίνωση με αφορμή τα τερτίπια για την περικοπή επιδομάτων στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Για την υπόθεση που έχει προκύψει στα ιδιωτικά σχολεία με την περικοπή στα επιδόματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που αξιώνουν οι ιδιοκτήτες και τη στάση του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών παρεμβαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της. Μεταξύ άλλων τονίζει:

«Δεν είναι τυχαία αυτή εξέλιξη, ούτε η χρονική στιγμή, ούτε ο χώρος στον οποίο εκδηλώνεται. Το δρόμο για αυτή την εξέλιξη άνοιξε η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ που με ανακοίνωσή της στις 4 Μάρτη διατυμπάνιζε ότι τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο δεν πλήττουν αυτούς του Ιδιωτικού Τομέα και έτσι δήλωνε ότι δε θα συμμετάσχει στην απεργία στις 5 Μάρτη! Τσιράκι των αφεντικών, απεργοσπασία και πέμπτη φάλαγγα στο εργατικό κίνημα. Αυτή είναι η ΟΙΕΛΕ!

Η ΟΙΕΛΕ εξαπατά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, παραπλανά με χειρισμούς και νομικά τερτίπια. Ετσι, η "απάντησή" της σε αυτήν την ευθεία επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων ήταν η εξασφάλιση μιας γνωμάτευσης από τη νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ, που θεωρεί ποινικό αδίκημα οποιαδήποτε περικοπή μισθού από μεριάς εργοδοτών και συνάμα καλεί ...ατομικά τον κάθε εργαζόμενο να διαφυλάξει τα κεκτημένα!

Την ώρα λοιπόν που τίθεται ζήτημα μείωσης των μισθών, η ΟΙΕΛΕ απαντά:

Εάν γίνουν μειώσεις αποδοχών σε πολλά σχολεία (!!!) θα συνεδριάσουμε, εκτάκτως, για να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας (συνέντευξη Τύπου 22/3/2010). Αυτά λένε οι εργατοπατέρες της ΟΙΕΛΕ, η εργατική αριστοκρατία των ειδικών λογαριασμών του ΕΛΙΓΕ, οι τρόφιμοι του συστήματος!

Υπενθυμίζουμε στους εργατοπατέρες της ΟΙΕΛΕ με τις "ζεστές θεσούλες": Το εισόδημα του ιδιωτικού εκπαιδευτικού - παρά τις διαβεβαιώσεις της ΟΙΕΛΕ - έχει ήδη μειωθεί από τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, από την αύξηση των φόρων και του ΦΠΑ συνολικά.

Η κίνηση αυτή των ιδιοκτητών είναι στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού του κεφαλαίου, της ΕΕ, και σε πλήρη ταύτιση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Εχουν ήδη ανακοινωθεί μέτρα και για το δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα που κάνουν λόγο για εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα. Από τη νέα χρονιά, ιδιωτικοί και δημόσιοι εκπαιδευτικοί θα είναι ακόμα πιο έντονα αντιμέτωποι με το φάσμα της ωρομισθίας, δηλαδή των ελαστικών σχέσεων εργασίας και ό,τι αυτές συνεπάγονται.

Από τη στιγμή που η Παιδεία περνάει στα χέρια του κεφαλαίου, η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης είναι φυσικό επακόλουθο. Το αίτημα λοιπόν για κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης πάει μαζί με την υπεράσπιση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, δεν πρέπει να αφήσουν τους σχολάρχες να περικόψουν δεδουλευμένα.

Να αντισταθούν σε κυβέρνηση, ΕΕ και μεγάλο κεφάλαιο για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι.

Δε θα αφήσουν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό (ΟΙΕΛΕ, ΓΣΕΕ) να διαδραματίζει τον προδοτικό του ρόλο για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ολοι με το ΠΑΜΕ για να ανατραπεί το σκηνικό! Συσπείρωση, οργάνωση, αγώνας με τα ταξικά συνδικάτα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στην ενότητα και αγωνιστική δράση των εργαζομένων η απάντησή μας», τονίζει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας ότι εχθρός των εργαζομένων δεν είναι μόνο το κεφάλαιο και τα κόμματά του, αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες τύπου ΟΙΕΛΕ.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οριστική αποσύνδεση του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλειά

Από τη μια μοιράζει παραπλανητικές υποσχέσεις περί «επαγγελματικών δικαιωμάτων» κι από την άλλη... λίγες γραμμές παρακάτω στο ίδιο δελτίο Τύπου τις αναιρεί δείχνοντας ότι θέση της κυβέρνησης είναι η πλήρης αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και από οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα. Ο λόγος για τις ανακοινώσεις που έγιναν από το γραφείο του υφυπουργού Παιδείας, Ι. Πανάρετου, μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο τελευταίος με εκπροσώπους των διοικήσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και εκπροσώπους επαγγελματικών ενώσεων

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα σταλούν σε όλους τους ενδιαφερόμενους τα αναμορφωμένα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα που εκκρεμούν, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 30 Απριλίου.

Και αμέσως παρακάτω επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «την ευθύνη για την απονομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν οι διευρυμένοι επαγγελματικοί φορείς». Μάλιστα, πρότεινε την υιοθέτηση της πρακτικής του Δικηγορικού Συλλόγου, που έχει επιβάλλει εξετάσεις προκειμένου να εγγράφει ως μέλη του πτυχιούχους της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Με άλλα λόγια, λέει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα και ότι το δικαίωμα στη δουλειά θα κρίνεται από αλλεπάλληλες πιστοποιήσεις και ταξικά φίλτρα, δείχνοντας με αυτή την ομολογία το μάταιο και την αυταπάτη που καλλιεργείται στα ΤΕΙ με την υπόθεση των «επαγγελματικών δικαιωμάτων»... που εκκρεμούν.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τριήμερο αγωνιστικών παρεμβάσεων

Συναυλία σήμερα, κορύφωση την Κυριακή στον εορτασμό του Κιλελέρ

Τριήμερο αγωνιστικών παρεμβάσεων οργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας, που ξεκίνησε χτες με συζητήσεις στα σχολεία για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, συνεχίζεται σήμερα, με συναυλία στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία ταχυδρομείου και κορυφώνεται την Κυριακή, 28 Μάρτη, με κάλεσμα στους μαθητές να συμμετάσχουν στην αγωνιστική εκδήλωση της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης για τα 100 χρόνια από την εξέγερση των κολίγων, στο Κιλελέρ, (Λεωφορεία στις 9.30 π.μ. από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας).

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΑΣ Λάρισας επισημαίνει: «Από το Δεκέμβρη του 2009, 5 απανωτές δυνατές και μεγάλες απεργιακές μάχες ήταν η απάντηση του λαϊκού κινήματος ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Σταθήκαμε όπως έπρεπε, όπως πρέπει να στέκονται στο πλάι των γονιών τους τα παιδιά των εργαζομένων. Το ΣΑΣΛ συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις στις απεργίες». Στο πνεύμα αυτό, το Συντονιστικό χαιρετίζει τους μαθητές που βγήκαν στους δρόμους, τα πέντε 15μελή και τα δεκάδες 5μελή συμβούλια που με αποφάσεις τους καλούσαν τους μαθητές να συμμετέχουν στα απεργιακά συλλαλητήρια και την πολυμορφία των κινητοποιήσεων των μαθητών.

Παράλληλα, το Συντονιστικό καταγγέλλει τη συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος από τις διευθύνσεις στα περισσότερα σχολεία της πόλης: «Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές ενέργειες διευθυντών και καθηγητών που σε ρόλο "αστυνόμου" προσπάθησαν να εμποδίσουν με οποιοδήποτε μέσο τη συμμετοχή των μαθητών στην απεργία. Για παράδειγμα, ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου κλείδωσε στο σχολείο τους μαθητές, τους απείλησε με αποβολές, με αλλαγή περιβάλλοντος» καταγγέλλει το Συντονιστικό και απαντά: «Θα μας βρουν μπροστά τους! Αυτές τις αντιδραστικές ενέργειες θα τις σταματήσει το ίδιο το μαθητικό κίνημα μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Θα σπάσουμε την τρομοκρατία στην πράξη! Συνεχίζουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές, τώρα που η "θηλιά" σφίγγει ακόμη περισσότερο για τη λαϊκή οικογένεια. Ολα όσα ετοιμάζουν αφορούν τις οικογένειες και τη ζωή μας».

«Ζωή ολόκληρη - όχι με δόσεις»

Μαθητικό Φεστιβάλ του Λυκείου Θρακομακεδόνων το Σαββατοκύριακο

Με κεντρικό μήνυμα «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά» - «ζωή ολόκληρη - όχι με δόσεις», το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του Λυκείου Θρακομακεδόνων διοργανώνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο Μαθητικό Φεστιβάλ. «Το ζήτημα των ναρκωτικών δεν πρέπει να το δούμε ξεκομμένο από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Τα τελευταία κυρίως χρόνια βλέπουμε μια αλματώδη αύξηση στη χρήση των ναρκωτικών ουσιών από ολοένα και μικρότερες ηλικίες εμφανίζονται μέρα με τη μέρα καινούργιοι τρόποι χρήσης οδηγώντας στην πολιτοξικομανία», διαπιστώνουν οι μαθητές, κάνοντας λόγο για «μια αρκετά καλά συντονισμένη προσπάθεια από το σύστημα που γεννά την τοξικομανία και τη ναρκωκουλτούρα να περάσει στις συνειδήσεις των νέων ο διαχωρισμός σε "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά».

Το Σάββατο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, σκάκι, τάβλι, πινγκ - πονγκ). Την Κυριακή, θα γίνουν τελικοί αγώνες αθλητικών δραστηριοτήτων το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων θα ακολουθήσει ομιλία από το ΕΣΥΝ και το 15μελές συμβούλιο, συζήτηση, βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και συναυλία μαθητικών συγκροτημάτων.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκδήλωση των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Συζήτηση - σύσκεψη με θέμα: «Εκτίμηση των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος, τα νέα μέτρα και η κλιμάκωση του Αγώνα», διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη οι Εκπαιδευτικοί Πειραιά του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ στις 6.30 μ.μ. (Μπουμπουλίνας 21, 1ος όροφος). Κεντρικός εισηγητής: Αλέκος Αρβανιτίδης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ